Animale de companiePeștele Discus (Symphysodon discus) din apele tropicale, află cum poate fi crescut...

Peștele Discus (Symphysodon discus) din apele tropicale, află cum poate fi crescut într-un acvariu

Pestele Discus are denumirea stiintifica de Symphysodon Discus si apartine de familia Cichlidae, a pestilor de apa dulce, care traiesc in apele tropicale din America de Sud, in special in Fluviul Amazon si afluientii acestuia. Sunt cunoscute mai multe subspecii ale acestui gen Symphysodon si anume: Discus originar salbatic (Symphysodon Discus Heckel), Discus verde (Symphysodon Aequifasciatus var. Aequifasciatus), Discus albastru (Symphysodon Aequifasciatus Haraldi) si Discus maro (Symphysodon Aequifasciatus Axelrodi).

Pestele Discus are corpul in forma de disc, foarte mult comprimat pe partile sale laterale. De asemenea se remarca prin cele doua inotatoare foarte lungi dar in acelasi timp si inguste – dorsala si anala. Femela se diferentiaza foarte usor de mascul mai ales in perioada de reproducere cand ovipozitorul sau este foarte bine vizibil (acesta are o forma conica, specifica).

De asemenea femelele pot fi diferentiate prin coloritul mai putin intens si in nuante mai luminoase. Capul este mic comparativ cu marimea corpului, gura ingusta, ochii expresivi, au irisul de culoare rosie. Corpul are predominant nuante de culori care variza de la rosu la galben si maroniu. Inotatoarele de pe partea dorsala si ventrala sunt ondulate si cu dungi albastrui. In captivitate acesti pesti au lungimea corpului de 12-15 cm, in mediul lor natural ajung la aproximativ 20 cm.

Conform acvaristilor cu experienta pestii Discus au nevoie de un acvariu suficient de spatios in care sa aiba conditii asemanatoare biotopului din care provin. Cel mai important este de stiut ca acesti pesti sunt foarte sensibili la duritatea apei, aceasta trebuie sa fie mai mica de 0,6º dGH. De asemenea pH-ul apei trebuie mentinut la un nivel stabil de 4,5-6,5, deoarece daca apar schimbari bruste ale valorii acestuia poate fi afectata starea de sanatate a micilor pestisori. Acvariul trebuie sa fie suficient de mare, de 200 litri si astfel luminat si decorat incat sa existe si zone mai luminoase si umbrite. Temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 27-33 grade Celsius.

Ca toate ciclidele, pastele discus ajunge la maturitatea sexuala la 7-12 luni. Cei care doresc ca acesti pesti sa se reproduca in conditii de captivitate trebuie sa respecte cateva aspecte legate de conditiile necesare pentru a se putea realiza acest lucru. In primul rand temperatura apei trebuie sa fie de 30-32 grade Celsius, de asemenea apa este obligatoriu sa fie bine oxigenata, usor acida, fara substante organice, minerale si cu duritatea scazuta, iar in momentul in care femelele sunt pregatite sa depuna icrele este indicat sa fie tinute intr-un acvariu separat cu plante si lumina scazuta, cu apa bine aerata si filtrata.

Interesant este ca la aceasta specie masculii stau aproape de femele nu doar in perioada de imperechere ci si in timpul cand acestea isi depun icrele. Femela depune icrele seara, poate ajunge la un numar de 250 de icre, acestea sunt fertilizate de apoi de mascul. Dupa aproximativ 2-4 zile are loc eclozarea si aparitia puietului. Alevinii se hranesc cu secretiile pielii adultilor, ei se muta de la unul la altul, iar daca aceasta ,,secretie de mucus” va lipsi cu siguranta ei vor muri. Dupa 4-5 zile ei trec la hrana specifica pentru puiet, praf de nauplii. In perioada de reproducere masculii au tendinta sa-si manifeste instinctul teritorial.

Dieta pestilor Discus este simpla, specifica speciilor omnivore, alcatuita din hrana vie si congelata. Acesti pesti nu sunt pretentiosi, insa trebuie alimentati dimineata, la pranz si seara, cu viermi uscati, larve de insecte, larve de tantari, larve de musculite, de chironomide, de Artemia, larve tubifex, creveti de apa dulce, Daphnia si crustacee, resturi de plante si alge.

Symphysodon Aequifasciatus
Symphysodon Aequifasciatus

Discus verde (Symphysodon Aequifasciatus var. Aequifasciatus) are ca si Discus rosu o forma aplatizata a corpului si rotunda, ca un disc, iar coloritul sau este in nuante galbui cu dungi verzui. Acest peste are lungimea corpului de 15 cm, este pasnic, sensibil, timid, are nevoie de conditii speciale pentru a supravietui in conditii de captivitate si a se reproduce. Aripioarele sale ventrale sunt alungite si subtiri. Ca si la alte specii masculii au coloritul mai viu, mai intens iar corpul mai mare.

Symphysodon Aequifasciatus Axelrodi
Symphysodon Aequifasciatus Axelrodi

Discus maro (Symphysodon Aequifasciatus Axelrodi) este un peste predominant maroniu cu numeroase dungi luminoase, de la care ii vine si numele. Are lungimea corpului de 14 cm si se adapteaza bine in acvariu daca temperatura apei este de 26-30 grade Celsius, pH-ul de 5,8-7,5 si duritatea de 0,3-1,3º dGH. Are si el corpul in forma de disc, puternic comprimat pe partile laterale, inotatoarele anala si dorsala lungi cu multe dungi albastre, iar cea codala in forma de evantai.

Capul este mic, ochii au irisul de culoare rosie. Acest peste neagresiv si chiar timid poate fi tinut in acvariu cu alti pesti pasnici, cel mai bine ar fi sa se achizitioneaza 6-8 exemplare deoarece aceasta specie traieste in grup.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.