Pisicile pot suferi de o serie de boli de ficat primare si secundare. Dintre cele primare fac parte: hepatita, hepatita bacteriana, hepatita toxica, hepatita cauzata de protozoare, colangita, hepatita trombozei venoase, colangiohepatita. Dintre bolile secundare de ficat amintim: lipidoza hepatica sau boala ficatului gras la pisici, bolile tumorale, leziunile la ficat din timpul sarcinii, bolile endocrine, hepatopatia, leziunile hepatice datorate tulburarilor circulatiei sangelui si altele.
Lipidoza hepatica este o boala comuna la pisici.
Conform medicilor veterinari deseori aceasta boala grava poate produce insuficienta hepatica si in cele din urma moartea animalului. Obezitatea este factorul principal care ar duce la aparitia lipidozei hepatice, avand in vedere acumularea in exces de acizi grasi in ficat.
Supraalimentatia la pisici este un mare pericol pentru starea de sanatate a acestora, excesul de nutrienti ce nu poate fi folosit de organism si transformat pentru nevoile sale directe va fi cu siguranta depozitat sub forma de acumulari de grasimi sub piele, dar mai ales pe organele interne – rinichi, ficat, inima, splina si altele. Obezitatea face ca animalul sa devina sedentar, sa dezvolte anumite boli foarte grave – cum este de exemplu diabetul zaharat, insuficienta cardiaca, etc. Lipidoza hepatica poate sa afecteze in principal pisicile batrane dar si pe cele tinere.
Un alt factor care duce la dezvoltarea lipidozei este stresul care apare datorita aducerii unui nou animal in casa, schimbarii locului, etc. Boala apare ca urmare a cresterii nivelului de acizi grasi in ficat. In mod normal ficatul ar trebui sa functioneze ca un mare regulator al metabolismului acizilor grasi, altfel spus acizii grasi sunt oxidati in ficat si transformati in lipoproteine deci intr-un fel de energie care este transportata in tesuturi.
Acumularea excesiva a acizilor grasi in ficat apare tocmai datorita faptului ca oxidarea acestora este oprita si nu se mai face sinteza lipoproteinelor. Exista si cateva boli grave care sunt dificil de vindecat si care cauzeaza aparitia lipidozei hepatice: hipertiroidismul, cancerul, diabetul zaharat, bolile de rinichi si intestin, pancreatita, colita ulcerativa, dar si terapia cu steroizi sau corticosteroizi, alaptarea, sarcina.
Lipidoza hepatica sau boala ficatului gras la pisici poate fi de natura primara (cand nu este cauzata de alte boli) si de tip secundar (cand este observata si dezvoltata datorita simptomelor cauzate de alte boli).
Principalele simptome ale bolii sunt: pisica nu mai are pofta de mancarea si chiar la un moment dat refuza total hrana, are stari de greata, voma, diaree sau din contra este constipata, este apatica si intra in depresie, volumul ficatului este mare, scade in greutate si masa musculara dar pastreaza tesutul adipos, animalul poate suferi de icter (are zone galbene la gura, ochi si urechi) si insuficienta hepatica.
Medicul veterinar trebuie sa faca pisicii analiza biochimica a sangelui (care indica cresterea bilirubinei, trigliceridelor, transaminazelor sau ale altor enzime hepatice), ecografia, radiografia, analiza urinei sau chiar biopsii hepatice (in cazuri grave) spre a exclude anumite boli dificile care au simptome asemanatoare (ex. peritonita infectioasa, afectiunile gastro-intestinale, limforsarcom) si astfel sa stabileasca diagnosticul corect.
Metode de tratament pentru boala ficatului gras la pisici:
Lipidoza hepatica depistata la timp (in stadiul incipient) se poate vindeca prin tratament in proportie de 60%.
Principalul scop al tratamentului este ca pisica sa fie determinata sa manance, sa-i revina pofta de mancare, organismul ei sa primeasca iar substantele nutritive necesare. Pentru a-i stimula apetitul medicul ii va administra hrana prin perfuzie in dorinta de a o face apoi sa manance singura. De asemenea va folosi un truc foarte simplu, ii va pune hrana semi-lichida pe labute si la botic si astfel pisica fiind obisnuita sa se spele (pentru a fi curata) va linge acea cantitate mica de hrana si ii va fi stimulat in acelasi timp si apetitul.
Daca nici una din metode nu va da rezultate nu ramane decat sa fie hranita fortat cu ajutorul unei pipete (sau seringa fara ac) cu mici cantitati de hrana lichida direct pe limba. Cadrele medicale pot folosi si alimentarea fortata cu perfuzie intravenoasa sau cu ajutorul unui tub gastric. Indiferent de tratament in cele mai multe cazuri animalul isi revine dupa o perioada de 3-5 saptamani.
Foarte important este ca grasimile din ficatul pisicii sa fie transformate in energie si astfel sa fie limitata lipidoza hepatica. Pentru a se face acest lucru trebuie ca dieta sa contina L-carnitina, deoarece se stie ca deficitul de L-carnitina duce la acumularea de acizi grasi in ficat si astfel cauzeaza boala ficatului gras la pisici. Prin adaosul de L-carnitina se scade la animalele obeze acumularea de grasimi in ficat. De asemenea adaosul de Taurina este foarte important deoarece contribuie la combaterea toxinelor din bila. Fluxul bilei poate fi echilibrat si prin dieta cu Ursodiol.
In anumite cazuri in care pisica are o stare de sanatate precara si datorita unor infectii i se va administra si un tratament cu antibiotice.