Animale de companieCum așezăm plantele într-un acvariu? Ține cont de aceste reguli și acestea...

Cum așezăm plantele într-un acvariu? Ține cont de aceste reguli și acestea se vor dezvolta perfect

In orice acvariu plantele reprezinta un element decorativ si in acelasi timp necesar acestuia, ele stabilesc echilibrul biologic al mediului acvatic. In functie de modul cum alegem si cum asezam plantele intr-un acvariu putem crea un loc extraordinar de frumos pentru pestii pe care ii adapostim in apa acestuia, iar acvariul poate deveni la final prin aspectul sau o adevarata bijuterie in culori diferite. Nu numai pestii, dar si plantele determina aspectul acvariului.

Alegerea plantelor de acvariu trebuie facuta cu mare atentie, astfel incat sa se realizeaze un peisaj subacvatic foarte frumos si in acelasi timp nu foarte costisitor. Plantele acvatice ajuta la purificarea si oxigenarea apei, au capacitatea de a absorbi mineralele din apa prin porii frunzelor, la fel si calciul ca un adevarat filtru, reduc duritatea apei, indeplinesc un rol in schimbul de substante necesare pentru viata pestilor, ajuta la mentinerea echilibrului biologic al rezervorului de apa.

Exista mai multe tipuri de plante de acvariu, ele pot fi clasificate astfel:

1. Plante care plutesc la suprafata apei si au mai multe roluri prin utilizarea lor in acvarii: ajuta in perioada de reproducere a pestilor, protejeaza bazinul de lumina solara exagerata din anumite perioade ale zilei, are si o sarcina ce contribuie la crearea unui mediu biologic natural intr-un asemenea rezervor artificial. De asemenea, plantele pot asimila anumite deseuri din apa care sunt produse de pesti si pot constitui un adapost excelent pentru pestisorii tineri, un refugiu din fata pestilor mai mari. Una dintre aceste plante are particularitatea de a se ridica la suprafata apei doar in timpul infloririi si se numeste Lintita.

2. Sunt si plante care au un sistem de radacini slab dezvoltat, la unele specii chiar absent si plutesc in coloana de apa. Acestea au rol de a absorbi diferiti compusi organici, anorganici care sunt dizolvati in apa, dar si de a elibera oxigenul in apa, de a oferi un adapost natural pestilor tineri in perioada de crestere sau pestilor adulti in perioada de reproducere. Plantele de acest gen au radacini taratoare, iar la unele specii radacinile consolideaza planta. Aceste plante au nevoie de apa curata (care sa fie filtrata) deoarece sunt sensibile la contaminarea acesteia si la temperatura scazuta.

3. Plante ale caror radacini trebuie prinse in sol, care au un sistem radicular. Acestea au nevoie de un anumit sol in acvariu, cu grosimea de 5-10 cm, care sa fie mineralizat si tratat cu ingrasamant special (ce sa contina o cantitate foarte mica de sulfat de magneziu sau fosfat de potasiu). Una dintre aceste plante este Vallisneria.

In momentul in care se cumpara plante de acvariu, acestea trebuie alese cu atentie, culoarea lor trebuie sa fie un verde stralucitor, fara pete sau zone alterate sau putrezite. La inceput plantele trebuie tinute intr-un acvariu separat unde nu sunt pesti pentru a fi supuse unui proces complex de aclimatizare, in care temperatura sa fie treptat adusa la nivelul celei in care traiesc pestii din celalalt acvariu. In caz contrar plantele care au fost cumparate din rezervoare in care temperatura era scazuta si aduse in apa mai calda caracteristica pestilor exotici pot foarte usor putrezi.

Desi multi dintre noi ar dori sa cumpere plante cat mai mari si mai frumoase, totusi nu este neaparat necesar sa plateasca sume mari pe plante mai dezvoltate, este suficient sa fie cumparate plante tinere care pe parcurs se vor dezvolta si ele la fel de mult.

Plantele de acvariu inainte de a fi introduse in acvariu si plantate in substratul acestuia trebuie sa fie usor curatite cu apa curata la temperatura camerei. Se indeparteaza frunzele putrezite, radacinile prea lungi care incomodeaza si eventual plantele se dezinfecteaza prin introducerea lor timp de 5-10 minute intr-un vas cu solutie speciala, cumparata de la magazinele specializate. Plantele care nu sunt dezinfectate pot introduce anumite boli sau daunatori in acvariu si pot imbolnavi pestii.

cum asezam plantele in acvariu

Reguli simple privind modul cum asezam plantele in acvariu?

  • Plantele nu trebuie asezate prea aproape unele de altele. Exista specii care cresc foarte repede, doar in cateva saptamani si trebuie sa aiba suficient loc unde sa se dezvolte.
  • Cand se planteaza radacinile in sol ele nu trebuie prea mult comprimate de acesta, intotdeauna se va tine cont de cresterea lor naturala indiferent de sensul acesteia. La unele specii radacinile merg in jos, la altele dimpotriva radacinile sunt distribuite in plan orizontal.
  • Unele specii de plante de acvariu ar trebui plantate ca niste butasi, ele isi absorb substantele necesare din apa prin porii frunzelor sale.
  • Daca este necesar unele specii de plante se pot planta intai in ghivece si apoi introduse cu totul in recipient si nu direct cu radacinile in substratul din acvariu. Un astfel de caz este cel in care se cresc pesti care au obiceiul de a sapa in pamant si astfel sa poata limita in oarecare masura cresterea plantelor. Avantajul in acest caz este ca metoda de curatare a plantei este mult mai usoara, planta este scoasa cu tot cu ghiveci din acvariu fara a fi necesar sa fie tratata cu prea mare atentie pentru a nu-i deteriora radacinile.
  • Cel mai bine este ca plantele stufoase si mari sa fie puse in partea din spate a acvariului, pe fundal astfel incat sa nu obstructioneze vederea acvariului si sa acopere prea mult spatiu de inot al pestilor.
  • In mijlocul acvariului, la colturi si pe partile laterale se pun plantele mici sau cele de sine statatoare care necesita spatiu mai mult.
  • In partea din fata a acvariului se asaza plantele foarte mici care lasa loc si nu impiedica sa avem o priveliste deschisa a intregului acvariu.
  • Plantele care au mare nevoie de lumina pentru a se dezvolta frumos trebuie aseazate intotdeauna in zona cea mai bine luminata a acvariului.
  • Intai se vor aseza plantele care se fixeaza cu radacina in sol, apoi cele care plutesc in coloana de apa si apoi plantele de la suprafata apei. Dupa ce s-au plantat cele cu radacina in sol trebuie umplut acvariul complet cu apa si abia apoi asezate si restul plantelor.
  • Foarte important este ca plantele de la suprafata apei sa nu impiedice total patrunderea luminii si astfel sa afecteze dezvoltarea plantelor care cresc in substrat.
  • Intotdeauna plantele trebuie sa fie observate cum cresc in timp, daca unele se dezvolta prea mult, trebuie curatate si eliminate parti din ele, mugurii acestora, pentru a nu sufoca cu ramificatiile lor prea stufoase alte plante sau pestii din acvariu.
  • In timp unele plante se pot imbolnavi sau doar unele parti ale acestora, doar cateva frunze. In acest caz imediat planta trebuie scoasa din acvariu, iar 10% din apa trebuie inlocuita pentru siguranta pestilor si a celorlalte plante.
  • Plantele ajuta la mentinerea echilibrului biologic al mediului din acvariu, de aceea este important ca numarul acestora sa fie in perfect echilibru si cu numarul pestilor. Daca numarul pestilor este prea mare si plantele prea putine acest echilibru nu se poate realiza la nivelul dorit.
  • Un lucru important este lumina, in timpul zilei plantele produc mai mult oxigen decat bioxid de carbon, insa in timpul noptii ele absorb numai oxigen. Avand in vedere acest aspect se poate intelege de ce se ajunge ca in acvariu pestii sa nu aiba suficient oxigen.
  • Lumina corecta si intensitatea ei ajuta la dezvoltarea plantelor. Ele au nevoie de 12-16 ore de lumina si 8-10 ore odihna. Temperatura apei trebuie sa fie in general de 23-26ºC si duritatea de 6-12º sau duritatea temporara de 3-8º.
  • Solul folosit ca substrat pentru plantele de acvariu trebuie sa fie fertilizat cu carbune de mesteacan sau cu anumite medicamente care se gasesc la magazinele cu produse pentru animale de companie. La fel ca si plantele de gradina si plantele de acvariu au nevoie de nutrienti, azot, fosfat, potasiu, fier, zinc, bor, nichel, oligoelemente. Lipsa acestora face ca plantele sa-si schimbe atat aspectul cat si marimea, sa fie pipernicite, sa nu aiba frunzele frumoase, verzi, ci din contra ele sa fie ingalbenite si sa prezinte diferite gauri pe suprafata lor. Supradozajul de substante nutritive poate afecta destul de grav pestii, uneori duce la otravirea acestora.
  • In acvariile cu pesti erbivori este necesar sa se foloseasca plante artificiale care pot intr-o oarecare masura sa imite pe cele naturale si sa creeze un peisaj subacvatic foarte atractiv. Avantajul lor este ca nu cresc, nu au nevoie de nutrienti si nu se imbolnavesc. Dezavantajul este ca ele nu creeaza acel echilibru biologic pe care il pot realiza doar plantele naturale.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.