Copii & adolescențiFumatul la adolescenți, un obicei atât de frecvent. Ce pot face părinții?

Fumatul la adolescenți, un obicei atât de frecvent. Ce pot face părinții?

Fumatul la adolescenti este una dintre cele mai frecvente dificultati cu care se confrunta parintii. Cum poti evita atractia irezistibila a tigarii, cum poti sa ii explici unui adolescent cat de rau isi face purtandu-se „cool”? Cum sa vorbesti cu un adolescent atunci cand ti se pare ca orice ii spui, ii intra pe o ureche si ii iese pe alta… Si ti se pare ca exact ceea ce tu critici, lui ii place…

Fumatul la adolescenti este un obicei atat de frecvent pentru ca tigara este mai mult decat o metoda de relaxare – este un simbol, este o parte a unui stil de viata, o cale de a parea interesant, rebel, matur… Campaniile de informare asupra riscurilor fumatului nu au succes tocmai pentru ca atractia tigarii, a fumului, a flacarii este mai mare… In plus, tipic pentru adolescenti este sa te gandesti „ce este viata fara risc”…

Forta exemplului

In primul rand, este vorba de modele observate in jur. Daca unul din parinti sau un alt adult pe care copilul il admira fumeaza, atunci acesta va asocia obiceiul cu persoana in cauza. Cand un copil iubeste sau admira o persoana, atunci va dori sa preia si gesturile sale. Iar odata adolescent, acea imagine il va indemna sa fumeze… Dar nu aceasta este singura motivatie… Atractia tigarii este intensa atat timp cat in societate exista acea imagine tipica a rebelului, caruia nu ii pasa de nimic, care este independent – care fumeaza…

Adolescentii isi dovedesc si mai ales dovedesc celor din jur ca sunt maturi tocmai prin adoptarea acestui comportament iresponsabil: fumatul. Pentru baieti, o tigara ii face „duri” – nimic mai usor decat sa iti formezi aceasta imagine tragand indiferent din tigara… Iar pentru fete, tigara le face emancipate, mature, provocatoare, sexy (in mintea lor)… Dupa cum s-a spus, atractia principala sta nu in obiceiul in sine, ci in simbolismul sau, in ceea ce semnifica…

Integrare in grup

Inca un aspect care face fumatul la adolescenti un obicei frecvent si foarte greu de evitat. Oricat te asiguri ca copilul tau cunoaste riscurile, acestea nu vor conta la fel de mult ca integrarea intr-un grup. Paradoxal, adolescentii isi doresc sa arate ca sunt diferiti, unici, razvratiti, insa doresc si sa se integreze si fac asta imitand si conformandu-se la obiceiurile grupului. Asadar, daca ei admira anumiti colegi, vor dori sa se asemene cu acestia. Iar cei admirati sunt mereu aceia care par mai maturi, care par rebeli, independeti…

Placerea actului

Fumatorii stiu: primele tigari chiar nu sunt placute, din contra, uneori cauzeaza greata… Insa adolescentii ignora atat riscurile majore, cat si neplacerea de moment tocmai datorita aspectelor prezentate mai sus… Prima, a doua, a treia tigara nu le place – insa deodata, gustul sau devine mai imbietor decat orice si senzatia data de fumat irezistibila. Si incet, dar sigur, atractia devine dependenta.

fumatul la adolescenti

Fara modele!

Asigurati-va ca chiar de cand este micut, copilul nu vede in jurul sau adulti care fumeaza! Nu eviti in mod sigur acest risc – nu ai cum sa il eviti sigur, insa il diminuezi semnificativ. Daca un copil este expus la fumat, aproape in mod sigur va incerca la randul sau. In plus, daca unul din parinti fumeaza, nu vor avea nici o autoritate asupra adolescentului – cum sa ii spui sa nu fumeze, cand tu fumezi?

Poti sa te gandesti ca tu ai dreptul pentru ca esti adult, iar el nu, pentru ca e inca un copil – insa nu asa priveste el lucrurile… In plus, asigura-te ca inca de cand este mic, cand vedeti o persoana fumand in jur sau in filme, dezaprobi acest comportament de fata cu el. Este bine ca copilul sa invete de mic ca fumatul e un obicei rau.

Efectele practice ale fumatului

Cand copilul tau a ajuns la adolescenta, poate ajuta sa ai o discutie cu el, o discutie generala despre fumat. Poti sa il intrebi „ce parere ai despre fumat?”, „ai colegi care fumeaza?” si vezi ce iti spune. Admira-l daca iti spune ca i se pare un obicei rau, aratandu-i ca are o opinie matura. Ai grija sa nu cazi in capcana tipica: trebuie sa arati ca dezaprobi acest obicei, insa fara a critica prea mult si prea inflacarat – stii doar ca adolescentii sunt atrasi spre lucrurile periculoase si interzise…

In loc sa condamni inflacarat fumatul si fumatorii, poate fi mai util sa discuti despre efectele practice ale fumatului – dar nu oricum! Ci cu exemple cat mai concrete – cauti persoane care fumeaza si ii spui ce au patit din cauza asta. Adolescentul reactioneaza la efecte mai practice, asa ca nu o tine cu teoria „fumatul dauneaza grav sanatatii”, ci ofera-i exemple imediate: ingalbenirea si caderea dintilor, respiratie urat mirositoare, ingalbenirea pielii, lipsa energiei… Fa si un calcul, aratandu-i cati bani cheltuie un fumator pe tigari, bani cu care se pot face atatea… Cu cat mai concret, cu atat mai bine…

Daca, totusi, il prinzi ca fumeaza?

Retine: cu cat ii interzici si ameninti, cu atat adolescentul va fi mai tentat sa faca! Asadar, nu ajuta prea mult daca il critici, il pedepsesti si ii interzici. Nu prea ajuta nici sa nu ii mai dai bani de buzunar – va gasi el de unde sa ia tigari… Ce poate ajuta? Sa discuti calm, sa te arati dezamagit si trist – asa il faci sa se simta vinovat. In schimb, daca tipi si acuzi, il faci sa se simta neinteles (tipic) si sa se razvrateasca.

Discuta calm, intreaba-l de ce simte nevoia sa fumeze – insista pe asta si arata-i cat de superficiale sunt motivele sale.. Spune-i ca iti dai seama ca nu il poti controla si opri, dar ca ai dori sa arate ca este matur realizand ca fumatul nu e un obicei „cool”, ci un obicei foarte nociv care des e adoptat din motive imature… Spune-i ca nu se poate opri oricand, asa cum crede, ci ca e vorba de o dependenta periculoasa, mai periculoasa decat unele droguri! Spune-i ca riscul e real: daca el crede ca doar unor oameni li se intampla lucruri rele si ca el va scapa, ofera-i exemple de cunoscuti care au suferit de pe urma acestui viciu.

Se prea poate sa iti replice, la fel de tipic, „nu imi pasa”! „Nu imi pasa de parerea ta”, „nu imi pasa de riscuri”, „nu imi pasa de nimic”. Adevarul este ca nu ai ce face pentru a evita sigur fumatul la adolescenti! Insa incearca sa pastrezi o relatie deschisa si armonioasa cu tanarul, asa incat parerea ta sa conteze cand apare acest moment dificil. Partea buna: de multe ori, este doar un act temporar de rebeliune, la care va renunta singur… Tu poti doar sa te asiguri ca nu fumeaza in casa, sa ii confisti tigarile, sa discuti calm, rational si fara a acuza intens, fara a ameninta si sa speri…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.