Copii & adolescențiVaricela la copilul mic, cum putem trata această boală contagioasă

Varicela la copilul mic, cum putem trata această boală contagioasă

Varicela la copilul mic (sau varsatul de vant) este o infectie virala (cu virusul varicelo-zosterian), asadar o afectiune contagioasa. Majoritatea copiilor vor face la un moment dat varicela, boala fiind printre cele mai comune afectiuni la copiii mici. Varicela se manifesta prin eruptii cutanate in valuri, ce apar in decurs de 3-7 zile, care dau copilului mancarimi deranjante.

Varicela la copilul mic este o afectiune comuna, care in general nu este grava, vindecandu-se rapid si fara risc mare de complicatii. Afectiunea se manifesta cel mai frecvent la copiii intre 2 si 12 ani – exact la varstele cand riscul e minim si boala usoara. In schimb, la un nou-nascut sau la un copil ce a trecut de 14 ani, varicela poate avea o forma mai grava si implica diverse complicatii.

Odata ce un copil are varicela, sistemul sau imunitar produce anticorpi ce se lupta cu infectia virala, ceea ce ii ofera organismului imunitate pe viata dupa vindecare; de aceea doar extrem de rar un copil care a avut varsat de vant mai poate fi infectat a doua oara (insa poate suferi mai tarziu de herpes zoster, o eruptie cutanata secundara cauzata de virusul varicelei care ramane in stare latenta in organism).

Varicela la copilul mic – o boala extrem de contagioasa

Varsatul de vant se transmite foarte rapid la alte persoane – copii (in special nevaccinati) sau adulti care nu au avut varicela in copilarie. Virusul se transmite prin aer, deci proximitatea, apropierea fata de o persoana infectata este de ajuns, in lipsa oricarui contact direct. Dupa ce un copil este infectat cu virusul varicelei, trec in jur de 10-12 zile pana la aparitia primelor simptome.

Varicela la copilul mic – simptome

Eruptii cutanate. Cel mai evident simptom il constituie eruptiile aparute pe trupul copilului – niste puncte rosii ca niste cosuri sau intepaturi de insecta, ce se dezvolta in niste mici vezicule, basici umplute cu un lichid si care dau o mancarime des insuportabila. Acestea pot sa apara oriunde pe trupul copilului, initial aparand pe burta, spate si fata; ele apar deseori in valuri: intr-o zi intr-o regiune, dupa o zi-doua in alta regiune a trupului. La unii copii aceste eruptii acopera tot trupul, la altii sunt putine, indeosebi pe fata, piept si abdomen.

Febra. Chiar inainte de aparitia eruptiei, cam cu o zi, este de asteptat ca micutul sa dezvolte febra si durere de cap.

Tuse. Un alt simptom al varicelei la copilul mic il constituie o tuse seaca si eventual durerea de gat.

Durere de stomac. Mai rar, unii copii sufera si de durere de burta.

Oboseala. O stare de oboseala si diminuarea apetitului sunt alte simptome comune.

Aceste simptome variaza de la copil la copil – dupa cum s-a spus, sunt mai usoare la copiii intre 2 si 12 ani si mai grave la bebelusi si la copiii trecuti de 14 ani. Unii copii de abia se pot ridica din pat, altii sunt doar usor bolnavi. In general, cu masuri adecvate, cam intr-o saptamana, starea copilului se amelioreaza si basicile se vindeca treptat cam in doua saptamani (veziculele se sparg, se zemuiesc, apoi fac crusta si se usuca).

varicela

Varicela la copilul mic – tratament

Preventia. Desi nu fereste in mod sigur de varsatul de vant, vaccinarea copilului impotriva virsului este obligatorie. In general, copilul este vaccinat pe la un an de viata si inca o data pe la 4 ani. Chiar daca va lua varsat de vant, daca a fost vaccinat, simptomele copilului vor fi mult mai usoare.

Deoarece varicela la copilul mic este o infectie cu care se lupta sistemul imunitar si deci se vindeca de la sine, tratamentul se concentreaza pe ameliorarea simptomelor deranjante – in special mancarimile si febra. Cum depistati febra la copilul mic si puncte rosii, mergeti la medic si acesta va va sfatui ce sa faceti.

Crema calmanta. Medicul va poate recomanda o lotiune calmanta (lotiune cu calamina) pe care sa o folositi pentru calmarea mancarimilor copilului, deoarece acesta nu trebuie sa se scarpine – altfel, va avea urate cicatrici. Folositi crema de calmare doar atunci cand medicul va recomanda!

Paracetamol in forma lichida. Medicul va va recomanda paracetamol, de obicei in forma lichida, pentru a ameliora febra si durerile de cap ale copilului – ii oferiti respectand dozajul si doar cand febra si durerea il deranjeaza pe copil. NU ii oferiti ibuprofen copilului cu varsat de vant – se pare ca ibuprofenul creste riscul infectiei basicilor de pe pielea copilului. Si aspirina este strict interzisa.

Medicatii antivirale. Anumite medicatii antivirale vor fi recomandate de catre medic atunci cand exista riscul complicatiilor – si anume daca bebelusul are sub o luna de viata sau pentru copiii de peste 12-14 ani.

Antibiotic. Atunci cand copilul se scarpina si isi irita basicile, sunt sanse ca acestea sa se infecteze cu bacterii – in acest caz, medicul va prescrie si antibiotic impotriva infectiei bacteriene.

Alte masuri luate acasa pentru ameliorarea simptomelor

Hidratare. Asigurati-va ca micutul este hidratat din plin – ceai, apa, suc natural, supa.

Urmariti-l si incercati sa evitati ca acesta sa se scarpine – asigurati-va ca are unghiile taiate foarte scurt si curate, pentru a diminua riscul infectarii.

Odihna. Lasati copilul sa se odihneasca, pastrati o temperatura normala in camera, asigurati umiditate si nu il infofoliti in paturi sau haine groase (supraincalzirea nu este buna). Aerisiti camera, dar asigurati-va ca nu ajunge curentul la copil.

Comprese reci. Aplicati regulat comprese reci in zonele cu mancarimi. Baia este recomandata de obicei doar dupa uscarea si caderea crustelor – intrebati medicul. Nu adoptati masuri de combatere a febrei traditionale, precum bai reci sau invelirea in cearceaf ud si rece.

Copilul cu varicela poate transmite afectiunea altora, chiar cu vreo doua zile inaintea aparitiei eruptiilor si pana la vindecarea, uscarea basicilor. Asadar, copilul va sta acasa cam o saptamana fara contact cu alti copii. Daca un parinte nu a avut varsat de vant, ar trebui sa evite sa stea in apropierea copilului, mai ales pentru ca afectiunea are forme severe la adulti.

Varicela la copilul mic – semne ale complicatiilor

Daca observati unele dintre aceste semne, mergeti la medic:

Iritatii ale gurii copilului ce il impiedica sa bea lichide si sa manance;

Probleme de respiratie;

Stare intensa de slabiciune si letargie; stare de echilibru precar, confuzie, sensibilitate la lumina;

Persistenta febrei si a durerii de cap (fara nici o ameliorare) 2 zile sau inrautatirea lor in pofida paracetamolului;

O iritatie a pielii ce sangereaza sau o zona intreaga cu pielea rosie, umflata, calda si dureroasa;

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.