Medicii veterinari considera ca starile de alergie la pisici se datoreaza unor boli care sunt cele mai periculoase si asta nu intamplator a fost spus, ci pe baza unor ani de studiu si observare a numeroase cazuri in care s-a constatat ca alergiile reprezinta o sensibilitate extraordinara a organismului si o reactie foarte bizara, anormala a organismului la anumite substante care sunt responsabile de aparitia acestor alergii, care poarta numele de alergeni. Intotdeauna sistemul imunitar al corpului animalului va incerca sa lupte cu astfel de alergeni si sa protejeze pe cat posibil organismul impotriva unor reactii alergice.
Starea de alergie la pisici poate sa apara ca urmare a patrunderii alergenilor in organismul acestora. Acestia pot intra prin nas, gat si astfel ajung la plamani, prin gura (in urma consumului de medicamente, lichide sau hrana) si astfel patrund in sistemul digestiv, prin piele (in urma administrarii unor medicamente, injectii, unguente, picaturi, vaccinuri, intepaturi de insecte, muscaturi de animale infectate) sau pot intra in corp prin contactul pielii animalului cu anumite substante chimice (folosite pentru curatat sau altfel de agenti de tipul cosmeticelor).
In mod normal sistemul imunitar al organimului pisicii va incerca sa distruga substantele alergene care invadeaza organismul si pe cat posibil sa combata posibilitatea acestora de a aduce un prejudiciu real asupra acestuia.
Starea de alergie la pisici poate fi creata de acarienii din praf – acele minuscule creaturi care apar in casele oamenilor. Acesti acarieni apar in conditii de cald si umed, pe covoare, mobila, tapiterie, etc. Ei pot provoca probleme destul de grave de tipul alergiilor si astmului.
Cel mai grav este cand starea de alergie la pisici este cauzata de hrana necorespunzatoare, astfel apar asa zisele alergii alimentare. Acestea sunt periculoase pentru sanatatea pisicilor si sunt provocate in special de peste, lapte si oua.
Anumite plante de apartament si polenul in general pot contribui la atacuri de astm, sporii plantelor se ridica in aer si pot fi inhalati destul de usor de pisici, producandu-le alergii. Aceste probleme apar atat in anotimul primaverii, verii dar si al toamnei, in general in perioada de inflorire, datorita polenului florilor de la plante, ierburi si copaci.
Dupa cum se stie, animalele de companie ne ajuta foarte mult prin faptul ca ne dau o stare de dispozitie buna, iar pisicile sunt renumite ca ne alunga stresul si ne ajuta sa scapam de energiile negative. Mai mult decat atat expertii au ajuns la concluzia ca animalele de companie sunt benefice pentru om, in sensul ca persoanele care le au prin preajma traiesc mai mult decat cele care nu se bucura de prezenta lor. Unii oameni insa pot dezvolta anumite reactii alergice la praf, polen, mucegai, cosmetice, vopsea, dar si la pisici.
Cele mai frecvente reactii alergice sunt mancarimea la nas sau in anumite zone ale pielii (mai ales pe maini si fata), roseata, stranut, tuse, congestie nazala, lacrimarea ochilor, dureri in gat si altele. Aceasta alergie la pisici este cauzata de saliva acestora sau de glandele sebacee din piele. Chiar daca nu se pune mana pe pisica, celulele moarte ale pielii acesteia se desprind sub forma unor particule minuscule si se prind de covoare, mobila si alte obiecte din casa si pot duce ala aparitia unor alergii la o persoana cand intra in contact cu pielea acesteia.
Pentru a preveni reactiile alergice trebuie redus numarul de alergeni. Acest lucru se poate face prin eliminarea covoarelor, pernelor, paturilor din camere in care stau pisicile, mentinerea unei igiene stricte, folosirea unor purificatoare de aer, odorizante, etc.
In urma unor studii cercetatorii au ajuns la concluzia ca prin spalarea pisicii se pot reduce alergenii. Pisica trebuie spalata periodic, ideal ar fi o data la doua saptamani si astfel nivelul de alergeni se reduce semnificativ. Desi la inceput ea va fi foarte nemultumita de acest tratament, dupa un timp se va obisnui si operatia se va face mult mai usor. Important este sa fie spalata cu sampon special pentru animale care se cumpara de la farmaciile veterinare.