Stresul inainte de nunta este complet normal – nu este in nici un caz vreun semn ca nu sunteti pregatiti sa va casatoriti! Atat pentru viitorul mire, cat si pentru mireasa, sentimente de anxietate, nervozitate, chiar putina teama sunt normale. Apar sarcini peste sarcini si intrebari chinuitoare: „daca este prea devreme?”, „daca nu va merge?”, „daca voi regreta?”… Insa atunci cand va iubiti si momentul in care ea a spus „da” a fost unul sincer si autentic, veti vedea ca veti trece si peste emotiile dinainte de nunta si sarcinile obositoare.
Planificarile si treburile care parca nu se sfarsesc, cheltuielile, micile intarzieri si probleme ivite pe parcursul pregatirilor, presiunile celor din jur si emotiile – toate duc spre stresul inainte de nunta si spre un singur gand „sa se termine odata”! Din pacate, ziua cea mare pentru multi ajunge sa fie ziua care nu mai vine odata si asteptarea ajunge sa devina anxioasa.
Pe langa obositoarele sarcini, logic ca stresanta este si realizarea ca treceti acum printr-o schimbare majora, ca intrati intr-o alta etapa a vietii, ca pierdeti un pic din independenta voastra, ca de acum totul este „serios”. Si logic ca apare teama si chiar mici dubii – aproape orice om are frica de schimbare. Constiinta faptului ca din ziua nuntii se vor schimba atatea adaugate la o perioada destul de extenuanta de pregatiri nu prea va ajuta…
Cum sa va descurcati mai bine cu stresul inainte de nunta:
Planificare simpla si minutioasa. Cand incepeti pregatirile de nunta, faceti un plan cat mai simplu si concret. Pentru ca multe discutii apar din faptul ca unul dintre logodnici – in general, mireasa – simte ca face totul in timp ce celalalt nu face mai nimic, stabiliti inca de la inceput cine si ce va face. Lucrurile mai importante – alegerea restaurantului pentru receptie, a meniului, a formatiei muzicale – este bine sa le faceti impreuna.
Iar atunci cand doar unul din voi face aceste lucruri, trebuie sa stabiliti de la inceput ca celalalt nu se va plange si nu va critica – daca i se pare cu adevarat importanta decizia, isi face timp sa contribuie. Amintiti-va mereu ca sunteti parteneri si acceptati-va alegerile facute. Nu are nici un sens sa va certati pe o problema fara importanta – de exemplu, pentru ca in meniu nu sunt prajituri cu vanilie! Sarcinile mai simple le impartiti in functie de timpul si dorinta voastra.
Ajutorul familiei. Desi familiile sunt inca un factor de stres inainte de nunta, ele pot fi si un ajutor pretios. Parintii si viitorii socri va pot innebuni si enerva cu toate sfaturile si cererile. Uneori, parca uita ca este nunta voastra si nu a lor si uita de limite. Insa daca tot doresc sa intervina, puneti-i sa va ajute in sarcinile care nu necesita decizii importante.
De exemplu, alegerea bisericii (toate bisericile sunt frumoase), alegerea datei cununiei civile si aranjarea gustarii de dupa aceasta (in caz ca se face), pregatirea si trimiterea invitatiilor odata alese de voi, pregatirea marturiilor… Iar atunci cand unul dintre parinti pare ca intervine prea mult, cere prea multe si critica, amintiti-i frumos ca este, totusi, nunta voastra si ca vreti sa o faceti asa cum ati visat mereu.
Invitatii. Multe probleme care maresc stresul inainte de nunta se refera la ce si cui nu ii va placea ceva: „matusii X nu ii va placea felul doi din meniu”, „lui Y nu ii va placea formatia” etc.. Desi este important ca invitatii sa se simta bine, realizati ca nu puteti sa ii multumiti pe toti si amintiti-le asta si parintilor vostri. Daca un invitat va dori sa critice si sa fie morocanos, este treaba lui – insa orice persoana cu bun-simt ar trebui sa realizeze ca nunta este pentru mire si mireasa, deci conteaza ce isi doresc in primul rand ei.
Relatia voastra. Uneori, chiar inainte de nunta, relatia intre voi pare mai incordata, mai distanta – uneori va certati pe motive fara importanta. Toate din cauza stresului inainte de nunta. Cu toate treburile, va treziti ca nu mai petreceti timp impreuna – si cel petrecut este pierdut in discutii despre nunta. Incercati sa realizati ca multiplele motive mici de cearta nu merita si sa ramaneti impreuna pentru a trece si peste acest hop. Dati-va timp zilnic in care sa faceti impreuna ceva relaxant (orice activitate care va place) FARA a vorbi despre nunta – oricat de imposibil vi se pare! In loc sa vorbiti despre nunta, vorbiti despre viitor, faceti planuri si vise, ganditi-va la ce frumos va fi si la ce va doriti pentru viitorul vostru.
Timp pentru sine. Totusi, pentru ca nu puteti evita total mici neintelegeri si certuri cu privire la nunta sau la altele, stabiliti ca zilnic sau mai rar sa aveti cateva ore doar pentru sine, separat. In acest timp faceti orice va relaxeaza fara legatura cu nunta: o carte, filme, jocuri, iesiri cu amicii… A avea putin timp separat de partener este bine si ajuta la eliminarea anxietatii. Puteti tine chiar un jurnal – iti mai eliberezi din stres si vei avea o amintire pretioasa peste ani si ani…
Activitate fizica. Atat mirele, cat si mireasa trebuie sa fie frumosi in ziua nuntii! Cu ceva timp inainte de nunta, adoptati fiecare un sport – jogging, inot, mers la sala de fitness, gimnastica acasa. Activitatea fizica va pune in forma, insa va ajuta si la eliminarea stresului – prin eliberarea de endorfine.
Acceptati-va emotiile. Nu va ascundeti unul de altul si de sine negand emotiile pe care le simtiti! Nu exagerati semnificatia acestor emotii! Dupa cum s-a spus, este cat se poate de normal sa fiti stresati, anxiosi, agitati, chiar tematori. Doar pentru ca va intrebati „oare va fi bine?” sau „daca nu merge?” asta nu inseamna ca nu va iubiti! Este doar un rezultat al stresului. Asa ca permiteti-va sa fiti stresati, acceptati ceea ce simtiti si chiar vorbiti despre asta voi doi impreuna sau separat, cu un prieten apropiat. Cand spui cu sinceritate „da, sunt anxios, da, sunt stresat, da, imi este frica” parca deja te simti putin mai bine – iar pasul urmator este „ce sa fac sa ma simt mai bine?”…