Copii & adolescenți10 întrebări des puse în adolescență și posibilele răspunsuri oferite

10 întrebări des puse în adolescență și posibilele răspunsuri oferite

Top 10 intrebari si raspunsuri in adolescenta – parintii se plang deseori de faptul ca adolescentul se inchide in sine si nu vorbeste cu ei, nu le spune despre viata sa. Este adevarat – a face un adolescent sa discute este des la fel de greu cum este a-l face sa asculte! Insa uneori, tanarul deschide mici portite de comunicare prin unele intrebari – doar ca parintii nu profita de aceste portite, deoarece raman blocati. Pentru ca intrebarile adolescentului nu sunt clare si concise: ele sunt vagi si des sunt rautacioase, asa incat un parinte intra in defensiva si fie nu raspunde („ce intrebare fara rost”), fie alege un raspuns „tipic parintesc”, autoritar si strict („pentru ca asa trebuie”, „pentru ca asa am spus eu”, „pentru ca asa e normal”)…

Top 10 intrebari si raspunsuri in adolescenta

1. „De ce sa fiu cum vrei/ cum esti tu? Eu sunt eu!”. In adolescenta, tanarul isi pune des intrebarile esentiale „cine sunt eu?”, „oare eu sunt normal?”, iar aceasta perioada in care se cristalizeaza personalitatea este una in care nevoia tanarului este de a arata ca el este unic si diferit, insa in acelasi timp ca este normal – conform standardelor celorlalti tineri si nu ale parintilor!

Asadar, cand ii spuneti „eu la varsta ta…” sau „mergi la facultatea X ca parintii tai”, ii treziti instinctul de rebeliune, de a dovedi ca este diferit si de a nu fi precum voi. Asadar, la astfel de intrebari, raspunsul cel mai bun poate fi „dar tu cum vrei sa fii/ce vrei sa faci cu adevarat? Eu cred ca aceasta ar fi bine pentru tine, de aceea o doresc – nu pentru binele meu, ci al tau”…

2. „De ce ma tratezi ca pe un copil?”. Adolescentul simte o nevoie de libertate si independenta, insa bineinteles ca parintii nu ii pot oferi toata libertatea! Insa a il trata ca pe un copil „faci asa, altfel esti pedepsit” nu duce decat la blocarea comunicarii si incurajarea rebeliunii. Raspunsul nu este „pentru ca esti un copil” sau „pentru ca sunt parintele tau”, ci „cum ai vrea sa te tratez – pentru a avea mai multa libertate, trebuie sa arati ca esti responsabil; daca nu te porti responsabil, nu ai cum sa fii tratat ca un adult. Insa putem vorbi despre ce vrei tu de la mine si ce vreau eu de la tine”.

3. „De ce eu nu am voie sa ma imbrac cum vreau/sa tin dieta?”. Adolescentul doreste sa arate ca un adult si sa faca ce face un adult. Aspectul fiind o parte esentiala a modului in care se autopercepe, va dori sa poarte haine uneori inadecvate sau sa isi modeleze fortat trupul prin diete severe. La capitolul vestimentatiei, puteti ajunge la compromis: permiteti-i sa se imbrace ca ceilalti tineri, atat timp cat nu este indecent, spunandu-i ca nici un adult nu se imbraca exagerat. Cat despre diete, fiti precauti: incurajati-l sa lucreze la corpul sau, insa creand impreuna un regim cat mai sanatos: „Vrei sa tii dieta? Bine, vei manca portii mici si multe fructe si legume – fara infometare”.

4. „Ce tot inseamna sa fii pregatit? Cine-mi spune daca sunt pregatit sa fac dragoste?”. Locul 4 in top 10 intrebari si raspunsuri in adolescenta: intrebarile cu privire la dragoste sunt mai rar adresate parintilor, adolescentului fiindu-i jena sau frica. Daca, insa, va intreaba asa, ca din curiozitate, fiti pregatiti sa ii oferiti un raspuns nu tipic „esti pregatit cand esti mai mare/cand esti logodit etc.”, ci sa ii vorbiti despre importanta sentimentelor, de importanta de a avea o relatie lunga, de a cunoaste persoana si de a avea incredere in aceasta, de a avea toate informatiile practice – aceasta inseamna sa fii pregatit.

