Sfaturi si trucuri pentru adormirea bebelusului – iata o alta provocare pentru proaspetele mamici: cum se asigura ca micutul adoarme mai usor si va avea un somn bun? Din cauza programului intrerupt de somn al bebelusilor, majoritatea mamicilor se obisnuiesc sa doarma „iepureste”, mereu pregatite sa auda plansul micutului… Iata cateva idei ce pot ajuta bebelusul si mamica sa se odihneasca mai bine – pentru ca o intreaga noapte de somn neintrerupt este un vis, este bine sa obtineti macar cateva ore neintrerupte de somn profund dupa adormirea micutului.
Nou-nascutul
Doarme foarte mult, in jur de 15-17 ore pe zi – insa nu doarme mai mult de 2-3 ore odata, apoi se trezeste, ceea ce inseamna ca pana ce va veti bucura de o mare parte a noptii neintrerupta mai este mult… Trezirile din timpul noptii sunt regulate, la fiecare 2-3 ore; de abia dupa 3 luni, micutul incepe sa doarma secvente de timp mai lungi noaptea si mai scurte ziua, iar pe la 6 luni, bebe poate dormi pana la 8-9 ore noaptea (toate acestea pot varia, bineinteles, de la micut la micut).
Insa ce trebuie sa stiti despre somnul bebelusului – in primele luni, el petrece mare parte din somn in faza somnului REM, somn superficial din care se poate trezi foarte usor; cu cat creste, dupa 3 luni, va petrece mai mult timp in faza somnului profund si mai putin in faza de somn usor. Ce inseamna aceasta: in primele luni, absolut orice stimul il va trezi: foamea, frigul, caldura, infasatul prea strans, un zgomot, o lumina, miscare in jurul sau. Asadar, in primele luni, pentru a incerca sa nu il treziti, evitati orice stimul care il poate deranja – se va trezi astfel doar cand ii este foame, daca in rest nu il deranjeaza nimic.
Puneti-l in patut cand este obosit
Daca amanati ora culcarii prea mult, oboseala excesiva il va impiedica sa adoarma usor, astfel ca puneti-l la somn cand este obosit. Cu timpul, veti forma si respecta un program de somn, care pe masura ce bebelusul creste, se va modifica – de la pauze de 3 ore intre somn, se va ajunge pe la 6 luni la 3 sedinte de somn ziua si mai multe ore noaptea.
Invatati-l diferenta zi-noapte
Bebelusii nu percep aceasta diferenta; in timpul zilei, lasati lumina sa intre in camera, fiti mai activa si stimulati-l, jucati-va cu micutul. Noaptea, feriti-va sa il stimulati in orice fel, nu tineti lumina aprinsa, nu faceti zgomote, nu va jucati cu el.
Puneti-l in patut inainte ca micutul sa adoarma
Unul dintre sfaturile si trucurile pentru adormirea bebelusului importante. Dupa ce incheiati ritualul zilnic de culcare si vedeti ca i se inchid ochii, puneti-l incetisor in patut. Daca incepe sa se agite sau sa planga, asteptati cateva momente – de multe ori, se calmeaza si adoarme singur. Daca refuza sa adoarma, luati-l iarasi in brate, dar continuati sa incercati sa il faceti sa adoarma singur in patut. Daca, in schimb, il lasati sa adoarma in timp ce il leganati in brate, se poate trezi imediat ce il puneti jos; in plus, va cere acest tratament mereu.
O zi activa asigura ca seara bebelusul adoarme usor
Desi exista zicala cu „nu treziti un bebe adormit”, daca ziua isi prelungeste mai mult somnul, treziti-l; la fel dimineata, daca nu se trezeste ca de obicei. Oferiti-i actvitati care sa il mentina ocupat ziua.
O iesire la aer curat
In timpul dupa-amiezii este perfecta pentru a ii asigura bebelusului un somn bun. Daca temperaturile sunt acceptabile si o scurta plimbare seara, cu cateva ore inainte de culcare este benefica.
