Nici un copil normal nu va fi bun la absolut toate materiile scolare: una sau mai multe dintre acestea vor fi o provocare dificila pentru copil, dar si pentru parinti! In primii ani de scoala, cand materiile scolare inca nu sunt complexe si numeroase, poate fi mai usor. Insa odata cu debutul gimnaziului, numarul de ore si cursuri il poate coplesi pe copil, care uneori nu va face fata.
O sarcina dificila pentru parinte este sa isi ajute copilul sa treaca cu bine peste aceasta problema: sa il pedepsesti, sa ii impui sa lucreze ore suplimentare, sa il intelegi si sa il accepti? Fiecare parinte alege cate o cale, in functie de stilul sau si de idei, prin care incearca sa isi ajute copilul. Insa unele solutii pot fi eficiente, altele pot sa mareasca repulsia copilului fata de anumite materii scolare – in special daca i se impune fara vorbe si sub amenintarea pedepsei sa lucreze ore in sir.
Accepta din start ca micutul nu este un geniu
Este doar normal ca fiecare copil sa isi dezvolte anumite laturi: in general, unii au abilitati de calcul, organizare, ratiune practica, in timp ce altii isi devolta latura creativa, inovatoare, artistica. Este vorba de eterna batalie intre „real” si „uman”. Tu poti doar sa incerci sa ii trezesti interesul pentru acestea, insa abilitatile si aptitudinile intr-un domeniu sau altul si le formeaza singur.
Sunt si copii, mai putini, care se descurca onorabil in ambele domenii – insa acestora le este mai greu sa exceleze intr-un anume domeniu si sa isi gaseasca o pasiune. Tu, ca parinte, trebuie sa accepti ca la anumite materii scolare se va descurca, la altele va avea dificultati. Trebuie sa afli, vorbind cu copilul si cu profesorii sai, care sunt punctele sale tari si cele slabe.
Incurajeaza-i interesele
Odata ce ti-ai dat seama care este aria de interes a copilului, incurajeaza-l si lauda-l. Aprecierea ta este foarte importanta si il stimuleaza. Nu este important ca cel mic sa fie bun la toate materiile scolare – mai important este sa isi gaseasca un interes, o pasiune pe care cu ajutorul tau sa o exploreze.
Doar asa in viitor va putea avea o profesie satisfacatoare – orice profesie buna cere specializare si interes intr-un domeniu, nu cere sa fii bun la toate! Cand are un esec, nu face din asta mare tragedie si nu il descuraja – ci spune-i ca poate fi mai bun daca incearca in continuare si nu renunta.
Nu il forta!
O situatie destul de frecventa: parintii isi formeaza asteptari si vise de la copiii lor: „va fi medic”, „va fi scriitor”, „va fi profesor” etc. Aceste asteptari provin fie dintr-o traditie de familie: „daca tatal si bunicul au fost medici, atunci si el trebuie” sau din insatisfactia si frustrarea unui parinte „daca eu nu am reusit, el va putea”.
Realizati ca chiar de mic, copilul are dreptul sa isi gaseasca propriile interese, care nu trebuie deloc sa fie aceleasi cu ale voastre! Nu il forta sa exceleze intr-un domeniu in care este clar ca nu are aptitudini sau interes. Lasa-l sa isi gaseasca propria cale si accepta faptul ca va avea si esecuri. Nu ai facut un copil pentru ca el sa iti indeplineasca visele pe care tu nu ai putut sa ti le indeplinesti!
Ajuta-l la teme
Si totusi, ce poti face cand chiar nu se descurca la unele materii scolare? In primul rand, ajuta-l la temele de acasa, atunci cand poti. Cere-i sa incerce singur de mai multe ori, apreciaza-i efortul fara a il face sa se simta incapabil si ajuta-l cum poti. Da-i idei, sugestii, exemple cum ar putea face temele si apoi lasa-l sa le faca singur. Cat este inca micut, pana in clasa a VII-a, poti sa il ajuti creand moduri de invatare mai distractive, creative. Nu poate memora datele, locurile la istorie sau geografie – faceti impreuna harti colorate cu acestea.
Nu poate invata cum sa faca un calcul – inventeaza mici probleme care sa includa persoane, nu numai cifre. Nu poate invata o limba straina – traduceti si vorbiti impreuna in acea limba. Are probleme la creatie, compuneri – vorbeste cu el, scoate de la el idei si apoi cere-i sa le formuleze. A il ajuta nu inseamna sa ii oferi pe tava raspunsul, ci sa il stimulezi fara a-l presa sa caute singur raspunsuri!
Impune
Cand situatia devine grava si este in pericolul de a pica la o materie scolara, nu renunta sa il ajuti, nu il critica, nu il pedepsi – insa fii ferm(a) si impune-i cateva ore de pregatire suplimentara la acea materie. Explica-i ca nu va putea trece in anul urmator impreuna cu colegii daca nu isi da straduinta si nu lucreaza atent. Daca pare ca nu este interesat sa lucreze, nu ii pasa, cere-i sa lucreze, spunandu-i ca altfel isi pierde din privilegii: orele de joaca, orele la PC, la TV.
Afla motivul
Se prea poate sa existe un alt motiv pentru care copilul are probleme la o materie scolara. Explicatia nu sta mereu in incapacitatea copilului de a intelege si in lipsa abilitatilor. Vorbeste cu profesorul si intreaba-l daca problema sta in lipsa sa de aptitudini in domeniu, lipsa de atentie si interes sau altundeva.
Daca este vorba de prima – nu poti face decat sa accepti si sa il ajuti sa treaca cu o nota mediocra; daca este vorba de lipsa de interes, desi s-ar putea descurca mai bine – impune-i mai multe ore de pregatire, spunandu-i ca e important sa obtina o nota onorabila, fara insa a ii cere inutil sa exceleze; daca, insa, copilul se straduie si pur si simplu nu are rezultate bune – problema poate fi chiar profesorul! Sunt profesori care se fac urati de catre copii – nu ii inteleg, nu le acorda atentie, nu le pasa decat de materia lor.
Important este ca tu, de fata cu copilul, sa nu ii iei imediat partea profesorului, criticandu-l pe cel mic. El va intelege ca te-ai aliat cu dusmanul lui, va dezvolta resentimente si isi va sabota singur pregatirea scolara, avand o repulsie crescuta fata de acea materie. Incearca sa ii arati ca intelegi ca unii profesori sunt insuportabili – insa spune-i ca materia scolara este cea importanta, nu profesorul.
Promite-i ca daca isi da straduinta, incerci ca de la anul sa nu mai aiba ore cu profesorul respectiv – uneori, ura si repulsia copilului fata de un profesor poate fi atat de intensa, incat chiar sa fie mai eficient un transfer. Pentru ca majoritatea copiilor echivaleaza persoana profesorului cu materia predata, poti avea chiar mari probleme in aceasta situatie. Nu ai ce face – daca aperi profesorul, nu il ajuti pe copil decat sa isi mareasca resentimentele.
Daca vorbesti cu profesorul – acesta va da vina automat pe copil. Daca situatia este serioasa (se pune problema notei de trecere), iar copilul iti spune ca oricat incearca, nu se descurca (si vezi ca el chiar incearca), un transfer poate fi o solutie mai buna.