Ce trebuie sa stiti despre calatoriile in timpul sarcinii? In general, atunci cand vorbim despre o femeie sanatoasa si o sarcina care evolueaza normal, nu exista motive care sa impiedice viitoarea mama sa se bucure de o vacanta sau sa faca drumuri lungi. Sarcina este o etapa normala in viata unei femei, nu o boala – asadar, cu anumite precautii, calatoriile in timpul sarcinii nu sunt periculoase!
Totusi, de obicei, medicul iti va recomanda sa nu pleci decat daca este necesar in calatorii lungi in timpul sarcinii in trimestrul trei – mai exact, dupa saptamana 36. In ultima luna a sarcinii este precaut ca viitoarea mama sa se relaxeze, sa se odihneasca, sa se pregateasca emotional si sa stea cat mai mult in casa.
Te simti in stare?
Dupa cum s-a spus, pana in saptamana 36 a sarcinii, nimic nu te opreste sa faci calatorii lungi, daca sarcina este normala. Insa tu te simti bine, crezi ca poti face fata unui drum lung in masina sau in avion? Gandeste-te ca micile neplaceri ale sarcinii se intensifica in momentul in care stai intepenita ore intregi intr-un scaun – dureri, greturi, umflarea picioarelor.
In plus, ce tip de vacanta doresti – daca este vorba de o excursie de vizitare si deci de mers constant in masina sau pe jos – gandeste-te de doua ori inainte daca chiar te simti in forma pentru asa ceva. In primele 10-14 saptamani, greturile s-ar putea sa te impiedice sa te poti bucura de o calatorie placuta…
Consulta-te cu medicul
Oricat de bine si in forma te-ai simti, niciodata nu trebuie sa pleci in calatorii in timpul sarcinii fara a discuta pe larg cu medicul care te are in grija. Intreaba-l daca poti calatori, ce masuri suplimentare sa iei si ce teste ar fi bine sa faci inainte. Este bine sa eviti sa calatoresti in spatii unde este necesara vaccinarea – vaccinurile nu sunt recomandate in timpul sarcinii.
Testele prenatale
In timpul sarcinii, esti regulat programata la anumite teste prenatale ce verifica evolutia sarcinii – teste de urina, de sange, verificarea tensiunii arteriale, ecografii. Discuta cu medicul si planifica-ti drumul dupa ce faci seria de teste programata pentru trimestrul in care te afli, daca toate rezultatele vor fi bune.
Istoricul medical
Cand pleci intr-o calatorie mai lunga, intreaba-ti medicul ce acte si fise medicale este bine sa ai cu tine. Chiar daca sarcina ta merge ca la carte, este precaut sa pleci inarmata cu o lista cu numere de telefon in caz de urgenta, cu o fisa care iti detaliaza istoricul medical (ce boli ai avut, ce tratamente medicale, ce alergii, sarcini anterioare, interventii chirugicale etc.), cu o fisa care iti detaliaza testele prenatale si rezultatele acestora. Aceasta doar pentru a fi pregatita in cazul putin probabil al vreunui accident. Daca iei anumite vitamine prenatale sau medicamente cu prescriptie, fa-ti de acasa provizii cu acestea si pastreaza-le in ambalajul original.
Asigurare
Nu pleca la drum lung fara a iti face o asigurare de sanatate, pentru orice eventualitate, care va acoperi cheltuielile in cazul in care va trebui sa te consulte un medic.
Apeleaza la o agentie de turism
In special daca vorbim de un drum cu avionul si despre iesirea din tara, este mult mai simplu si comod sa apelezi la o agentie de turism. Astfel, daca vor exista orice tipuri de probleme cu drumul, cazarea, camerele etc., va fi de ajuns sa suni la agentie si agentii de turism vor remedia problema. Daca gasesti singura cazare, poti avea surprize neplacute – de genul sa ti se ofere alte camere decat ai discutat.
Liniile aeriene
Intereseaza-te in avans despre regulile liniilor aeriene, daca esti in trimestrul trei de sarcina. Unele linii aeriene nu permit femeilor in ultima luna a sarcinii sa calatoreasca – si nici nu este o idee prea buna.
Este sigur pentru bebe sa zbori?
Da, daca nu esti in ultima luna a sarcinii, nu vei avea nici o problema in a merge cu avionul. Incearca sa te faci cat mai comoda, sa ceri un loc cam la mijlocul avionului – unde simti mai putin turbulentele si eventual plasat la marginea de afara, pentru a putea merge la toaleta oricand ai nevoie.
Cand te simti intepenita, este foarte bine sa te ridici si sa te intinzi putin – de fapt, periodic, ridica-te si intinde-ti muschii. Poti face exercitii de incordare si relaxare a muschilor si din scaun. Pe timpul drumului, bea cat mai multe lichide pentru a evita deshidratarea.
Este sigur drumul cu masina?
Drumul cu masina poate fi chiar mai bun pentru o femeie insarcinata (dar fara ca ea sa fie soferul), pentru ca ii permite mai mult spatiu (ai si bancheta din spate pe care te poti intinde linistita), intimitate si posibilitatea de a opri oricand este nevoie. In timpul sarcinii nu este bine ca femeia sa stea mult timp in aceeasi pozitie – de aceea, daca mergi cu masina, vei planifica o oprire de cateva minute la fiecare ora, pentru a te intinde si relaxa. Altfel, asteapta-te la umflarea picioarelor si crampe musculare.
Va trebui oricum sa opresti des pentru a merge la toaleta. Imbraca-te cat mai comod, cu haine largi din bumbac si papucei sau tenisi comozi. Consuma apa din plin, fructe proaspete si inclina-ti scaunul intr-o pozitie cat mai comoda. Nu uita de centura de siguranta – insa nu o aseza peste burtica, ci sub ea si intre sani. Evita sa faci drumuri lungi cu masina atunci cand tu esti soferul, iar daca este necesar, asigura-te ca faci pauze dese pentru a te aerisi, inviora si destinde.
Cand nu este bine sa faci calatorii in timpul sarcinii?
Dupa cum s-a spus, dupa saptamana 36 de sarcina, recomandat ar fi sa nu faci drumuri lungi, sa nu te obosesti si sa stai in preajma casei. Insa si alte conditii pot prezenta risc cand vorbim despre calatorii lungi – diabet, sarcini multiple sau gemelare, tensiune arteriala crescuta si orice probleme in evolutia sarcinii (anomalii ale fatului, abnormalitati ale placentei etc.).