Animale de companiePeritonita infecțioasă felină (PIF), o boală mortală ce apare deseori la pisoiași

Peritonita infecțioasă felină (PIF), o boală mortală ce apare deseori la pisoiași

Peritonita infectioasa felina este o boala virala incurabila care apare la pisici. Aceasta boala este cauzata de un agent patogen – un virus care este numit coronavirus. Medicii spun ca exista mai multe tipuri ale acestui coronavirus, dar nu toti duc la aparitia bolii. Se pare ca virusul provoaca de cele mai multe ori doar stari de diaree la pisici, in primele faze ale bolii.

Din nefericire cand o pisica este infectata cu un coronavirus ce provoaca peritonita infectioasa nu prezinta simptome clare imediat, ceea ce face ca boala sa fie depistata cand este prea tarziu. Virusul de acest tip este suficient de stabil astfel incat ramane activ o perioada lunga de timp, uneori si de cateva luni. Pentru prevenirea bolii trebuie respectate conditiile stricte de igiena deoarece acest virus este distrus de detergentii si substantele dezinfectante care se folosesc pentru curatenie.

Coronavirusul este foarte periculos poate da probleme grave la aceste animale de companie. Acest tip de virus poate afecta si alte animale, respectiv poate produce infectii in sistemul digestiv la porci si la caini, de asemenea poate cauza simptome si la om. Virusul se transmite destul de usor de la animalul bolnav la cel sanatos, de la pisica la pisica, sau de la pisica la caine pe calea fecal-orala. Cum ajunge in tractul gastro-intestinal virusul incepe destul de usor sa se multiplice si astfel apar copii ale acestuia care duc la deterioararea celulelor intestinale si in prima faza produc diaree. Virusul este eliminat prin materiile fecale ale pisicii.

O pisica care a avut boala si la care organismul a produs anticorpi nu este in afara oricarui pericol, ea poate sa fie infectata din nou daca traieste intr-un mediu contaminat cu virusi si sa raspandeasca la randul ei boala. Pe baza unor studii aprofundate cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest virus poate suferi anumite modificari genetice si astfel coronavirusul care initial ar fi fost oarecum inofensiv tratabil sa devina un agent patogen mai periculos decat cel din care s-a dezvoltat.

Cand spunem aceasta ne referim la faptul ca un astfel de coronavirus va deveni mortal, va afecta grav organele pisicii si principalele sale sisteme, el va determina cu alte cuvinte peritonita infectioasa felina – aceasta boala mortala. Virusul va patrunde in vasele de sange si va provoca inflamatii intense in peretii acestora, foarte periculoase pentru sanatatea animalului. Astfel virusul va fi transportat si in alte parti ale organismului si infectia va cuprinde intregul corp al pisicii.

Boala apare mai ales la pisoi, cu varste cuprinse intre 6-24 de luni, acestia au sistemul imunitar mai scazut si astfel sunt mai predispusi la infectii. Desi mai putin frecvente, au fost intalnite destule cazuri de mortalitate din cauza acestei boli si la pisicile adulte. La unele animale exista o predispozitie genetica de a face aceasta boala. Se pare ca pisicile din rasa Abyssiana, Birmaneza, Persana sunt mai sensibile si au o tendinta mai mare de a suferi de infectii.

Peritonita infecțioasă felină

Care sunt simptomele la peritonita infectioasa felina?

  • Starile de diaree sunt principalele simptome care apar in cazul infectiei cu coronavirus. Acestea pot fi mai usoare sau moderate si deseori sunt insotite si de stari de greata si voma.
  • In anumite cazuri virusul poate da o reactie inflamatorie care formeaza granuloame (celule inflamate) ce se acumuleaza pe oragnele si tesuturile corpului – pe rinichi, ficat, sistemul nervos, ochi, ganglioni limfatici.
  • Pisica infectata isi pierde pofta de mancare, are o stare de letargie si slabiciune, face febra, treptat scade in greutate si devine anemica.
  • In momentul in care boala se agraveaza incepe sa acumuleze lichid in cavitatea abdominala astfel ca burta sa devine umflata, pisica este balonata. Daca lichidul se colecteaza si in zona pieptului ii da dificultati respiratorii si deci in final va fi lichid in ambele cavitati ale corpului. Acest lucru este destul de periculos deoarece astfel lichidul poate sa ajunga si in pericard in jurul inimii si astfel ii creeaza si probleme cardiace.
  • Poate fi afectat si ficatul, ochii, sistemul nervos si vor aparea cazuri de icter si alte tipuri de afectiuni grave.
  • Simptomele sunt mai slabe sau mai intense in functie de cat de mult a fost organismul afectat de virus.

Aceste simptome initiale ale bolii pot fi confundate cu cele care apar si in cazul altor boli mai putin grave. Medicul poate avea retineri in punerea diagnosticului, de aceea pentru a fi sigur va face anumite examinari fizice ale animalului, ii va studia istoricul medical pentru a sti de ce boli a mai suferit si ii va face analize de laborator. Daca dupa aceste analize va avea dubii in stabilirea diagnosticului, el ii va face biopsia. Analizele de sange arata daca numarul de neutrofile este mare si cel de limfocite este mic, deci vor furniza si ele dovezi privind confirmarea diagnosticului.

Medicul va face si analize biochimice si hematologice, va masura nivelul de anticorpi de coronavirus din sange prin teste serologice. Analiza sputei care de regula este groasa, lipicioasa si de culoarea galben-pai, va da informatii importante privind cantitatea de proteina din ea si nivelul de globulina. Biopsia va elimina orice dubiu, se face cu ajutorul ultrasunetelor prin piele sau prin examen de laborator la microscop a unor probe de tesut.

Metode de tratament:

  • In cazul acestei boli incurabile medicul veterinar va aplica un tratament de sustinere cu medicamente antibiotice si o nutritie care sa ajute sistemul imunitar bazat pe minerale si vitamine. Insa acest ajutor va fi temporar deoarece infectia avanseaza si boala progreseaza invariabil.
  • Cercetatorii au scris despre un tratament pe baza de interferon si glucocorticoizi pe care l-au aplicat la 12 pisici care sufereau de peritonita infectioasa. Dintre acestea 4 au murit, 5 au supravietuit timp de 2-5 luni iar 4 s-au vindecat (erau pisici adulte). Din pacate interferonul felin costa foarte mult si se gaseste greu.
  • In majoritatea cazurilor pisicile care au aceasta boala sunt eutanasiate spre a nu suferi din cauza simptomelor si pentru a nu raspandi infectia.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

2 COMENTARII

  1. Buna ziua! Pisica mea are burta foarte umflata, dar nu prezinta nici un simtom. E energica, mananca si e destul de grasuta! Nu stiu ce sa fac

  2. Buna seara
    Am un motan, 3 ani, care are PIF, i-am facut analize,ecografii, radiografii, perfuzii ( pt ca nu se mai hranea deloc) …lde 10 zile este pe Prednicortone, o pastila si jum. de 5mg…medicul mi-a recomandat 21 de zile… Intrebare: Nu este prea mult cortizon…21 de zile??? Nu ar trebui sa-i dau si un antibiotic???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.