Spuneti-i chiar o poveste (despre voi sau altcineva) care sa arate in ce fel te schimba inceperea vietii intime si ce inseamna sa nu fii pregatit. Nu vorbiti doar despre riscuri si nu ii raspundeti „nu ar trebui sa te gandesti la asa ceva la varsta ta” – daca s-a hotarat ca vrea, o va face!

5. „De ce nu ma plac fetele/baietii?”. Loc 5 in top 10 intrebari si raspunsuri in adolescenta: o intrebare pe care rar v-o adreseaza tanarul. Insa daca o pune, inseamna ca este la capatul rabdarii, ca este intr-o criza si vrea ajutor. Se simte neatractiv, nici un tanar de sex opus nu il place si se simte ca cel mai urat si inutil om din lume. Este inconjurat de tinere cupluri, iar el/ea nu-si gaseste un prieten/o prietena.

Ce ii puteti raspunde? Nu are rost sa ii turnati gogosi cum ca el/ea e de fapt o frumusete, iar ceilalti tineri prosti. Spuneti-i, in schimb, cum ati trecut prin fix aceeasi problema, cum adolescentii sunt superficiali si le plac doar cei exact ca ei. Spuneti-i ca aceasta problema nu va dura – odata ce ceilalti tineri se maturizeaza, nu vor mai pune accent pe faptul de a fi si a arata la fel.

Daca se crede urat, spuneti-i ca nu este urat deloc, doar ca nu arata la fel ca ceilalti; intrebati-l ce nu ii place la el insusi si propuneti o schimbare in aspectul sau (haine, regim alimentar, sport, cosmetice care sa corecteze defectele – da, ca adolescent ar trebui sa ii dati voie sa le foloseasca). Daca intreaba „ce e in neregula cu mine?”, nestiind de ce tot este respins, incercati sa-l ajutati sa vada ce il impiedica sa faca relatii: poate ca este prea timid. Spuneti-i ca poate lucra mereu la el insusi, poate deveni mai mult ceea ce vrea sa fie.

10 intrebari puse de adolescenti

6. „La ce imi mai foloseste mie scoala? De ce sa dau la facultate? De ce sa imi pierd timpul citind daca nu invat nimic util in viata?”. Intrebari dificile – adolescentul nu greseste foarte mult: sistemul educational nu il pregateste cu adevarat sa infrunte viata. Ca parinti, insa, este datoria voastra sa ii aratati ca studiile au totusi o mare importanta in formarea sa ca om.

Aratati-i ca nu numai a gasi un serviciu bine platit inseamna succes in viata – ci a cunoaste mai multe, a trece prin testele care il vor forma ca persoana, a se specializa pe un domeniu si a deveni o persoana informata si experimentata. Iar acestea vin odata cu trecerea prin facultate, care ar trebui privita nu ca o obligatie sau o munca inutila, ci ca un test de initiere in viata, din care tanarul va capata experienta.

7. „De ce sa nu beau/sa nu fumez – e trupul meu si fac ce am chef cu el”. Locul 7 in top 10 intrebari si raspunsuri in adolescenta – cum ii aratati tanarului ca obiceiuri nocive nu sunt „cool”, ci chiar nocive?! Nimic mai groaznic pentru parinte decat sa abordeze aceasta situatie fara a tipa la tanar si a-l pedepsi. Insa doar a tipa, interzice si pedepsi nu rezolva: adolescentul invata sa se ascunda la perfectiune fata de parinte. Exemplul propriu este esential: daca fumati sau beti des alcool, nu prea aveti cum sa-l convingeti sa nu faca si el!

