Un solunar de pescuit nu trebuie sa lipseasca niciunui pescar, deoarece cu ajutorul acestuia, pescarul poate avea o partida de pescuit reusita. Ce este insa un astfel de „calendar”? Inca din studiile din secolul trecut, s-a constatat ca pestii urmeaza o „dieta” prin care se observa ca acestia se hranesc mai bine in anumite intervale de timp. Se pare ca aceste perioade sunt influentate de atractia exercitata de luna si soare asupra Terrei. Si fazele lunii joaca un rol important in stabilirea perioadelor optime de hranire a pestilor.
Primul tabel solunar a fost creat in 1926, prin intemediul acestuia stabilindu-se zilele favorabile pescuitului, in care pestii se hranesc mai intens. Pe langa detaliile de mai sus, trebuie luate in seama si presiunea apei si cea atmosferica, insa si temperatura apei, pentru ca si acestea au o influenta asupra starii pestilor. Aceste tabele sunt o buna baza de pornire in determinarea de ordin stiintific a celor mai bune perioade de hranire ale pestilor.
Pe langa solunar, si ritmul de viata si ceasul biologic al pestilor au o importanta in ceea ce priveste stagiul lor de hranire. Acestea se suprapun cu timpul selenar, momentele in care Luna ajunge in aceeasi pozitie fata de Terra dupa ce a facut o rotatie completa in jurul planetei. In aceasta perioada sunt transmise energii pestilor, care sunt astfel afectati.
Aceste solunare pot fi gasite in prezent in mediul virtual, in forma de calendar de pescuit sau chiar ca si widget pe telefoanele mobile inteligente.
In pescuitul sportiv si cel amator se pune o mare importanta pe modul de hranire al pestilor pentru ca, in acest fel, partida de pescuit poate fi mult mai profitabila. Trebuie sa aveti in vedere ca nu doar solunarul produce o partida reusita de pescuit, ci si vantul, nivelul apei, temperatura apei si a aerului, norii, directia vantului, climatul si presiunea atmosferica.
Solunarul reprezinta doar 10% din sansele de succes ale pescuitului. Trebuie sa aveti in vedere ca solunarul nu garanteaza o zi reusita la pescuit, toti factorii trebuind sa fie luati in calcul inainte de a porni la pescuit.