Animale de companieBartoneloza felină sau boala zgârâieturilor de pisică, vezi care sunt simptomele

Bartoneloza felină sau boala zgârâieturilor de pisică, vezi care sunt simptomele

Bartoneloza felina este o boala infectioasa ce apare la pisici indiferent de varsta, rasa si sexul acestora. Este cunoscuta si sub denumirea de boala zgaraieturilor de pisica. Infectia este determinata de bacteria Bartonella henselae si se transmite de la pisicile bolnave la cele sanatoase prin purici, iar la om prin zgaraieturi pe care animalul le poate crea acestuia chiar si in joaca. Riscul aparitiei bolii este mai ridicat la pisicile care traiesc salbatic, care nu au stapan, la pisoii cu varste mai mici de 10-12 luni si la pisicile infectate cu purici. Boala se poate transmite de la pisica la caine prin capuse, purici, paduchi sau tantari.

In cele mai multe cazuri, boala este asimptomatica. Daca insa apar simptome, acestea pot fi urmatoarele: pisica isi pierde pofta de mancare, slabeste, este obosita, letargica, nu are chef de joaca si chiar nu raspunde la stimulii din mediul inconjurator, vomita, are diaree, are ochii rosii, febra si noduri limfatice inflamate.

In cazuri grave ii sunt afectate gingiile, inima (miocardita, endocardita), gura (ulceratii, stomatite), sistemul nervos, sistemul respirator (sinuzite, rinite), ochii (ulcere la nivelul corneei, cheratita, conjunctivita), poate face hepatita, poliartrita, poate prezenta inflamatii la nivel intestinal.

Cand apare una dintre aceste simptome cel mai bun lucru care poate fi facut pentru animal este sa fie dus la un medic veterinar, in vederea stabilirii diagnosticului si tratamentului adecvat. Pentru stabilirea diagnosticului se vor lua probe de sange si de urina pentru analize de laborator, care apoi trebuie interpretate cu atentie. De asemenea, se vor face teste pentru excluderea unor boli grave – de exemplu FeLV (virusul leucemiei feline) sau FIV (virusul imunodeficientei feline) – si teste serologice cu anticorpi.

Tratamentul pentru bartoneloza felina consta in administrarea de antibiotice pe cale orala, ca de exemplu: claritromicina, eritromicina, azitromicina, rimfapicina, doxicilina. Tipul medicamentului va fi stabilit de medicul veterinar cat si modul de administrare a acestuia. Deseori antibioticele se dau pe o perioada mai lunga de timp, chiar de 1-2 luni.

Acasa pisica trebuie ingrijita cu mare atentie, scapata de purici sau capuse. Persoanele care vin in contact cu ea trebuie sa dea o atentie mare la igiena, sa se spele pe maini foarte bine cu apa si sapun, dupa manipularea acesteia.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.