Aerisiti zilnic camera bebelusului
Utilizati un umidificator in camera si puneti un mic ventilator care sa asigure circulatia aerului – il asezati asa incat curentii sa nu ajunga la bebelus (sus, pe un dulap, de exemplu). Zgomotul alb al ventilatorului se prea poate sa il si adoarma pe bebe!
Pastrati o temperatura de 20-22 grade Celsius in camera bebelusului (22-23 cand il imbaiati) – unul dintre cele mai importante sfaturi si trucuri pentru adormirea bebelusului, caci caldura il deranjeaza foarte mult.
Infasati-l cu o patura subtire daca ii place sau inveliti-l cu un sac de dormit care ii lasa mainile libere (cearsafurile sa fie de tipul care se fixeaza de saltea). Nu il inveliti nici prea strans, nici prea gros – amintiti-va ca stimulii ce il trezesc sunt si frigul, caldura si incapacitatea de miscare! Scoateti din patut orice jucarii, pernite, paturici care cresc riscul de sufocare.
Patut in camera sa, in camera parintilor sau bebe in pat cu parintii?
Fiecare parinte are o alta parere si chiar specialistii se contrazic. Totusi, opinia generala este ca a il invata pe bebelus de la inceput sa doarma in propriul sau patut/cosulet este cel mai benefic; astfel, el nu va resimti intens anxietatea de separare cand il mutati din patul vostru si se scade riscul de sufocare (anxietatea de separare apare cand bebelusul e mutat in alt pat/camera, departe de parinti, ceea ce il face sa se trezeasca des speriat in timpul noptii).
Cat despre camera – in primele cateva luni, poate fi mai usor pentru parinti ca patutul sa se afle in camera lor, asa incat bebe sa fie aproape la trezirile noaptea si sa poata fi supravegheat. Daca ati prefera varianta cu bebelusul in patul vostru, apelati la un co-sleeper: este vorba de un cos special cu trei laturi, care se ataseaza la patul mare, asigurand apropierea, dar si spatiu oarecum separat pentru parinti si bebelus.
Evitati lumina
Nu il invatati sa adoarma nici cu TV, nici cu veioza aprinsa. Nu faceti zgomote subite si puternice noaptea.
Suzeta
Il poate ajuta pe bebelus sa adoarma si il face sa se simta reconfortat cand il puneti in patut; problema este ca ar trebui sa i-o scoateti usor din gurita dupa ce sunteti siguri ca bebe doarme bine, pentru ca daca ii aluneca, se va trezi!
Sfaturi si trucuri pentru adormirea bebelusului – ritualul de culcare:
Formati un ritual pentru ora de culcare, insa nu stati cu micutul in brate pana ce adoarme, ci lasati-l in patut cand devine somnoros si i se inchid ochii, asa incat sa adoarma singur in pat si nu in bratele parintelui. Un ritual respectat pas cu pas este unul din cele mai importante sfaturi si trucuri pentru adormirea bebelusului.
Ca o prima parte a ritualului de culcare este baia si masajul bebelusului – starea de relaxare dupa baie si dupa masarea trupului cu lotiune il vor face sa doarma mai bine.
Ceva timp dupa baie si masaj, il hraniti, apoi urmeaza schimbarea in hainutele pentru somn si asezarea cu bebelusul in brate langa patutul sau. Pentru nou-nascut, infasatul ii poate asigura un somn bun (incercati si vedeti daca pare multumit si doarme bine); il infasati nu prea strans intr-o patura subtire si usoara.
Pasul urmator dupa imbracat sau infasat este o poveste (ritmul poeziilor sau povestilor pentru bebelusi le place, chiar daca nu inteleg cuvintele – si acesta e un mod de a-i dezvolta limbajul).
Dupa poveste, un cantec in timpul caruia il leganati usor si gata – un pupic si in patut, inainte de a fi adormit! Cand il puneti in patut, mangaiati-i bland capul si burtica si soptiti-i „shhhh” usor, apoi eventual dati-i suzeta. Nu il stimulati inainte de culcare cu jucarii sau jocuri distractive – poate doar un carusel deasupra patului! Povestea si cantecul le puneti in care ordine credeti ca este mai bine – pentru unii micuti, ajuta sa il leganati si cantati intai, apoi sa il lasati in patut in timp ce ii cititi povestea.