Sarcină & BebeMoartea subită a sugarului - o tragedie care poate fi evitată?

Moartea subită a sugarului – o tragedie care poate fi evitată?

Inainte de nastere multi parinti incearca sa faca totul perfect: se duc la medic, aranjeaza camera copilului, consulta specialisti si au grija de sanatate lor. Insa uneori, chiar si cand toate masurile de prevenire au fost luate in consideratie, moarte subita a sugarului ii loveste pe toti, fara vreun semn ca ceva este in neregula cu nou nascutul. Pentru aceste evenimente nefericite, care nu sunt cazuri rarisime din pacate, s-a creat termenul de “sindromul mortii subite” sau “sudden infant death” pe engleza, limba in care se pot gasi numeroase materiale de specialitate. Insa ce pot face noii parinti pentru a avea un copil sanatos si in afara pericolelor?

In primul rand, desi este numit sindrom, acest fenomen nu are mereu aceleasi cauze si nu are loc in aceleasi circumstante. De fapt, nu se stie exact ce anume provoaca moartea subita a sugarului, fiecare caz avand motive specifice. Ce se stie exact este ca cele mai multe cazuri apar intre varsta de 2 si 4 luni, atunci recomandandu-se un plus de atentie din partea parintilor.

Rata de incidenta scade inspre varsta de un an, cand devine aproape 0. Majoritatea cazurilor au loc in timp ce bebelusul doarme, motiv pentru care medicii au analizat cu mult mai multa atentie ce se intampla atunci cand un copil mic doarme. Nu s-au observat in mod clar motive genetice ale acestui sindrom, aparand in cadrul tuturor raselor si regiunilor globului. Desi este o prevalenta usor mai mare in cazul baietilor, intre sexe nu se vede o diferenta mare.

Ce diferentiaza moartea subita a sugarului de alte intamplari nefericite este lipsa unei cauze clare, putand fi gasiti doar factori ce pot influenta negativ dezvoltarea unui copil. Ca urmare, la autopsii nu s-a gasit vreun motiv clar al incetarii din viata a copiilor, desi uneori este dificila stabilirea unui diagnostic clar din cauza varstei fragede. Ca urmare, unele cazuri de abuz asupra copiilor, dar si crime premeditate au fost diagnosticate initial ca fiind cazuri ale acestui sindrom. Evolutia stiintifica insa a imbunatatit si criminalistica, asa incat astfel de cazuri incep sa devina mai rare, demascandu-i pe cei in stare de o asemenea fapta.

In privinta prevenirii totale a unei astfel de situatii inca nu este foarte clar ce trebuie facut. In schimb, s-a observat ca in cazul anumitor factori de risc, procentul copiilor afectati este mai mare, lucru de care parintii trebuie sa tina seama. S-a observat de exemplu cresterea cazurilor in randul copiilor care sunt supusi constant contactului cu fumul de tigara; tocmai de aceea se recomanda si evitarea fumatului in timpul sarcinii. Ce trebuie sa faca parintii este sa fumeze in alta camera, sa se asigure ca in camera copilului este mereu aer curat si sa evite sa il duca in baruri sau localuri in care se fumeaza.

S-a observat si ca moartea subita a sugarului are loc mai des cand acesta doarme pe burta, uneori nefiind capabil sa se intoarca dintr-o pozitie neconfortabila, putand astfel sa se sufoce. De aceea, parintii trebuie sa fie foarte atenti la stilul de a dormi al bebelusului si sa tina seama de cateva sfaturi simple.

Majoritatea pediatrilor recomanda ca cei mici sa doarma cu fata in sus. In plus, in pat nu trebuie sa fie multe jucarii de plus, pernute si paturi, uneori si acestea avand un efect nefast. Se recomanda si alegerea cu grija a paturilor si saltelelor pentru patutul copilului, unele continand substante toxice. Astfel, unii copii au fost afectati din cauza unui tip de saltele care ar fi trebuit sa fie rezistente la foc, dar care contineau substante puternice precum arsenicul, ce afectau sistemul respirator al copiilor.

Sindromul mortii subite a sugarului se manifesta mai des insa in cazul in care acesta a suferit sau inca sufera de probleme de sanatate. Sau gasit anumite legaturi intre aparitia acestui fenomen si bolile sistemului respirator sau tulburatile urechii interne, desi mecanismul exact inca mai trebuie sa fie studiat.

Trebuie acordata mai multa atentie si copiilor nascuti prematur, cu probleme ale coloanei vertebrale din cauza nasterii sau cu afectiuni cerebrale, in randul lor intalnindu-se numeroase cazuri de morti aparent fara cauza. O influenta pozitiva o poate avea vaccinarea, desi nu in mod semnificativ. In niciun caz imunizarea copilului nu va duce la producerea sindromului, asa ca parintii nu trebuie sa se panicheze din cauza unor mituri fara baza reala. In plus, administrarea vitaminei C ajuta copiii sa fie mai puternici, insa inainte de orice decizie trebuie consultat un medic pediatru.

Si cel mai important lucru pe care il pot face noii parinti este sa nu se panicheze din cauza sindromului mortii subite a sugarului. Cata vreme copilul lor este intr-un mediu curat, aerisit si nu are probleme de sanatate, sansele sa pateasca ceva sunt foarte mici, mai ales cand are mereu parte de afectiune si ingrijire. Parintii nu trebuie sa ajunga la extrema cealalta si sa isi tina copiii intr-un laborator complet steril, afectandu-le astfel imunitatea de mai tarziu. Ce trebuie insa sa faca este sa fie mereu documentati, imuni la mituri si atenti la nevoile celui mic.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.