Daca sunteti un cuplu proaspat logodit inseamna ca emotiile si nerabdarea incep incet, incet sa va dea batai de cap, iar stresul caracteristic organizarii unui eveniment atat de important isi va spune de indata cuvantul. De aceea, in randurile care urmeaza, o sa va prezentam ghidul pentru planificarea nuntii, un ghid care sa va ajute sa treceti mai usor peste perioada pregatirilor pentru a va putea bucura cu toata inima de cea mai importanta zi a vietii.
Planificarea unei nunti nu este deloc un pas usor ci, din contra, de aceea este necesar ca organizarea nuntii sa fie facuta de catre cuplu, stabilindu-se inca de la inceput care sunt atributiile fiecaruia. Iar comunicarea in cuplu este cuvantul cheie care caracterizeaza o buna organizare si o buna relatie intre viitorii miri.
Ghidul pentru planificarea nuntii sau ce pasi trebuie sa urmati pentru a avea nunta perfecta
Ce trebuie sa faceti cu aproximativ un an inainte de marele eveniment
1. In ziua logodnei stabiliti data exact a nuntii in functie de preferinte, dar si in functie de posibilitati. Ganditi-va daca mai sunteti invitati si la alte evenimente de acest gen in perioada respectiva sau daca prieteni sau rude urmeaza sa se casatoreasc in viitor pentru ca nu ar fi bine ca aceste evenimente sa se suprapuna.
Tineti cont de anotimpul in care doriti sa va casatoriti si nu doar din punctul de vedere al preferintelor personale, ci si din punctul de vedere al bugetului deoarece nuntile organizate in afara sezonului sunt mai putin costisitoare. Daca doriti ceva cu adevarat deosebit, alegeti sa va casatoriti pe o data speciala, cum ar fi cea in care v-ati intalnit pentru intaia oara, sau ziua in care ati devenit oficial iubiti. De preferat este ca nunta sa aiba loc la aproximativ un an diferenta fata de logodna tocmai pentru a putea pune la punct chiar si cele mai mici detalii.
2. Urmatorul pas este stabilirea bugetului. Inca din momentul in care decideti sa va casatoriti este important sa va ganditi la bugetul real pe care doriti sa il alocati acestei investitii, luand in calcul toate cheltuielile, dar si tematica pe care o veti aborda.
3. Daca doriti o nunta deosebita puteti alege o tematica interesanta. Puteti alege sa organizati o nunta rustica, in sanul naturii, o nunta vintage, una glam sau una romantica. Este important sa alegeti din timp tematica nuntii deoarece aceasta va impune un anumit cod atat din punctul de vedere al vestimentatiei, cat si din punct de vedere al organziarii propriu-zise.
4. Pasul urmator este alegerea locatiei unde va avea loc marele eveniment. Este important sa alegeti din timp locatia mai ales daca nunta va avea loc in plin sezon, pentru a nu avea surprize.
5. Dupa alegerea locatiei este indicat sa realizati cat mai repede lista cu posibilii invitati pentru a-i anunta si pe acestia din timp in asa fel incat sa poata confirma participarea. Daca sunteti de parere ca intocmirea listei cu invitati este un lucru usor, v-ati inselat. Este un pas destul de dificil si trebuie sa ii acordati cateva zile bune, daca nu chiar saptamani, pentru ca de fiecare data va veti mai aduce aminte de cate cineva sau, la un moment dat, veti observa ca lista depaseste limita asteptarilor si va trebui sa mai taiati din invitati.
Hotarati-va foarte bine care sunt persoanele pe care le doriti aproape in aceasta mareata zi si nu trimiteti invitatiile decat atunci cand sunteti 100% siguri. Daca ati ales o tematica deosebita, ii puteti anunta pe invitati cu referire la aceasta.
6. Nu uitati ca trebuie sa ii anuntati din timp si pe cei care doriti sa va fie cavaleri si domnisoare de onoare pentru a va putea ajuta sa puneti la punct toate detaliile. De preferat ar fi sa organizati o petrecere de logodna la care sa fie invitate doar rudele si prietenii apropiati si in cadrul acesteia sa ii numiti pe cei care doriti sa va fie nasi si cavaleri, respectiv domnisoare de onoare.
Ce trebuie sa faceti cu aproximativ 8 luni inainte de nunta:
1. Incepeti sa cautati obiectele vestimentare favorite iar daca doriti lucruri unice si personalizate apelati la un designer si la un croitor iscusit. Nu trebuie sa cheluiti sume exorbitante pentru a avea o tinuta originala, ci doar trebuie sa va puneti imaginatia la incercare. Alegeti si verighetele.
2. Timpul trece rapid si va veti da seama ca sunt atat de multe lucruri de facut. Discutati din timp cu fotograful si cameramanul care vor fi prezenti la nunta.
3. Tot acum este momentul sa apelati la o firma care se ocupa de organizarea nuntilor pentru a stabili codul decorului. Miresele creative pot da chiar ele o mana de ajutor si pot crea singure numeroase ornamente unice si pline de personalitate.
4. Alegerea meniului trebuie sa fie facuta tot din timp. Asigurati-va ca veti indeplini gusturile tuturor invitatilor si daca exista invitati vegetarieni sau care respecta un regim alimentar diferit asigurati-va ca acestia vor avea parte de preparate speciale.
Ce trebuie sa faceti cu aproximativ 5 luni inainte de nunta:
1. Discutati cu orchestra si DJ-ul care se vor asigura buna-dispozitie pentru intreaga seara.
2. Hotarati-va si asupra accesoriilor si decoratiunilor florale.
Ce trebuie sa faceti cu aproximativ doua luni inainte de nunta:
1. Cumparati daruri pentru parinti, nasi, domnisoare si cavaleri de onoare.
2. Intalniti-va cu fotograful si cameramanul pentru a discuta toate aspectele legate de nunta si care sunt asteptarile dumneavoastra.
3. Organizati luna de miere: alegeti locatia si faceti rezervarile necesare.
Ce trebuie sa faceti cu 3 saptamani inainte de nunta:
1. Ganditi-va la un discurs frumos si emotionant.
2. Finalizati toate pregatirile si lista cu invitati si ganditi-va la modul in care ii veti aseza la mese.
3. Depuneti actele pentru cununia civila.
Ce trebuie sa faceti cu o saptamana inainte de nunta:
1. Participati la petrecerea burlacilor / burlacitelor.
2. Relaxati-va, mancati sanatos si faceti sport.
3. Mergeti la un centru spa sau la o sesiune de masaj pentru a scapa de stresul acumulat si pentru a arata foarte bine in ziua nuntii (este valabil atat pentru mire, cat si pentru mireasa).
4. Mergeti la coafor si manichiurista.