Iar a ii arata cat de nocive sunt aceste obiceiuri nu este usor: insa este datoria voastra. Povestiti-i despre cunostinte ce au suferit in urma acestor vicii si spuneti-i doar ca nu doriti ca el sa pateasca la fel. Spuneti-i ca este ok sa bea cate un pahar, dar este periculos sa bea des sau mult. Cat despre fumat, spuneti-i ca sunteti dezamagiti ca a adoptat acest obicei atat de periculos, ca stiti ca nu il puteti opri cand nu e acasa, dar ca ati vrea sa se gandeasca cu maturitate la ceea ce face. A va arata tristi si preocupati doar de binele lui poate avea efecte mai bune decat a tipa nervosi.

8. „De ce nu vrei sa ma simt niciodata bine? De ce ceilalti au voie sa … iar eu nu? De ce nu esti ca alti parinti?”. Intrebari care va pot rani sau enerva, atunci cand ii interziceti ceva: sa mearga la o petrecere; sa mearga in vacanta cu prietenii; sa stea pana tarziu etc.. Evitati raspunsul din nervi „de aia”, „pentru ca asa am zis” – spuneti-i cu calm ca doriti tot ce e bun pentru el si desi el nu crede aceasta acum, a face ceea ce vrea acum nu este bine pentru el.

Sau, daca interdictia este de fapt o pedeapsa (nu il lasati sa mearga la petrecere deoarece a facut o greseala), spuneti-i la fel de calm ca este consecinta atitudinii lui: daca s-ar fi purtat mai responsabil, ar fi avut dreptul sa faca ce vrea acum! Incercati sa inversati situatia: „Tu de ce crezi ca eu nu vreau sa te las? Pentru ca nu vreau eu ca tu sa te simti bine? Sau din alt motiv? Ce crezi tu?”.

9. „De ce sa stau acasa cu voi? Vreau sa stau cu prietenii!”. Adolescentul se indeparteaza de parinti, de familie, prietenii sai devenind la aceasta varsta persoanele apropiate si importante din viata sa. De aceea, tanarul va dori sa petreaca mult timp cu amicii si cat mai putin in familie.

Cand ii cereti sa stea acasa la cina, sau in weekend, sau de sarbatori, el poate intreba nervos „de ce sa mai stau cu voi?”… Raspundeti-i „pentru ca suntem o familie si noua ne place sa stam cu tine, vrem sa stam cu tine – tu chiar nu mai vrei sa stai deloc cu noi?”. Mizati pe exprimarea emotiilor si pe intelegerea emotiilor lui: „simti ca doar prietenii te cunosc sau inteleg, de aceea vrei sa stai mai mult cu ei, ceea ce este ok. Dar nu uita de noi, si noi vrem sa stam si sa mai vorbim cu tine”…

10. „Ce rost are viata? De ce m-ati facut, eu nu am vrut sa ma nasc!”. Si ultimul loc in top 10 intrebari si raspunsuri in adolescenta: intrebari, de obicei incarcate cu frustrare, asupra sensului vietii sale. Adolescentul nu isi gaseste uneori locul in lume, nu stie ce va face in viata, nu stie exact cine este el. Viata fiind des grea, el devine frustrat de toate problemele si se intreaba suparat/nervos ce rost are, care este scopul lui, de ce s-a nascut… Ce puteti raspunde, ca parinti?

Ca viata este des grea, insa ca este deseori si atat de frumoasa, daca treci peste o perioada grea, va veni si una buna (ca exemplu, amintiti-i de o zi sau o perioada in care era foarte vesel spunandu-i ca vor veni din nou si zile bune). Ca scopul este de a fi un om bun, un om care sa iubeasca si sa fie iubit de altii – familie, prieteni, parteneri. Ca scopul lui personal in viata si-l va gasi singur la un moment dat – intrebati ce isi doreste el in viitor, incurajati-l sa se exploreze si sa isi raspunda singur la intrebari. In final, scopul tau personal in viata ti-l alegi si creezi tu: in functie de ce dorinte si interese ai.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.