Sarcină & BebeDespre scutecele de unică folosință, un motiv de îngrijorare pentru mămici

Despre scutecele de unică folosință, un motiv de îngrijorare pentru mămici

Despre scutecele de unica folosinta se tot discuta in ultimii ani. Desi prima oara cand au aparut pe piata au parut o adevarata bine-cuvantare pentru mamici, nu dupa multi ani s-au pus intrebari despre cat de benefice sunt acestea pentru pielea bebelusilor.

Scutecele de unica folosinta au fost inventate de catre o tanara mamica satula, ca si altele, de schimbatul si curatatul scutecului textil. Aceasta a inventat initial o acoperitoare de plastic pentru scutecul textil, pentru ca apoi sa creeze primul scutec de unica folosinta folosind un material absorbant combinat cu acoperitoare de plastic. In anul 1949 a intrat pe piata primul scutec de unica folosinta fara ace de siguranta, usor de utilizat si de ajustat pe fundul bebelusilor.

Totusi, in ultimii ani exista temeri cu privire la efectul scutecelor de unica folosinta asupra pielii bebelusilor – ele sunt considerate cauza unor iritatii serioase ale micutilor. Au existat chiar procese cu firmele producatoare de scutece de unica folosinta si, desi rezultatul a fost acela ca dovezile si testarile arata ca scutecele de unica folosinta nu sunt periculoase, odata cu primele dubii, parintii au inceput sa isi puna intrebari asupra folosirii scutecelor de unica folosinta.

De ce exista temeri cu privire la scutecele de unica folosinta? Pentru ca in producerea acestor scutece intra diverse componente care pot fi periculoase: plastic, adezivi, vopsele (!), dioxina, lubrifianti, absorbanti care cauzeaza iritatii. Unele chimicale utilizate ar putea produce chiar probleme respiratorii – conform unor studii efectuate. Deoarece rolul acestora este sa absoarba in interior cat mai mult, majoritatea scutecelor de unica folosinta contin substante absorbante daunatoare (polimer sub forma de pudra), ca si alte lotiuni sau chiar parfum pentru a diminua mirosurile neplacute.

Asadar, avand in vedere ingredientele unui scutec de unica folosinta, in ultimii ani multi parinti s-au intors la scutecele textile, in pofida unor dezavantaje ale acestora. Adevarul este ca la sfarsit, dupa ce punem in balanta avantajele si dezavantajele fiecaruia, ramane doar si doar alegerea parintelui daca va folosi scutece de unica folosinta sau textile.

Iritatiile pielii bebelusului

S-a facut o legatura directa intre iritatiile funduletului bebelusilor si scutecele de unica folosinta, care contin diverse substante daunatoare. Scutecele textile sunt alese in principal datorita faptului ca materialul este natural, fara chimicale. Conform unor statistici, 54% dintre bebelusii care au avut scutece de unica folosinta au facut iritatii, unele chiar severe. Insa iritatiile nu pot fi puse doar pe seama scutecului – foarte importanta este frecventa schimbarii scutecului.

Si bebelusii cu scutece textile pot avea iritatii daca acestea nu sunt schimbate des sau curatate adecvat. Realitatea este ca unii micuti o duc foarte bine cu scutece de unica folosinta, asadar nu este sigur ca scutecul de unica folosinta cauzeaza in mod obligatoriu iritatii (in plus, daca se foloseste o crema pentru fundulet, frecventa iritatiilor scade). Totusi nu strica sa va intrebati cand cumparati un anumit scutec: ce contine acesta, poate dauna cumva pielii micutului?

scutece

Usor de schimbat

Acesta este un avantaj al scutecelor de unica folosinta – sunt mai usor de pus si potrivit pe funduletul bebelusului. In plus, un scutec textil trebuie schimbat cand este ud, in timp ce un scutec de unica folosinta poate fi lasat ceva mai mult datorita absorbtiei (insa si lasarea scutecului prea mult cauzeaza iritatii). Sunt parti bune si parti rele la fiecare. Scutecul textil trebuie curatat si dezinfectat mereu – exista chiar si firme de curatare a scutecelor, in timp ce un scutec de unica folosinta este pur si simplu aruncat (aceasta este o mare problema a mamicilor, insa este bine sa stii ca poti spala si la masina scutecul).

Exista in ultimul timp si scutece textile cu straturi multiple care le fac mai absorbante si care sunt mai usor de infasat si ajustat (cu benzi Velcro sau capse, fara clasicele ace de siguranta). Si totusi, in final, scutecul de unica folosinta e mai practic si mai usor de pus – deci e o alegere buna mai ales cand esti cu bebelusul in afara casei.

Cheltuielile

La prima vedere, pare a fi mai simplu si mai ieftin sa folosesti scutece de unica folosinta, caci pretul lor este de multe ori mai scazut. Insa atunci cand se aduna suma cheltuita pe cateva luni de zile, vei vedea ca diferenta de cost este clar in favoarea scutecului textil.

Mediu inconjurator

Exista si discutii asupra faptului ca scutecele de unica folosinta fac rau mediului inconjurator! Desi producatorii spun ca multe asemenea scutece sunt biodegradabile, adevarul este ca ar dura sute de ani pana la descompunerea totala a acestora. Asadar, ramanem cu o cantitate enorma de deseuri.

Bebe

Se pare ca exista o legatura intre folosirea scutecului de unica folosinta si mersul la olita. Pentru ca scutecul de unica folosinta este comod si bebe se simte uscat, el va dori mult mai tarziu sa mearga la olita!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.