Casă și grădinăAșa se platează corect un copac dacă vrei să reziste

Așa se platează corect un copac dacă vrei să reziste

Se spune ca fiecare om are o datorie morala fara de Mama Natura: aceea de a planta in timpul vietii cel putin un copac. Daca locuiti la casa sau chiar daca locuiti la bloc si doriti sa oferiti gradinii comune un aspect deosebit, in randurile care urmeaza va vom prezenta care sunt pasii pentru plantarea unui copac.

Alegerea momentului potrivit!
Cu siguranta veti fi tentati sa spuneti ca nu exista un moment anume pentru plantarea unui copac, insa raspunsul s-ar putea sa va surprinda. Nu, nu primavara este tocmai momentul cel mai potrivit pentru plantarea pomilor, ci toamna. Probabil va intrebati care este explicatia. Ei bine, pe timp de vara razele soarelui au incalzit pamantul fapt pentru care acesta va oferi un mediu prietenos radacinilor firave ale puietilor, iar precipitatiile abundente din timpul toamnei vor ajuta micul copac sa se dezvolte rapid. De asemenea, dupa cum am spus si anterior, plantarile se pot face si in sezonul rece, sistemul de radacini avand suficient timp sa se dezvolte pana la venirea primaverii. Daca veti planta copacul primavara sau vara, caldura excesiva ii va dauna.

Alegeti copacul potrivit! Bun, v-ati decis sa plantati un copac, sau mai multi, in propria gradina sau in alt loc, insa stiti ce copac vreti sa plantati? Este indicat sa va documentati temeinic cu privire la tipul de copac pe care doriti sa il plantati si sa tineti cont, inainte de toate, de conditiile de mediu si de sol. Nu uitati ca fiecare specie este diferita si are nevoi diferite.
Dupa alegerea speciei, este momentul sa cumparati puietul sau puietii, dupa caz. Puteti alege puieti in ghiveci, in sac cu pamant sau cu radacinile ramificate, dupa cum doriti. Insa, este foarte important sa alegeti copacei sanatosi pentru a nu intampina probleme pe parcurs.

plantare copaci

Alegeti un loc potrivit!
Locul in care veti planta copacul trebuie sa fie ales cu grija, in functie de cerintele speciei in privinta tipului de sol si in privinta caldurii si luminii, dar si de dimensiunile pe care le va atinge pomul in momentul in care va atinge maturitatea pentru ca nu veti dori ca radacinile acestuia sa va distruga restul culturilor.

Pregatiti locul!
Inainte de a incepe sa sapati groapa pregatiti locul cu foarte mare atentie, curatand si indepartand resturile vegetale.

Sapati groapa!
Acest pas este foarte important. Sapati groapa in functie de dimensiunile radacinii copacului, astfel incat adancimea sa fie mai mare cu 15 cm, iar latimea de 3 – 4 ori mai mare. Este bine ca groapa sa fie mare pentru ca radacinile sa poata fi asezate corect, sa nu fie inghesuite si sa se poata dezvolta. Folositi o furca pentru a gauri peretii acestei gropi si in mijlocul acesteia formati un mic morman de pamant.

Asezarea copacului este, de asemenea, un pas important. Daca acesta a fost pus intr-un ghiveci sau intr-un saculet, aveti grija sa despartiti cu atentie radacinile. Nu lasati radacinile niciodata innodate deoarece acestea nu se vor putea dezvolta corespunzator. Daca observati probleme, taiati varfurile radacinilor. Asezati copacul cu grija in groapa in asa fel incat radacinile sa inconjoare piramida din mijloc. Treptat, umpleti groapa cu pamant, apasand cu mana fiecare strat si turnand apa. Este indicat ca primii 2 cm din tulpina sa nu fie astupati cu pamant.

Fertilizati solul!
Este bine ca, imediat ce ati plantat copacul, sa adaugati solului compost pentru a putea oferi micului copac substantele nutritive de care acesta are atat de multa nevoie la inceput.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.