Fructele de padure sunt un adevarat deliciu si reprezinta o adevarata sursa de vitamine, insa marele dezavantaj al acestora este ca, dupa cum insusi numele spune, ele se gasesc in padure si reprezinta unul dintre alimentele principale ale ursilor si ale altor vietuitoare din padure. In plin sezon gasim pe la vanzatorii din piete cosulete intregi cu fructe de padure. Acestia, de cele mai multe ori, culeg delicioasele fructe direct din padure si le vand la preturi exorbitante. Insa, exista si persoane care cultiva aceste minunate delicii ale naturii in propria gradina si daca va intrebati cum sa aveti fructe de padure in gradina, in randurile care urmeaza veti afla raspunsul.
Este adevarat ca fructele de padure sunt considerate plante mai dificile din cauza mediului in care se dezvolta, insa cresterea lor in gradina personala nu ar trebui sa dea batai prea mari de cap. Este important ca gradinarul care doreste sa se bucure de gustul si prospetimea fructelor de padure „domesticite” sa acorde o mare importanta ingrijirii tufelor.
Care sunt cele mai populare fructe de padure care pot fi crescute in gradina?
In general, cele mai apreciate fructe de padure si in acelasi timp si cele care pot fi cultivate si crescute cu o mai mare usurinta in propria gradina sunt murele si zmeura. Acestea sunt mai usor de intretinut, nu sunt foarte pretentioase, se dezvolta rapid, au un gust nemaipomenit si nu trebuie sa lipseasca din cadrul unei diete sanatoase si echilibrate de vara. Chiar daca sunt usor de domesticit si de intretinut, foarte multe persoane sunt reticente atunci cand vine vorba de cultivarea acestor deosebite fructe de padure.
Atat murul, cat si zmeurul sunt arbusti care fac parte din bogata familie a Rosaceae-lor. Avand in vedere faptul ca ambele tipuri sunt obisnuite sa se dezvolte in conditiile mai aprige din padure, nici in gradina nu vor fi greu de crescut. Este important ca gradinarul sa incerce sa respecte conditiile propice pentru dezvoltarea rugilor de mure si zmeura. Ce intelegem prin conditii propice:
Inainte de toate, este de preferat ca rugii sa fie plantati cam la o distanta de aproximativ 85 m fata de restul culturilor din gradina deoarece exista posibilitatea ca acestia sa se extinda si pot afecta restul culturilor.
Nu plantati rugii intr-un sol in care in anii anteriori au fost plantate legume precum rosii sau vinete.
Pentru a se dezvolta, rugii au nevoie de un suport, de aceea ei sunt plantati de cele mai multe ori langa garduri.
Si daca va intrebati care este perioada potrivita pentru plantarea rugilor de zmeura si mure, chiar daca specialistii sunt de parere ca acest lucru se poate face pe tot parcursul anului, este de preferat ca plantarea sa se realizeze intre 1 noiembrie si 15 martie, perioada in care rugii fructelor de padure au o dezvoltare mult mai latenta, iar adaptarea la un nou mediu se va face cu o mai mare usurinta. (Daca doriti sa aflati mai multe lucruri despre mur si despre plantarea acestuia, puteti consulta acest articol).
Avand in vedere mediul natural in care se dezvolta, fructele de padure nu sunt pretentioase in privinta temperaturilor sau a umiditatii. Tufele vor rezista in fata temperaturilor foarte ridicate sau, din contra, a celor scazute, si chiar daca prefera un sol umed, precum cel din padure, rezista cu brio in fata secetei. Asadar, nu trebuie sa va faceti probleme in privinta acestor conditii.
Pentru a se dezvolta corespunzator si pentru a avea o productivitate maxima, tufele acestor fructe de padure necesita o atentie mai sporita, in sensul ca ele trebuie sa fie taiate frecvent pentru ca este important ca aerul curat si lumina sa ajuga si la radacini.
In cazul rugului de zmeura, este important ca la sfarsitul iernii sa fie taiate tulpinile gri deoarece acesta culoare indica faptul ca tulpinile respective au rodit si nu nu vor mai rodi in acest an.
Afinul in gradina
In afara murelor si a zmeurelor, afinele ocupa si ele un loc important in categoria fructelor de padure care pot fi cultivate cu succes in orice gradina. Insa, spre deosebire de zmeur si mur, afinul este putin mai pretentios.
Afinul nu doar ca este un arbust cu un aspect interesant, insa fructele sale sunt un adevarat deliciu, fiind pline de vitamine, dar si de antioxidanti. Afinul se dezvolta in zonele mai intunecate ale padurilor de aceea este indicat ca, in gradina, acest arbust sa fie cultivat intr-o regiune racoroasa si umeda. Chiar daca afinul prefera umiditate, este foarte important ca solul sa fie bine drenat si aerisit, iar pH-ul acestuia trebuie sa fie mic.
Daca aceste conditii sunt respectate, afinele vor reprezenta sursa dumneavoastra de energie pentru intreaga vara.
De asemenea, pentru ca arbustul de afin sa ajunga la maturitate si sa produca delicioase fructe, va avea nevoie de o perioada de aproximativ 3 ani.
Fragii sau capsunile salbatice
In mod natural, fragii cresc in padurile de deal, insa pot fi intalniti si in zonele mai joase si nu sunt deloc pretentiosi in privinta conditiilor de mediu, rezistand cu brio atat in fata temperaturilor foarte scazute si a umiditatii excesive, cat si in fata secetei si a luminii puternice. Din acest motiv, fragii pot fi crescuti cu succes in orice gradina.
Fragii se inmultesc cu rapiditate prin seminte, chiar daca se pot inmulti si cu ajutorul vlastarilor. Acestia pot fi cultivati ca si restul fructelor de gradina in zonele limitrofe, langa un gard sau langa un spalier pentru a permite plantei sa se catere. In mod normal, fragul rodeste de la inceputul lunii mai, pana la sfarsitul lunii iunie, insa in conditii optime de dezvoltare pot sa rodeasca chiar si de doua sau de trei ori pe an.
Nu putem incheia articolul dedicat fructelor de padure care pot fi cultivate in propria gradina fara a prezenta si delicioasele agrise dulci. Agrisul nu este deloc o planta pretentioasa, insa prefera solurile bine drenate si regiunile in care soarele isi face frecvent simtita prezenta. Agrisul, ca si restul arbustilor prezentati anterior, trebuie sa aiba suficient spatiu la dispozitie pentru a se dezvolta fara a periclita integritatea culturilor vecine.
Daca aceste criterii sunt respectate, va puteti bucura de fructele delicioase pe care le puteti transforma in gemuri sau dulceturi atunci cand ele inca nu au atins apogeul in privinta coacerii, sau pe care le puteti consuma ca atare in momentul in care s-au copt in totalitate.