Ce este menopauza – este o etapa naturala in viata oricarei femei ce semnifica sfarsitul ciclului menstrual si deci al ovulatiei si fertilitatii femeii. Desi media de varsta este de 50 de ani, unele femei experimenteaza menopauza chiar la 40 de ani, in timp ce la altele aceasta intarzie pana la 60 de ani. Exista si femei care experimenteaza menopauza precoce – si anume inainte de 40 de ani.
Cand vorbim despre ce este menopauza, important este de stiut ca menopauza inseamna ca a trecut o perioada de un an fara prezenta menstruatiilor. Inainte de menopauza la orice femeie exista o perioada, chiar mai multi ani, in care ciclul menstrual inca este prezent, insa neregulat si la distante de mai multe luni sau la distante mai scurte. De la ultimul ciclu menstrual existent va trece un an pana la instalarea menopauzei.
Ce este menopauza – este incetarea ovulatiei, momentul in care ovarele nu mai produc ovule si deci sfarsitul fertilitatii (asta pentru ca fiecare femeie este nascuta cu o rezerva limitata de ovocite). Totusi, deoarece menopauza presupune o perioada de tranzitie in care femeia mai poate experimenta sangerari menstruale neregulate, ea inca poate ramane insarcinata in pofida simptomelor menopauzei. Menopauza aduce cu sine nu numai sfarsitul fertilitatii, dar si incetarea productiei de anumiti hormoni, printre care si estrogenii (care au rol si in protectia oaselor, de aceea femeile dupa menopauza se pot confrunta cu osteoporoza).
Simptomele menopauzei:
Nu exista o regula – puteti sa experimentati toate aceste simptome si puteti experimenta doar cateva. In plus, unele simptome apar chiar cu cativa ani inainte de instalarea menopauzei. Menopauza este declarata doar dupa 12 luni fara prezenta ciclului menstrual, insa puteti trai unele dintre urmatoarele semne dinainte:
Sangerari vaginale neregulate. Unele femei prezinta o perioada de cativa ani sangerari neregulate, mai usoare sau mai severe. In perioada de tranzitie pana la instalarea menopauzei, care poate fi chiar de 5-8 ani, menstruatia va veni fie mult mai des, fie din ce in ce mai rar (ciclul menstrual se lungeste sau se scurteaza in durata). Cand exista o perioada in care observati acest semn este bine sa discutati cu medicul – in special daca nu ati trecut de 45 de ani, caci aceasta poate fi semnul altor afectiuni. Insa daca e vorba de tranzitia spre menopauza, totul este normal si nu aveti motive sa va ingrjorati de frecventa menstruatiilor. In aceasta etapa scade semnificativ si fertilitatea, insa inca exista sansa de a ramane insarcinata.
Bufeuri si transpiratie excesiva. Inca un simptom al menstruatiei care poate sa apara mult mai devreme este reprezentat de acele neplacute bufeuri, valuri subite de caldura. Este un simptom pe cat de neplacut, pe atat de comun. Valul de caldura copleseste si porneste deseori de la cap si piept in tot corpul. Unele dureaza putin, cateva secunde, alte tin chiar mai multe minute. Sunt cauzate de schimbarile hormonale presupuse de debutul menopauzei si de multe ori dispar dupa cativa ani (in jur de 5 ani). In afara de bufeuri, femeile care isi incep menopauza se confrunta si cu transpiratie excesiva, in special pe parcursul noptii, care poate cauza dificultati cu somnul.
Vaginal. Un simptom neplacut al menopauzei care afecteaza atat dorinta sexuala, cat si activitatea sexuala este legat de scaderea drastica a elasticitatii si umiditatii vaginale (cauzate de scaderea estrogenului). Pot aparea chiar si mancarimi sau iritatii vaginale, creste riscul de infectii, dar in principal uscaciunea si lipsa elasticitatii dau dureri in timpul sexului.
Urinare. Menopauza aduce cu sine uneori si neplaceri legate de urinare – creste riscul de infectii ale tractului urinar, creste nevoia de urinare si poate aparea incontinenta urinara (pierderi involuntare de urina).
Acumularea de kilograme. Multe femei pot observa ca, desi nu isi modifica stilul de viata, acumuleaza cateva kilograme in plus, in special in jurul abdomenului, al coapselor, al soldurilor. Este un moment perfect sa adoptati un regim alimentar cat mai sanatos, sa renuntati pe cat se poate la vicii si sa adoptati un sport, care pe langa beneficiile fizice va si relaxeaza.
Alte schimbari fizice neplacute. Si pielea isi pierde putin din elasticitate, ridurile pot deveni mai vizibile si rar apare acneea pe fata. O alta neplacere este legata de cresterea parului in zone precum barbia, buza superioara, piept. Mai rar, unele femei se plang de dureri de cap si dureri musculare.
Emotional. Bineinteles ca nu este usor pentru nici o femeie sa treaca neafectata peste toate aceste neplaceri si sa se obisnuiasca cu ele. Starile emotionale negative sunt cauzate atat de factori fizici, cat si de cei psihici. Simptomele deranjante adaugate la realizarea faptului ca s-a sfarsit fertilitatea pot duce chiar la depresie. Menopauza este insotita uneori chiar de insomnii – cauzate fie de schimbarile fiziologice, fie de stari depresive. Unele femei acuza la debutul menopauzei stari de oboseala excesiva, ameteli, probleme de memorie, iritabilitate. Comune sunt si starile schimbatoare de dispozitie.
Menopauza este sfarsitul fertilitatii, insa nu este si sfarsitul vietii sexuale! Desi multe femei sunt deprimate si considera aceasta etapa ca si sfarsitul feminitatii lor, aceasta nu este realitatea. Desi menopauza implica lipsa hormonilor si neplaceri legate de elasticitatea si lubrifierea vaginului, o femeie poate trece peste aceste dificultati, atat timp cat isi aminteste ca nu este decat un proces natural care nu ii fura statutul de femeie! Odata ce simptomele neplacute scad in intensitate (in timp sau cu ajutorul terapiilor), ea trebuie sa evite depresia si sa se bucure in continuare de viata (da, si de sex).
Pentru a ajuta femeile care se confrunta cu neplaceri legate de menopauza exista terapii hormonale care diminueaza considerabil simptomele. Un medic va recomanda terapia hormonala adecvata. Acestea sunt terapii hormonale de substitutie – si anume tratamente diverse cu pilule, creme, geluri, spray-uri care contin hormoni identici cu cei produsi de corp ce reduc neplacerile menopauzei, substituind lipsa hormonilor naturali. Insa pentru ca terapiile hormonale de durata au avut efecte daunatoare, doar medicul va fi cel care hotaraste tipul de terapie si durata sa. Daca neplacerile principale sunt legate de uscaciunea vaginala, exista tratamente hormonale de genul cremelor care se aplica si actioneaza local, deci care presupun riscuri scazute.
Fie ca alegi sau nu sa urmezi terapii hormonale de substitutie, poti sa diminuezi simptomele menopauzei si sa treci mai usor peste aceasta etapa daca mentii un stil de viata sanatos, o alimentatie bogata in fructe si legume, activitate fizica. Se pare ca vitamina E si ceaiurile pe baza de plante precum urzici, coada soricelului, paducel ajuta.