Inghetata spaghetti sau “spaghetti eis” (in limba germana, “eis” inseamna “inghetata”) este o combinatie originala intre gastronomia italiana si cea nemteasca, un desert de o savoare deosebita, un “munte” de spirale de inghetata, asezat pe o farfurie generoasa, imbracat cu sos aromat de fructe, presarat cu un strat fin de ciocolata alba, rasa, si un piscot triumfator in varf.
De inghetata spaghetti se leaga o istorie foarte interesanta, care incepe la sfarsitul anilor ’60, ai secolului trecut, cand, in Germania, traiau in jur de 600 000 de imigranti italieni, care, printre altele, au adus cu ei si specificul bucatariei italiene, inclusiv nenumaratele retete de inghetata. Printre acestea nu se afla, insa, inghetata spaghetti. Dario Fontanella, un italian emigrat in Mannheim, un oras din sud-vestul Germaniei, a avut ideea de a crea o inghetata, ca un “omagiu” adus pastelor bolognese.
In 1969, Dario avea optsprezece ani si parintii lui aveau un “Eis-cafe” familial, o cafenea in care clientii puteau comanda si diverse feluri de inghetata. Tanarul s-a gandit ca ar fi bine sa gaseasca o modalitate de a atrage mai multi clienti si de a-si spori, in felul acesta, si veniturile. Inchis in bucatarie, a inceput sa experimenteze diverse preparate. O inghetata uriasa, in culorile drapelului italian, arata apetisant, dar ar fi vrut ceva si mai indraznet. Mama sa, ingrijorata de faptul ca Dario, prins de cautarile lui, aproape isi pierduse pofta de mancare, il indemna adesea sa isi manance spaghetele (ce alt fel de mancare mai tentant pentru un italian?).
Si cum se intampla, adesea, cu ideile indelung cautate, s-a produs declicul. A luat repede inghetata de vanilie deja preparata, a pus-o in masina de tocat carne, cu putina frisca, si procedeul chiar a functionat. Siruri de inghetata spaghetti s-au aranjat frumos si, pentru a le da culoare, le-a ornat cu suc de capsuni (asa cum pastele adevarate sunt ornate cu suc de rosii) si, pe “post” de parmezan, a pus ciocolata alba rasa. “Spaghetti eis” era gata.
Tatal sau i-a sugerat sa puna, sub sirurile de inghetata spaghetti, crema chantilly, folosita frecvent pentru prepararea torturilor. Rezultatul a fost delicios si aceasta specialitate de inghetata se prepara si in prezent, existand aparate speciale pentru obtinerea spaghetelor de inghetata (cele care se folosesc si pentru taitei, lasagna etc.).
Gelateria Fontanella din Mannheim ofera, la ora actuala (pentru cei care locuiesc sau trec prin oras), o gama diversa de preparate din inghetata si detine si un record, acela de a fi realizat cea mai mare cupa de spaghetti eis, utilizand 40 de kilograme de inghetata de vanilie.
Nu se poate spune daca inghetata spaghetti este “vinovata”, dar germanii sunt, dupa o statistica din 2011, cei mai mari consumatori de inghetata din Europa, urmati (dar la mare distanta) de spanioli si italieni. Anual, fiecare german cheltuieste, in medie, 25 de euro, pentru a-si oferi acest minunat produs, francezii, 17 euro, englezii, 15 euro etc.
Se poate pregati inghetata spaghetti si acasa, cu rezultate minunate:
- Preparati inghetata de vanilie (sau alta inghetata preferata), dupa reteta traditionala;
- Dupa ce a inghetat suficient, dati-o (daca nu aveti un aparat de taitei) prin masina de tocat carne, prin orificiile cele mai mari, lasand “spaghetele” sa se aranjeze de la sine, pe o farfurie sau intr-o cupa de inghetata mai mare (tinute la rece);
- Ornati cu siropul preferat (sau folositi caramel), puneti si cateva bucatele de fructe, in varf presarati nuca de cocos sau ciocolata, adaugati un piscot;
- Sub spaghete se poate pune, pentru un gust mai sofisticat, crema chantilly (patru galbenusuri, 4 linguri de zahar, patru linguri de faina, 400 ml lapte, vanilie, coaja de lamaie, frisca; se mixeaza galbenusurile cu zaharul, faina se amesteca in lapte, se toarna in fir subtire peste galbenusuri si se tin la foc mic – fara a da in clocot – pana se ingroasa crema; cand se raceste, se incorporeaza frisca, dupa gust; aceasta crema se poate aseza sub spaghetele de inghetata, combinatia rezultata avand o savoare inconfundabila).