Casă și grădinăCum să creșteți ardei chili cu succes în ghiveci?

Cum să creșteți ardei chili cu succes în ghiveci?

Dintre plantele care pot fi crescute cu succes in ghiveci, ardeii se numara printre cele mai putin pretentioase, fapt pentru care, in randurile care vor urma, va vom prezenta cum sa cresteti ardei chili.

Ardeiul chili face parte din familia Solanaceae si poate fi crescut cu succes atat in gradina, cat si in ghiveci in interiorul locuintei, fiind o veritabila planta decorativa si un adevarat deliciu culinar.

Despre ardeii chili se pot spune foarte multe lucruri

Acestia au o istorie intersanta, find utilizati de catre om inca din timpurile stravechi, mai precis din jurului anului 7500 i. Hr. Si daca credeati ca micul ardei foarte picant este folosit doar in domeniul culinar, va inselati, deoarece aceasta a fost si inca este crescut si folosit si in scop medical, fiind un foarte bun anestezic.

Si pentru ca tot vorbim despre istoria acestui ardei, acesta a fost cultivat pentru intaia oara pe teritoriul american, in special in partea de sud, tocmai de aceea mancarurile traditionale mexicane sunt foarte picante, datorita micului ardei. Insa, datorita gustului si proprietatilor sale curative, cultivarea ardeiului chili s-a extins, devenind un ardei foarte popular si pe teritoriul european.

Cum se cultiva chili?

Ardeiul nu este deloc o planta pretentioasa, insa ardeiul chili pare sa incalce aceasta regula deoarece are nevoie de anumite conditii mai speciale pentru a se devolta armonios, insa poate fi crescut cu usurinta atat in gradini si sere, cat si in interiorul locuintei, in ghiveci.

ardei

Ardeiul chili trebuie sa fie plantat intr-un sol afanat la inceputul primaverii, insa poate fi plantat cu succes si vara si toamna, cea din urma situatie fiind potrivita mai mult pentru plantarea in ghiveci. Pe langa faptul ca ardeiul are nevoie de un sol afanat pentru a se dezvolta, acesta are nevoie si de foarte multe caldura. Daca temperatura scade sub 15º C, ardeiul isi va incetini cresterea, insa aceasta poate avea de suferit.

Asadar, atunci cand nu sunt crescuti in interior, pentru a avea parte de caldura necesara, este indicat ca acestia sa fie acoperiti cu o folie de protectie din polietilena pentru a se mentine caldura. De aceea, in cazul culturilor tarzii, de toamna, cand temperaturile scad drastic, este indicat sa cultivati ardeii in sere sau alte spatii inchise pentru ca acestia sa se poata bucura de intreaga caldura necesara.

In ceea ce priveste irigarea, pentru ca solul sa isi mentina caldura, in primele doua saptamani dupa ce ardeiul a fost plantat se va evita udarea frecventa. Chiar si asa este indicat ca apa sa aiba o temperatura ridicata, asa ca poate fi tinuta intr-un recipient in bataia directa a soarelui.

Insa dupa primele doua saptamani, cand ardeiul incepe deja sa isi fixeze radacinile, pentru a se dezvolta, acesta are nevoie de suficienta lumina, caldura si apa. Daca atunci cand infloreste ardeiul nu este udat corespunzator, fie ca il cresteti in ghiveci sau in gradina, florile nu vor mai rodi.

In privinta ingrasamantului, este indicat ca aplicarea acestuia sa se faca inainte de plantarea ardeilor si este necesar ca ardeiul sa fie natural.

In acest fel va veti bucura de o delicioasa recolta de chili. Ardeiul chili este un adevarat deliciu culinar, putand fi folosit cu succes pentru condimentarea numeroselor retete si, dupa cum am mentionat si anterior, ardeiul iute reprezinta un medicament in adevaratul sens al cuvantului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.