Jocul toci face parte din categoria jocurilor de carti pe care toata lumea le iubeste. Un mod simplu si util de petrecere a timpului, acest joc este usor de inteles de oricine si poate deveni un mod placut de a petrece timpul liber si de a socializa. Bineinteles, plictiseala poate fi alungata foarte usor cu ajutorul jocurilor cu carti de acest gen.
La finalul acestui joc, cartile vor fi asezate in functie de culoare si in ordinea crescatoare a cartilor. Toci necesita cel putin doi jucatori, insa poate fi incercat si intr-un numar mai mare de participanti, daca acestia vor avea in mana un numar considerabil de carti. Jocul nu poate fi jucat pe perechi, fiecare participant fiind individual.
La jocul toci se folosesc toate cele 52 de carti din pachet, iar in cazul in care numarul de jucatori este mai mare, pot fi folosite chiar si doua pachete de carti de joc obisnuite. Cartile de joc sunt amestecate si se lasa cu fata in jos sub forma de teanc.
Primul jucator care „scapa” de toate cartile sale castiga jocul, iar ultimul care ramane cu carti este cel care a pierdut jocul, fiind „tocit”.
Reguli de joc
In afara de teancul initial, toate cartile de joc sunt puse cu fata in sus, pentru a fi vizibile. Fiecare jucator poate completa, pe rand, doar in ordine crescatoare, incepand de la As, „casa” cu un numar cat mai mare de carti, insa daca acestea nu se potrivesc la casa proprie, atunci cartile vor fi puse in teancul celorlalti jucatori, doar acolo unde se potrivesc.
Cand in casa se pune un As de o anumita culoare, jucatorii sunt obligati sa respecte aceasta culoare si sa completeze intregul teanc al culorii respective. Dupa ce intr-o casa se ajunge la cartea K, peste aceasta trebuie sa se puna un As pentru ca acest proces sa se reia si sa se construiasca o noua casa.
In afara teancului initial, restul cartilor sunt puse cu fata in sus.
In cadrul jocului toci, dupa ce un jucator trage o carte din teancul initial, acesta trebuie sa o puna la casa sau la un alt jucator, ori sa o tina. La casa se pun doar cartile de culoarea casei, in timp ce la ceilalti jucatori se pun cartile in ordine crescatoare, netinandu-se cont de culoare. In cazul in care cartea trasa nu se potriveste nici la casa nici la alti jucatori, jucatorul care a tras-o din teanc o va tine in teancul propriu. Daca acea carte trasa se potriveste la unul din teancuri, jucatorul mai are dreptul la tragerea altei carti pana cand ajunge la una care nu se potriveste nicaieri.
Daca ultima carte vizibila din pachetul unui jucator se potriveste in teancul ce apartine altuia, acesta o poate pune in pachetul adversarului, iar daca si cartea urmatoare se potriveste, jucatorul poate face acest lucru pana da de o carte care nu se potriveste nici la casa nici la teancul altui jucator.
Jocul toci este unul care necesita atentie distributiva, iar daca jucatorul greseste, adica desi poate pune cartea la casa sau la alt jucator nu vede acest lucru, punand-o in pachetul propriu, acesta poate fi atentionat de ceilalti jucatori in cazul in care acestia il vad, si ei vor spune „Toci!”. In cazul in care nu a vazut nimeni ca acea carte poate fi pusa intr-un alt pachet decat cel al jucatorului si acesta isi da seama, el poate sa puna cartea in alta parte, desi a plasat-o initial in propriul teanc.
Cand jucatorii termina cartile din teancul initial, ei isi vor intoarce pachetele cu susul in jos, lasandu-si doar ultima carte cu fata in sus, si vor extrage carti din propriul teanc.
O alta varianta la jocul toci este cea in care casa se afla in centrul teancului care este pus sub forma de cerc imprejurul casei. In acest caz, jucatorii vor putea alege carti din orice parte a teancului initial. Jocurile de carti reprezinta o modalitate placuta de petrecere a timpului, dovedindu-se a fi chiar si educative din anumite puncte de vedere. Puteti oricand petrece timp impreuna cu prietenii la un joc de carti incitant si simplu de jucat.