Casă și grădinăUdatul corespunzător al grădinii și care sunt cele mai indicate metode

Udatul corespunzător al grădinii și care sunt cele mai indicate metode

Pentu a avea cu adevarat succes in ceea ce priveste gradinaritul, indiferent ca este vorba despre gradina de flori sau despre cultivarea legumelor, udatul gradinii reprezinta unul dintre aspectele cele mai importante.

Pentru ca plantele pe care le cultivati in gradina sa se dezvolte armonios, acestea au nevoie de un sol fertil, lumina, caldura si nu in ultimul rand apa. Precipitatiile nu sunt intotdeauna indeajuns pentru legumele pe care doriti sa le cultivati in gradina personala, de aceea este necesara organizarea unui sistem de irigare.

Mai mult decat atat, fiecare planta ale propriile nevoi care pot fi diferite de ale altora. Din acest motiv, gradinarii trebuie sa se documenteze cu privire la nevoile fiecarei plante in parte pentru a cunoaste care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte pentru ca acestea sa se dezvolte asa cum trebuie.

Apa este un element vital pentru cele mai multe dintre plantele care se regasesc in gradinile celor mai multi dintre dumneavoastra. Plantele au nevoie de suficienta apa pentru a se dezvolta, iar in caz contrar acestea se vor ofili si vor muri. Lumina si apa sunt elementele care asigura procesul de fotosinteza si pentru producerea zaharurilor care confera plantei energia necesara. Mai mult decat atat, apa este necesara si pentru a ajuta planta sa absoarba substantele minerale aflate in sol.

Dupa cum am spus si anterior, nu intotdeauna cantitatea de precipitatii este suficienta pentru plante, mai ales ca unele zone sunt caracterizate prin ariditate in timpul sezonului cald.

Udatul gradinii – metode ideale

Va intrebati probabil care sunt cele mai potrivite metode pe care le puteti folosi pentru irigarea propriei gradinii. Ei bine, udatul gradinii poate fi facut in feluri diferite, in functie de mai multi factori. Indiferent de metoda aleasa, aceasta trebuie sa fie aplicata corespunzator. Multe persoane trateaza cu superficialitate modul in care trebuie udat gradina, considerand ca este o activitate atat de simpla.

Lucrurile nu stau insa nici pe departe asa. Cum am spus si in randurile de inceput, fiecare planta are nevoile sale speciale. Udarea gresita a gradinii poate fi la fel de daunatoare precum lipsa apei, de aceea este bine sa va informati temeinic inainte de a incepe sa va udati propria gradina.

Udatul gradinii reprezinta o activitate influentata de mai multi factori. Pe unul dintre acestia deja l-am mentionat anterior – nevoile fiecarei plante, insa temperaturile de afara , modul in care soarele bate asupra gradinii si tipul de sol influenteaza, de asemenea, metodele folosite pentru irigarea gradinii. Unele plante sunt cultivate in zonele mai umbroase ale gradinii, pe cand altele in cele mai insorite, iar acest factor influenteaza fara indoiala modul in care gradina este udata. Temperaturile de afara influenteaza, de asemenea, cantitatea de apa necesara plantelor. In zilele foarte insorite, apa din sol se evapora mult mai rapid, ceea ce inseamna ca gradina va trebui udata frecvent.

udatul gradinii

In ceea ce priveste metodele care pot fi puse in aplicare pentru udarea gradinii, ei bine acestea sunt numeroase. Daca gradina dumneavoastra este relativa mica, o puteti uda cu ajutorul unei stropitori. In acest fel pot fi udate atat frunzele plantelor, cat si radacinile, fiind atribuita cantitatea de apa necesara fiecarei plante in parte.

Daca gradina dumneavoastra este mai mare o puteti uda folosind un furtun. Aveti grija insa, deoarece cantitatea de apa poate fi inselatoare si puteti inunda gradina. Mai mult decat atat, puteti adopta si tehnici de irigare mai profesionale, cum ar fi irigarea gradinii prin picurare.

Atunci cand plantele sunt tinere, cea mai buna metoda pentru udarea lor este stropirea prin pulverizare. Acelasi lucru trebuie respectat si in cazul in care plantele sunt proaspat inflorite.

Care este cel mai potrivit moment pentru udatul gradinii?

In niciun caz la orele amiezii in cazul in care temperaturile sunt foarte ridicate. Udatul gradinii se face fie in primele ore ale diminetii, fie seara tarziu, pentru a evita in acest fel ca plantele sa se arda. Specialistii recomanda ca udatul gradinii sa se practice in primele ore ale diminetii.

Tineti cont si de temperatura apei folosita pentru udatul gradinii. Daca folositi stropitoare, folositi apa tinuta intr-un recipient aflat afara, pentru a ajunge la temperatura din atmosfera. Nu este de preferat ca apa sa fie foarte rece deoarece diferentele mari de temperatura pot distruge plantele. Udati atat radacina, cat si frunzele. Nu uitati ca si frunzele au nevoie de apa.

Asadar, udarea corespunzatoare a gradinii reprezinta un pas foarte important pentru a va putea bucura de gradina mult visata. Tineti intotdeauna minte ca fiecare planta este speciala in felul ei si are nevoi proprii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.