Ce facem cu bebelusii care nu suporta sa faca baita? In primul rand, nu te speria si nu renunta! Unor bebelusi le place sa stea in apa din prima, insa de multe ori, micutului nu ii va placea deloc baita si va plange si va protesta… Partea buna este ca daca incerci constant si nu capitulezi, bebe se va obisnui. In general, dupa o luna de bai constante el se va obisnui si chiar va incepe sa ii placa ora baii! Primele bai sunt neplacute pentru ca bebelusul respinge orice i se pare nou – nou este egal cu amenintator.
Cand vorbim despre ce facem cu bebelusii care nu suporta sa faca baita, multe mamici renunta si aleg fie sa il curete pe acesta pe o masa cu buretele, fie sa faca baie impreuna cu micutul, pentru ca asa este mai calm si relaxat. Prima varianta ar merge doar in primele saptamani de viata – pana la vindecarea bontului ombilical – apoi este necesara o baita completa pentru o curatare eficienta.
A doua varianta nu este recomandata pana ce bebe nu are macar 3-4 luni – microbii tai ii pot afecta pielea sensibila, asa ca nu incerca prea curand sa te bagi in cada cu el (iar daca o vei face pe la 3-4 luni, fa singur(a) un dus inainte pentru a te curata).
Ora baitei
In general, se recomanda ca ora baii bebelusului sa fie inspre seara, cand acesta este putin obosit, dar nu foarte si cand este relaxat. Cu ceva timp dupa o alaptare si inaintea ultimei alaptari din timpul zilei. Insa aceasta perioada a zilei nu merge pentru toti micutii – poate ca dupa-amiaza este mai relaxat, asa ca alege ora in functie de starea micutului.
Nu il trezi niciodata din somn pentru a-l imbaia! La fel, nu ii face baie cand ii este foame, este agitat sau vezi ca este foarte obosit si pe cale sa adoarma. Important este sa incerci sa respecti mereu perioada baii, pentru ca bebe sa se obisnuiasca. Insa daca vezi ca nu ii place deloc si se agita si plange, incearca alta perioada a zilei.
Pregatire
Obisnuieste-te inca de la prima baita sa iti pregatesti tot arsenalul necesar aproape, pentru a nu il lasa pe micut in apa mai mult decat este necesar. Pune aproape buretii, gelul, samponul (alege produse speciale pentru bebelusi, caci altele ii pot irita pielea), prosopele. Daca lui bebe nu ii place baia, important este sa fie scurta – intre 5 si 10 minute. Insa nu fii si tu agitata – asta se va transmite la micut.
Incearca sa fii rapida, insa intr-un mod calm si relaxat. Fa un ritual din toate partile baii si respecta apoi ordinea lor – pentru a-i oferi familiaritate si confort emotional micutului.
Temperatura apei
De multe ori, bebelusii nu suporta sa faca baita daca apa li se pare prea rece. Testeaza mereu temperatura apei folosind un termometru si renunta la vechiul truc cu bagatul cotului in apa – pielea ta nu e la fel de sensibila ca a micutului. Daca temperatura este adecvata (aproximativ 32 de grade Clesius in general), insa bebe face galagie si protesteaza, incearca sa o incalzesti doar cu 2-3 grade, poate ca lui i se pare totusi prea rece. Ceea ce tie ti se pare apa calda si buna de baie lui bebe foarte probabil i se va parea prea rece!
Camera
Si camera trebuie sa fie bine incalzita. Daca lui bebe baia i se pare o experienta neplacuta si respingatoare, incearca sa schimbi camera in care ii faci baie! Nu trebuie sa fie neaparat camera de baie. Folosind o cadita speciala, ii poti face micutului baile in camera sa, care este familiara si deci ii ofera siguranta si confort.
Cadita
De ce sa faci cheltuieli pentru o cadita speciala? Pentru ca daca ii faci baie in cada ta, spatiul mare il poate speria, iar in chiuveta, inaltimea la fel. O idee importanta cand vorbim despre ce facem cu bebelusii care nu suporta sa faca baita – folositi o cadita speciala, cu o forma potrivita, in care bebe sta mai comod, nu aluneca si are suport pentru cap. Aceasta cadita o poti aduce in orice incapere, pentru a-i putea face baie in camera sa.
Canta
Canta-i o melodie care ii place sau pune muzica relaxanta pentru micuti in camera in care il imbaiezi. Zambeste-i mereu si uita-te la el asigurandu-l ca este in siguranta. Muzica ajuta, insa si alte sunete pot ajuta – de exemplu, acele sunete ritmate care ii relaxeaza pe bebelusi – sunetul ventilatorului, al masinii de spalat, al robinetului curgand…
O jucarie
A ii distrage atentia si a il face sa se simta in siguranta este esential cand bebe nu suporta sa faca baita. O jucarie draguta de tipul unei ratuste colorate care scoate sunete vesele in cadita cu el il va ajuta mai mult ca sigur. Daca ii faci baie in camera sa, poti aseza deasupra caditei un carusel care ii va distrage atentia de la neplacerea baii.
Apropiere
Stai mereu langa micut dupa baita sa. Inveleste-l cu grija in prosopul cu gluga si tine-l in brate si canta-i.