Cei care au caini ca animale de companie este posibil la un moment dat sa fie nevoiti sa le dea un ajutor urgent cand acestia se simt foarte rau, mai ales daca un medic veterinar nu este disponibil in acea situatie. De aceea aceste persoane trebuie sa stie sa identifice simptomele si sa poata sa ofere un prim ajutor animalelor.
Pentru aceasta trebuie sa cunoasca principalele semne de boala la caini, iar apoi printr-un prim ajutor le va usura suferinta in momentul respectiv – lucru foarte important inainte de stabilirea si continuarea tratamentului.
Care sunt primele semne de boala la caini?
Temperatura corpului unui caine sanatos este de 38-39 grade Celsius, daca aceste valori sunt mai mari (de 39,5 grade Celsius) este semn ca animalul are un simptom al unei boli pulmonare. Daca temperatura ajunge la 40 grade Celsius sau mai mult este un semn al unui proces infectios destul de grav, al unei boli virale. Exista insa si alte boli care se manifesta prin cresterea temperaturii corpului.
Temperatura unui caine se poate masura cu ajutorul unui termometru in rect, in cavitatea orala si in pliul inghinal. In primul caz varful termometrului se unge putin cu ulei sau vaselina si se introduce in anusul animalului doar 2 cm, se tine timp de 5 minute, apoi se scoate, se sterge cu vata cu spirt si se citeste. In cel de-al doilea caz daca animalul este calm si pasnic, se poate lua temperatura in cavitatea sa orala, asta doar daca nu are intentia sa-l mestece. In cel de-al treilea caz se pozitioneaza varful termometrului in pliurile cutanate si se tine pana la terminarea masurarii.
Ritmul cardiac trebuie sa fie normal. Cainii adulti au bataile pulsului de 60-80 batai/ minut, iar puii de 150 batai/ minut. Pulsul se masoara cu degetul pe artera femurala, pe partea interioara a coapsei. Numarul normal de respiratii sau ridicari ale pieptului este de 40-50 respiratii/ minut. Respiratia animalului trebuie sa nu fie suieratoare sau insotita de tuse.
Pierderea poftei de mancare si refuzul de a se hrani (la pui mai mult de 6 ore, la adulti mai mult de 12-16 ore) este un semn clar ca animalul are o problema de sanatate.
Un alt semn de boala este starea de apatie si letargie, animalul este indiferent la ce se intampla in jurul lui, se ascunde intr-un loc retras si sta culcat. Acest lucru se observa foarte bine la cateii mici, care dupa cum se stie sunt foarte energici, alearga tot timpul dupa stapan, il musca usor de picioare, se joaca in continuu, etc. In cazul in care un astfel de catel plin de viata se retrage intr-un colt, sta ascuns si este foarte plictisit, apatic este clar ca are o problema.
Exista o serie de boli care se manifesta prin astfel de simptome generale: temperatura ridicata, refuzul mancarii si stare de letargie. Dintre acestea fac parte bolile virale: hepatita infectioasa, leptospiroza, piroplasmoza, boala Lyme, etc. Toate acestea sunt boli grave si care in curs de 5-7 zile vor da si alte simptome caracteristice care indica sigur diagnosticul lor.
Un caine care tine mereu capul inclinat intr-o parte si scutura din urechi este posibil sa sufere de o afectiune a urechii.
Daca mananca foarte putin sau chiar refuza mancarea, are dificultati de inghitire si vomita, are o stare de sensibilitate pe abdomen (daca este apasat in zona acestuia), stomacul pare rigid si umflat, poate avea o afectiune la nivelul tractului gastro-intestinal.
Salivarea excesiva poate fi un simptom de rabie.
Inflamatia gingiei si salivarea abundenta indica prezenta unui corp strain intre dinti, cum este de exemplu o aschie de os. In mod normal mucoasa gurii are o culoare roz, daca este galbena sau rosie deja este un semn de ingrijorare.
La caine trebuie observate si alte parti ale corpului. Nasul trebuie sa fie umed si rece, nu este bine sa fie uscat, fierbinte, sau sa prezinte cruste, crapaturi.
Parul animalului sa fie frumos, fara zone golase si fara eczeme si alte probleme dermatologice. In caz contrar este posibil sa fie atacat de paraziti si boli de piele. Blana este in legatura cu nivelul pielii, cand pielea are probleme si blana se deterioreaza.
Mirosul persistent si foarte urat al gurii poate arata ca are carii dentare sau sufera de o boala de stomac.
Un semn de boala grava este si urina anormala, de culoare galbena-maronie sau cu firisoare de sange. In mod normal urina este galbena-transparenta. De asemenea eliminarea fecalelor trebuie sa se faca normal, se verifica culoarea, mirosul si dimensiunea lor.
Dupa ce se trezeste un caine sanatos vine spre stapanul sau, fericit ca il vede. Daca nu face acest lucru cu siguranta este bolnav.
Fiecare stapan al unui caine trebuie sa stie ca dragostea pentru animalul sau este intotdeauna speciala, insa are propriile necazuri, nevoi si bucurii, iar pentru intretinerea ei trebuie anumite conditii speciale. Cresterea unui caine implica buna sa ingrijire, vaccinarea la timp, astfel incat el sa fie sanatos, curat si fericit. Dupa cum bine se stie prevenirea bolilor este mai eficienta decat vindecarea acestora. Cu siguranta igiena este importanta, prin mentinerea ei se poate crea o bariera intre infectii si animal, insa si fortificarea organismului animalului nu trebuie neglijata, deoarece un corp antrenat, puternic, energic, bine alimentat are sistemul imunitar consolidat si o rezistenta mare la boli si infectii comparativ cu un organism epuizat.