Nunți și mireseIstoria inelului de logodnă - iată câteva lucruri interesante pe care probabil...

Istoria inelului de logodnă – iată câteva lucruri interesante pe care probabil nu le-ai știut

Nunta este precedata de un eveniment la fel de important: logodna, iar elementul care o simbolizeaza este inelul de logodna. Chiar daca in zilele noastre logodna si-a mai pierdut din semnificatie, iar in unele regiuni nici nu se mai practica in mod oficial, logodna este un eveniment unic si important.

Logodna presupune existenta unei mici slujbe; aceasta se facea in trecut cu mult inaintea cununiei propriu-zise, iar in zilele noastre se poate realiza chiar in momentul cununiei religioase. Cel mai important aspect al logodnei este asezarea inelului pe mana iubitei, inel ce simbolizeaza iubirea si legatura dintre cei doi indragostiti.

Inelul de logodna este mult mai popular in culturile occidentale. In multe tari europene si in America de Nord, inelul de logodna poate fi purtat doar de catre viitoarele mirese, pe cand in alte state atat mirele cat si mireasa poarta un fel de verighete care le preceda pe cele de cununie.

Modelul ales pentru inelul de logodna trebuie sa fie unul deosebit. De cele mai multe ori acesta este ornat cu pietre pretioase, iar materialul din care este realizat este aurul, chiar daca in vremurile indepartate doar persoanele care faceau parte din inaltele clase sociale aveau posibilitatea sa poarte inele de logodna decorate cu diamante. Mirele ar trebui sa cunoasca foarte bine preferintele in materie de bijuterii ale viitoarei sale mirese, pentru a alege un inel care sa o incante si sa o faca fericita pe aceasta.

Daca in trecut inelul era cumparat de viitorul sot, cuplurile moderne pot alege impreuna modelul dorit.

Istoria inelului de logodna

De-a lungul timpului, inelul de logodna a avut o puternica simbolistica in diferite regiuni ale lumii. Inelul poate reprezenta ciclul vietii, soarele si luna si dragostea eterna, iar diamantele care decoreaza de cele mai multe ori inelul de logodna simbolizeaza puterea indestructibila a dragostei, puritatea iubirii si comuniunea dintre indragostiti.

Utilizarea inelelor de logodna, ca simbol al uniunii intre doua persoane in Antichitate, este atribuita mai multor popoare si culturi. Acestea erau folosite de catre romani, de catre greci si egipteni in Antichitate. Daca acum evenimentul logodnei si oferirii inelului de logodna este un eveniment romantic si foarte emotionant pentru ambii parteneri, atunci acest eveniment era mai mult unul formal. Pentru cei din Imperiul Roman, inelele simbolizau puterea si statornicia.

istoria inelului de logodna

Pentru alte popoare, inelul de logodna insemna faptul ca femeia era supusa pe deplin barbatului sau, trecand de sub protectia tatalui sub protectia viitorului sot.

Inelul de logodna se poarta pe al patrulea deget al mainii stangi, deget care poarta numele de “inelar”. Exista mai multe controverse in ceea ce priveste asezarea inelului tocmai pe acest deget. De exemplu, in traditia antica chineza se spunea ca fiecare deget al mainii are o stransa legatura cu unul dintre membrii familiei, inelarul revenind partenerului de viata. Grecii antici erau de parere ca intre inima si cel de al patrulea deget al mainii stangi se afla “vena amoris” sau “vena iubirii”, care porneste direct din inima.

In secolul al IX-lea, Papa Nicolas I a introdus ideea ca un inel din aur simbolizeaza, in randul barbatilor, posibilitatea si capacitatea de a avea o sotie, iar in anul 1215, Papa Inocentiu al III-lea a facut o afirmatie asemanatoare, doar ca de data aceasta inelul putea fi confectionat si din alt material, cum ar fi argintul.

Se spune ca la inceput inelele de logodna erau confectionate din piele, plante sau orice alt material care se degrada in scurt timp, simbolizand nu numai uniunea sufletelor celor doi miri, dar si uniunea cu natura si pamantul. Treptat, inelele din metal au inceput sa fie tot mai populare, mai ales cele infrumusetate cu pietre pretioase. Primul inel de logodna incrustat cu diamante a fost purtat de catre Maria de Burgundia, fiindu-i oferit de catre ducele Maximillian al Austriei, in anul 1477. In acea perioada se credea despre diamante ce au puteri magice legate de dragoste, fidelitate si purtate.

Incepand cu secolul XX s-a inoculat ideea ca barbatul trebuie sa faca un mare efort financiar pentru a-i cumpara viitoarei sale sotii un inel de logodna exceptional. Este adevarat ca pretul difera de la un material folosit la altul sau in functie de pietrele pretioase folosite.

In zilele noastre, de cele mai multe ori cuplurile aleg impreuna inelul de logodna, in functie de buget. Exista modele pentru toate gusturile, ba chiar inelul de logodna poate fi confectionat la comanda. Cert este ca un inel de logodna, pe langa simbolistica deja atribuita, aceea de uniune, dragoste, fidelitate si respect reciproc, ca orice alta bijuterie, trebuie sa evidentieze personalitatea celor care il poarta.

Asadar, inelul de logodna reprezinta mai mult decat o simpla bijuterie. Acesta simbolizeaza iubirea si uniunea sufleteasca eterna a viitorilor miri, dar si personalitatea acestora. Inelul de logodna este cel care spune povestea fiecarui cuplu. In folclor se spune ca pierderea acestuia aduce foarte mult ghinion.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.