Jocul de carti tabinet este un joc de societate care poate fi incercat atat de cei mici cat si de cei mari. Acest joc de carti stimuleaza creierul si ajuta la dezvoltarea abilitatior aritmetice la copii, insa este un mod de socializare si petrecere a timpului liber si pentru adulti.
Acest joc de carti necesita un minim de 2 jucatori si poate fi incercat in maxim 4 jucatori. Jocul este la origini individual, insa in cazul in care se desfasoara in 4 jucatori, acesta poate fi incercat si in echipe.
La jocul de carti tabinet se folosesc toate cele 52 de carti, mai putin jokerii. Cartile se amesteca si mai apoi se impart in asa fel incat fiecare jucator sa aiba 6 carti la inceput. Din pachet se mai pun jos patru carti. Ordinea cartilor de joc este cea obisdnuita, Asul putand reprezenta si 1 si 11.
Exista si in cadrul acestui joc asa-numitele carti-puncte: 10, J, Q, K, As. Cartea 2 de trefla este considerata Vacuta sau grasa si valoreaza 2 puncte, iar 10 de romb este si el considerat carte de putere, valorand tot 2 puncte.
Castigatorul jocului tabinet este cel care la final obtine cele mai multe puncte
Jucatorii trebuie sa faca in ordine combinatii aritmetice cu cartile pe care le au in mana si cu cele de jos. Combinatiile sunt de fapt operatii aritmetice care au echivalente in cartile din mana. Daca un jucator are in mana 10 si pe masa se gasesc 2, 3 si 5, suma 2+3+5 va fi egala cu 10, deci jucatorul va putea lua de jos cele trei carti. Cartile pot fi luate de pe masa in orice fel de combinatie, singura regula fiind ca suma lor sa echivaleze cu o carte din mana jucatorului. Cartile luate de fiecare jucator sunt puse cu fata in jos intr-un teanc. Cand jucatorul nu mai are ce carti sa ia de pe masa, acesta pune una din cartile sale jos si se trece la urmatorul jucator.
Cand un jucator ia toate cartile de jos, se spune ca acesta a facut o tabla si va trebui sa puna o carte deoparte. Cand inca un jucator face o tabla, si ceilalti care participa trebuie sa ridice cate o tabla, adica sa puna o carte in teancul lor de carti din cele pe care le au in mana. Daca un jucator nu are table, aceasta regula nu se mai poate aplica si se iau in considerare tablele fiecarui jucator. O tabla valoreaza un punct, iar cine are mai multe table la sfarsit va obtine mai multe puncte.
Cand fiecare jucator si-a terminat cele sase carti din mana, se vor imparti din nou cate sase carti fiecaruia din ei. In cazul in care nu mai exista un numar suficient de carti, acestea se vor imparti in mod egal jucatorilor. In cazul ultimei runde, cine ia ultimul carti de jos va ridica toate cartile ramase, chiar daca acestea sunt puncte sau nu.
Cand nu mai sunt carti jos, fiecare jucator umbla in teancul sau pentru a-si numara punctele. Daca la jocul de carti tabinet exista remiza la puncte, atunci cine are teancul de carti mai mare va castiga.
Tactici
Pentru a obtine cat mai multe puncte, trebuie sa aveti grija sa tineti cat mai mult in mana cartile cu numere mari si sa dati jos cartile care nu au puncte. Cu o singura carte puteti lua de jos un numar destul de mare de carti, trebuie doar sa fiti inventivi pentru a gasi cartile cu puncte. Si norocul are partea sa de „vina” in cazul castigarii jocului, caci si modul in care sunt impartite cartile initial conteaza.
Varianta de joc
Una din variantele diferite de joc la tabinet ii permite primului jucator care primeste carti sa isi aleaga cartile cu care va juca. Dealerul trebuie sa ii arate acestuia patru carti, iar daca jucatorul este multumit, va mai primi doua, insa daca nu ii convin, jucatorul le poate pune pe masa. Daca refuza primele patru carti, jucatorul este obligat sa ia urmatoarele sase carti care i se dau, fara a mai putea refuza. Ceilalti jucatori primesc si ei cate sase carti, insa nu au dreptul de a le alege.