Stiati ca…
Pisicile au fost imblanzite de egipteni acum 5000 de ani. Motanul era emblema Soarelui, iar femela emblema Lunii si a Zeitei Iris. Zeul muzicii era reprezentat printr-un corp de om si cap de pisica, avand in mana un instrument muzical egiptean numit sistru. La fel zeita dragostei era reprezentata de un corp de femeie si un cap de pisica.
In Antichitate egiptenii isi radeau sprancenele in momentul cand le murea pisica.
Inainte de a veni in Egipt pisica traia in salbaticie, in Africa. Africanii au respectat intotdeauna acest animal, sau mai bine spus l-au tolerat. Ei refuzau sa manance carne de pisica pentru ca in timp au observat cat de respectate au fost pisicile in Egipt. Astfel prin traditie, admiratie sau teama, africanii au iubit pisicile si astazi fac la fel.
In folclorul evreiesc se spune ca pisicile l-au ajutat pe Noe pentru a prinde sobolanii care ar fi mancat toata mancarea de pe arca. El l-ar fi rugat pe Dumnezeu sa-l ajute, iar Acesta a facut un leu sa stranute, pisica fiind gazduita in narile mari ale animalului.
Directorul Muzeului arheologic din orasul Trujillo, un om de stiinta din Peru, a demonstrat ca pisica a fost divinitatea suprema a mohicanilor. Numeroase desene de pe vasele de lut sunt antropomorfe si reprezinta acest animal indeplinind rolul de medic, pastor, cantaret sau soldat. Pisica este intotdeauna urmata de un caine si amandoi strivesc o soparla antropomorfa care lingusitoare si slugarnica simbolizeaza poporul ignorat.
Potrivit credintelor vremii din sec. X d.Hr. vrajitoarele se puteau transforma in pisici. Din acest motiv pe toata durata Evului Mediu si chiar la inceputul epocii moderne mai ales pisicile negre au fost supuse judecatii gresite a oamenilor de rand, torturate si chiar arse pe rug alaturi de multe femei nevinovate care erau considerate vrajitoare.
Pisica are un mers special care ii ofera flexibilitate si echilibru, avanseaza pe ambele picioare dintr-o parte si apoi pe ambele din partea opusa. Pisica domestica este singura care isi tine coada vertical in timpul mersului. Celelalte pisici salbatice, in timpul mersului, isi tin cozile in jos sau pe orizontala.
Dintre toate mamiferele pisica este cea mai lenesa, ea doarme 16 ore pe zi insa somnul ei profund dureaza mai putin de 5 ore.
Femelele sunt active mai mult in timpul noptii si devin mai agresive din momentul in care sunt sterilizate. Daca o pisica este mangaiata pe spate si ea musca, asta nu inseamna ca este bolnava, ci doar ca nu-i place.
Pisica consuma pentru lins la fel de mult lichid ca si pentru a urina.
O pisica are temperatura corpului doar putin mai mare decat omul, de aproximativ 38,2-38,8ºC. Frecventa batailor cardiace este de 80-120 batai/ minut, iar frecventa respiratorie de 20-40 respiratii/ minut.
Omul are un numar de 206 oase, iar pisica 230-245. Coloana vertebrala la pisica are 30 vertebre deci cu 5 mai mult ca la om. Membrele anterioare la pisica au cate 5 degete, iar cele posterioare cate 4. Pernitele de la labutele anterioare au rolul de receptori de presiune, ele pot detecta vibratiile din pamant si obtine informatii despre cum este suprafata pe care calca – temperatura ei sau din ce este facuta.
Pisica are capacitatea de a distinge anumite culori – rosu de albastru, verde de albastru, galben de albastru, rosu de gri, rosu de verde, galben de gri, albastru de gri. Actiunea de distingere a culorilor se datoreaza vibrizelor – acei peri lungi ai sprancenelor, buzelor si obrajilor. Culorile emit radiatii care sunt captate de pisica, la om ele scapa. In oarecare masura de aceste radiatii este constient si omul, de exemplu culoarea rosie emite caldura, iar cenusiul este rece.
Un astfel de animal vede la o distanta de pana la 60 m, are un camp vizual total de 287º. Vede mai mult decat un cal (120º), decat un caine (83º) si decat un om care are vederea binoculara de 125º.
Pisica vede foarte bine in timpul noptii, chiar si in cel mai adanc intuneric. Ea regleaza intensitatea luminii cu ajutorul pupilelor, isi contracta pupila pana la o dunga verticala cand lumina soarelui este puternica, astfel isi reduce capacitatea ochiului de a capta lumina. In momentul in care lumina scade pupila se dilata si astfel capteaza orice licarire oricat de neinsemnata care lumineaza un obiect.
Pisica are mirosul de 14 ori mai bine dezvoltat decat omul. La pisica exista 60-80 milioane de receptori olfactivi, la om doar 5-20 milioane. Ea dispune pentru functia mirosului de organul lui Jacobson situat sub hipofiza. Acest organ are rolul de a acumula mirosurile pe care le inregistreaza senzorii externi.
Auzul la pisica este foarte bun, mai putin la rasele de pisici cu ochi albastri care pot fi de multe ori surde. In rest la celelalte rase auzul este bine dezvoltat, foarte fin, au urechea atat de selectiva, incat percepe si cele mai slabe sunete care o intereseaza. Frecventa cu care urechea sa capteaza undele sonore ca o palnie ajunge pana la 50 000 Hz, comparativ cu omul care ajunge la o frecventa mult mai mica doar de 20 000 Hz. De asemenea, pentru a capta cat mai multe unde audio are posibilitatea de a-si roti pavilionul urechii cu 180º. Totusi ea aude numai ce vrea sa auda si priveste doar daca este interesata, deci vede numai ce doreste sa vada.
Pisica are un mod de a manca foarte interesant. Ea adulmeca, sfasie, inghite dar ,,nu gusta”, mesteca insuficient hrana si-si umple stomacul foarte repede. La ea mirosul este foarte important in alegerea mancarii, ca si in alegerea partenerului in perioada de reproducere. Cand testeaza ceva dupa miros, actioneaza organul Jacobson din spatele incisivilor printr-o presiune a limbii asupra lui. Din exterior pare sa faca un fel de grimasa, ramane cu gura intredeschisa doar cateva secunde si tine buza superioara putin ridicata.
Femela isi marcheaza un teritoriu de 6-8 hectare, iar la mascul acest teritoriul poate varia intre 32-93 hectare. Marcarea teritoriului se face prin urina, care are un miros foarte puternic.
Pisicile obisnuiesc sa-si ingroape fecalele in semn de respect si supunere, in acest fel ele ascund mirosul acestora.
Majoritatea proprietarilor de pisici, cam 95% din ei, recunosc ca vorbesc cu pisicile lor. Ele folosesc in procesul de comunicare un numar foarte mare de sunete, in jur de 100. De asemenea, inteleg foarte bine tonul vocii, astfel incat stiu cand stapanul le lauda sau este suparat pe ele.