Animale de companieCum afectează carența de taurină procesul de creștere și de reproducerea la...

Cum afectează carența de taurină procesul de creștere și de reproducerea la pisici?

Taurina este un aminoacid esential foarte important pentru vedere, reproducere, digestie, sistem imunitar si functie cardiaca, in general ajuta la functionarea corecta a celulelor. Cele mai multe mamifere obtin taurina din alti aminoacizi, insa pisicile nu pot produce o cantitate suficienta de taurina, de aceea trebuie sa-si completeze taurina din alimentatie.

Carenta de taurina apare mai ales la pisicile care au o dieta vegetarina, consuma hrana pentru caini sau mancare gatita.

Cat de importanta este taurina?

Pisicile care consuma echilibrat un aliment ce contine taurina vor arata mai sanatoase si vor vedea mai bine. Taurina are un rol esential in dezvoltarea si functionarea celulelor de la nivelul retinei. Carenta de taurina poate duce la functionarea necorespunzatoare a celulelor de la nivelul retinei si distrugerea acestora, cauzand astfel probleme de vedere si chiar orbirea. In timp apare boala numita atrofia felina.

Taurina indeplineste un rol deosebit de important pentru functia celulelor musculare cardiace. De aceea carenta de taurina favorizeaza slabirea muschiului inimii si in timp poate dezvolta insuficienta cardiaca. Aceasta se mai numeste cardiomiopatie dilatativa si poate fi fatala pentru animal.

La fel de important este rolul taurinei in crestere si reproducere. Pisicile si mai ales pisoii mici trebuie sa primeasca o cantitate suficienta de taurina in perioada de crestere, de sarcina, alaptare pentru ca organismul sa se dezvolte normal si corect.

Simptomele carentei de taurina:

Aceasta boala a carentei de tarina se dezvolta lent – in cateva luni sau in cativa ani – iar simptomele ei apar treptat, devenind foarte clare o perioada lunga de timp. Simptomele carentei de taurina la pisici sunt foarte bine asociate cu deteriorarea starii de sanatate a animalului – apar tulburari de vedere, este suprimata functia de reproducere, blana este urata, apar probleme digestive, probleme de dezvoltare si crestere.

Carenta de taurina provoaca caderea parului si aparitia cariilor dentare. O femela care are carenta de taurina nu poate sa duca o sarcina la bun sfarsit. De asemenea, carenta de taurina provoaca boli de inima – cardiomiopatie dilatativa – manifestata la inceput prin letargie, probleme respiratorii, pierderea poftei de mancare.

Tratamentul in cazul carentei de taurina:

De regula medicul pune diagnosticul acestei boli pe baza simptomelor pe care le prezinta pisica si a datelor oferite de analizele de sange si urina. De asemenea, poate examina inima prin diferite teste (ECG, ecografie si raze X la piept) si vedea semnele bolii de inima cauzate de carenta de taurina. Medicul va cere informatii de la proprietarul pisicii despre tipul de mancare pe care aceasta o consuma pentru a putea sa elimine alte boli care ar putea da simptome asemanatoare deficitului de taurina. Un examen oftalmologic este la fel de important – prin el se poate stabili daca ochii pisicii sunt bolnavi si daca vederea este afectata.

taurina

Deoarece taurina se gaseste in proteinele de origine animala, este evident faptul ca pisicile trebuie sa consume hrana ce contine o astfel de proteina – carnea de peste, pui, miel garanteaza aportul necesar de taurina. Foarte important este sa se cunoasca si daca aportul de taurina este suficient pentru pisica.

Acest aport se poate masura prin analize de sange dupa ce animalul a mancat un aliment special o anumita perioada de timp. Aceste analize se fac din doua in doua saptamani si pe baza lor nutritionistii analizeaza datele si decid care este cantitatea optima de taurina ce trebuie administrata in timp.

Conform cercetatorilor alimentele umede pentru pisici trebuie sa contina o cantitate dubla de taurina fata de alimentele uscate pentru a mentine aportul adecvat al acestui aminoacid in organism.

In cazul unei pisici bolnave care manifesta simptomele carentei de taurina nu trebuie decat sa i se schimbe dieta. Aceasta trebuie sa contina un continut ridicat de taurina sau sa i se suplimenteze cantitatea ce i se administra initial. Desigur ca sunt si cazuri grave cand nu se mai poate face nimic, cand apar modificari ireversibile, cum este orbirea si bolile de inima.

Fiecare persoana care are o pisica cu deficit de taurina trebuie sa consulte un medic veterinar pentru stabilirea unei diete adecvate. Avand in vedere faptul ca aceasta carenta are efecte asupra inimii pe parcursul tratamentului medicul monitorizeaza intotdeauna si inima animalului.

Din fericire de multe ori in urma unui tratament aplicat o anumita perioada de timp efectul de taurina asupra inimii este reversibil, ceea ce face ca la un moment dat suplimentele de taurina sa nu mai fie administrate. In cazuri mai rare se intampla ca deficitul de taurina sa afecteze inima, astfel incat se ajunge la insuficienta cardiaca. Pentru salvarea pisicii medicul va recurge la o procedura de urgenta aplicata intr-o clinica veterinara – fluide intravenoase, terapie cu oxigen, medicamente.

Chiar si in situatia in care o pisica a ajuns in stadiul de orbire datorita carentei de taurina, ea va trai o viata relativ sanatoasa daca i se va administra un tratament prin care deficitul de taurina va fi refacut in corpul ei. In general orice pisica trebuie sa fie tratata de aceasta boala inainte ca situatia ei sa se agraveze si simptomele sa fie ireversibile.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.