Rasa de caini Bouvier des Flandres este cunoscuta si sub denumirea de ,,ursul belgian”. Ea a fost prezentata prima data la expozitia de caini din anul 1910 de la Bruxelles. Doi ani mai tarziu s-a organizat o societate care se ocupa cu cresterea acestei rase.
In timpul Primului Razboi Mondial din cauza bombardamentelor multe exemplare de caini Bouvier au murit, iar o parte au fost dusi in Germania. Din cauza lipsei de cai puternici, acesti caini erau folositi in serviciul medical pentru tragerea saniilor care purtau ranitii sau care carau marfa. Astfel un exemplar celebru de Bouvier des Flandres a fost premiat pentru serviciile sale in razboi cu Medalia Crucii Rosii.
Multi astfel de caini au murit in lupta, ei fiind un mijloc de comunicare intre trupe sau folositi pentru alte servicii de armata. Dupa terminarea razboiului datorita eforturilor facute de unii iubitori de animale rasa Bouvier des Flandres a fost salvata si astfel numarul de exemplare a crescut.
Cainele Bouvier des Flandres impresioneaza prin aspectul corpului masiv, forma patrata si puternica, capul mare, sprancenele, barba si mustatile stufoase, picioarele foarte robuste si frumos acoperite de par, blana groasa, mare, neagra sau gri-inchis si caracterul curajos.
Standardul rasei a fost adoptat in anul 1923 in Belgia la clubul numit National Bouvier des Flandres. Cinci ani mai tarziu numele rasei este schimbat din Bouvier Belgian in Bouvier des Flandres. Centrele de crestere a acestei rase sunt in Franta, Olanda si Belgia. In Belgia si Franta cainele Bouvier des Flandres este folosit de politie pentru protectie impotriva infractorilor.
Rasa din Olanda are corpul mai lung, acoperit cu blana cu par mai putin ondulat si mai aspru. Cainele a devenit foarte popular si in alte tari – in Italia, Germania, Rusia, Danemarca, Marea Britanie, Spania si Suedia. In anul 1920 rasa a fost dusa si in Statele Unite ale Americii, dar a devenit celebra acolo abia in anul 1945. Popularitatea rasei se datoreaza in mare masura si sotiei presedintelui Americii – Jacqueline Kennedy. Mai tarziu rasa ajunge foarte cunoscuta si in Argentina, Canada – unde era folosita la protectia turmelor de vaci.
Acest Bouvier des Flandres este in primul rand un caine de paza neinfricat. Stramosii sai erau frumosii caini Ciobanesti Belgieni de talie mare. Acestia aveau calitati de performanta excelente – pe care se pare ca le mosteneste si aceasta rasa apreciata in special pentru puterea sa de munca si talentul de a asigura paza, el fiind un animal feroce folosit ani de-a randul la protejarea turmelor de vite care trebuiau duse zilnic la pasunat.
Acest caine este ideal pentru cei care isi doresc un animal de companie neinfricat, curajos care sa le ofere protectie, sa fie de incredere, rezistent, inteligent si puternic. El poate fi utilizat pentru prinderea infractorilor, pentru protectia familiei, dar si pentru insotirea persoanelor oarbe. Este un caine foarte prietenos si afectuos cu copiii, dar si cu ceilalti membri ai familiei.
Este jucaus si nu provoaca stricaciuni, deci poate fi tinut atat in casa cat si in curte. Blana sa mare trebuie pieptanata o data la 7 zile, uneori spalata daca parul devine prea murdar sau tunsa putin dar nu exagerat astfel incat sa fie pastrata cat mai mult forma sa naturala impresionanta. Unele exemplare au parul mai lung si de aceea se obisnuieste tunderea lui doar atat cat sa arate frumos si sa nu fie dificil de intretinut.
Dieta acestor caini trebuie sa fie echilibrata de aceea trebuie folosita hrana uscata de calitate, speciala pentru caini. In acest fel animalul nu va avea probleme digestive, mai ales daca se asigura 1-2 mese pe zi. Cand este mic, are nevoie de 3 mese pe zi. La aceasta rasa cainele trebuie sters cu un prosop in zona barbii si mustatilor dupa ce mananca deoarece aceastea se murdaresc mereu de la mancarea umeda. Cele mai frecvente boli de care sufera acesti caini sunt displazia de sold si unele boli ereditare.
Speranta de viata la rasa Bouvier des Flandres este de aproximativ 10-12 ani.
Video – Rase de caini – Bouvier des Flandres: