Sarcină & BebeTestul fetal non-stres (NST) în sarcină, un tip de investigație medicală opțională

Testul fetal non-stres (NST) în sarcină, un tip de investigație medicală opțională

Testul fetal non-stres (NST) este un tip de investigatie medicala optionala in timpul sarcinii. Medicul va va recomanda acest test medical, atunci cand il considera potrivit si util. In general, este efectuat in ultimul trimestru de sarcina (dupa saptamana 29) si evalueaza starea de bine a micutului (este recomandat inainte de termen si cand s-a depasit termenul de nastere).

Testul fetal non-stres este o investigatie fara risc si fara „stres” pentru sarcina si bebelus (spre deosebire de alte proceduri precum amniocenteza sau chorionic villus sampling – CVS), este o investigatie relativ simpla si neinvaziva. Testul presupune monitorizarea ritmului cardiac al micutului in momentele de activitate (cand acesta se misca in-utero). In principal, testul se bazeaza pe faptul ca atunci cand bebelusul doarme, ritmul cardiac este incetinit, iar acesta devine mai rapid daca bebelusul este activ.

Ideea de la care se porneste este ca daca ritmul cardiac nu este regulat si daca nu creste odata cu miscarile bebelusului, acesta este in risc – nu primeste suficient oxigen prin cordonul ombilical, de aceea bataile inimii nu cresc odata cu activitatea.

Cum se efectueaza testul fetal non-stres (NST)

In general, testul fetal non-stres in sarcina este parte din testul de stres al contractiilor: se combina acest test cu o detaliata ecografie, iar rezultatul arata ritmul cardiac al fatului, miscarile sale si cat lichid amniotic exista. Testul non-stres se face prin atasarea unei centuri pe burtica mamei – un aparat ce va monitoriza bataile de inima si miscarile bebelusului, iar o alta centura va monitoriza contractiile uterului. Daca nu se inregistreaza miscari, veti fi rugata sa beti apa rece pentru a il trezi pe micut sau il va trezi medicul (se mai recomanda sa mancati chiar inainte de test).

Rezultatele testului fetal non-stres se bazeaza pe modul in care bebelusul reactioneaza – atunci cand el se misca si se inregistreaza o crestere a batailor de inima, rezultatul arata ca bebelusul este sanatos. Daca bebelusul nu se misca timp de o ora jumatate sau daca bataile sale de inima in timp ce se misca si in timp ce aveti o contractie sunt incete, exista o probabilitate de suferinta fetala si deci se va recomanda un test de stres al contractiilor (ce implica repetarea testului non-stres combinat cu o ecografie).

Suferinta fetala poate tine de cantitatea insuficienta de oxigen (daca ritmul cardiac al fatului e scazut in timpul unei contractii si in timp ce se misca, aceasta indica lipsa oxigenului); testul non-stres este o investigatie care poate orienta medicul spre hotararea inducerii nasterii daca se confirma semnele de suferinta fetala.

test fetal

Testul fetal non-stres (NST) nu face parte din testele medicale de rutina, insa poate fi considerat util in anumite sarcini. El poate fi considerat necesar la intervale regulate pana la data nasterii. Este efectuat in principal atunci cand:

  • Bebelusul nu este activ, nu se misca in-utero regulat (viitoarea mamica este cea mai in masura sa observe daca bebelusul este sau nu suficient de activ – dupa ce incepe sa ii simta si sa ii distinga miscarile in-utero, ea poate sa realizeze daca micutul nu a facut miscari timp de mai multe ore sau daca miscarile sale descresc intr-o perioada de timp);
  • Bebelusul nu tine pasul cu cresterea si dezvoltarea normala;
  • Bebelusul are un defect congenital;
  • Viitoarea mamica sufera de hipertensiune sau diabet (sau alte afectiuni cu risc in sarcina si dupa anumite investigatii medicale cu potential de risc precum amniocenteza – se verifica apoi daca bebelusul a fost afectat);
  • Viitoarea mamica a pierdut o sarcina in trecut;
  • Lichidul amniotic nu este suficient;
  • Termenul nasterii a fost depasit si trebuie verificata starea sa generala (daca primeste oxigen suficient).

Asadar, testul fetal non-stres (NST) are rol de a verifica starea bebelusului (mai ales inainte de termen sau daca se depaseste termenul de nastere). El nu indica cu siguranta existenta unei probleme – daca ritmul cardiac al fatului nu raspunde adecvat la miscare si la contractiile mamei, testul se va repeta combinat cu alte investigatii. Sarcina va fi atent monitorizata – se va repeta testul regulat, iar daca investigatiile medicale ulterioare confirma o suferinta fetala, se va induce nasterea prin cezariana.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.