Trebuie ca parintii sa fie extrem de precauti atunci cand isi aleg o bona pentru bebe. Ganditi-va doar la faptul ca bebelusul sau copilul vostru va petrece probabil mai mult timp cu bona decat cu voi – sau la fel de mult timp!
Este important ce fel de persoana este bona pentru bebe: daca iubeste copiii, ce activitati isi propune sa faca impreuna cu el, ce comportament general are si cum se poarta de fata cu copilul, ce valori generale si principii are. De ce conteaza aceste aspecte personale in alegerea unei bone potrivite? Poate va ganditi ca nu conteaza ce preferinte personale si principii are o bona, dar v-ati insela! Pentru ca aceasta persoana va petrece mult timp cu un copil influentabil, copil care trece printr-un proces de socializare si de constructie a personalitatii.
Iar acest copil isi cauta modele in jurul adultilor din jurul sau si este mult mai perceptiv cu privire la cum este de fapt o persoana decat v-ati inchipui! Astfel, este esential ca bona pentru bebe sa fie o persoana cu valori morale corecte, care sa aiba o atitudine pozitiva despre viata si o stare de spirit optimista, caci copilul chiar la varste fragede va fi influentat de catre adultul cu care isi va petrece timpul.
O alta idee in alegerea unei bone pentru bebe: ce varsta are aceasta persoana! Nu este favorabil ca ea sa fie o/un adolescent(a), desi acestia sunt mai accesibili financiar, deoarece acestia nu au cunostinte teoretice cu privire la educatia copiilor si nici nu sunt dispusi sa se implice activ in educatia copilasului.
O bona adolescenta se va limita la a pazi copilul si nu se va implica de obicei in activitati stimulatoare cu acesta. Mai mult, majoritatea tinerilor adolescenti privesc slujba de babysitter ca pe o oportunitate de a petrece timpul liber la telefon cu prietenii sau in fata televizorului si deci va pune copilul in pat sau la TV – si cu aceasta se va termina activitatea ei “profesionala”.
Nu este uneori favorabil ca bona pentru bebe sa fie nici prea in varsta, deoarece multe persoane in varsta sunt prea ocupate cu propriile probleme si griji, dar mai ales au un stil educativ traditionalist, mult prea autoritar si rigid. Ati auzit de bonele care sperie copiii sa fie cuminti cu povesti ridicole cu bau-bau sau chiar ii pedepsesc fizic pe acestia? Acestea sunt de obicei persoane mai in varsta, cu o morala traditionala.
Asadar, ce varsta sa aiba preferabil bona pentru bebe, dar si pentru copiii mai marisori? Cea mai buna varsta pentru a-ti indeplini constient, responsabil si bine aceasta ocupatie este cea de 23-28 de ani. O studenta in ultimii ani de studii sau la masterat este perfecta, caci s-a maturizat indeajuns pentru a-si lua in serios ocupatia, are de obicei (mai ales daca studiaza stiinte sociale sau umaniste) cunostinte relative cu privire la educatia unui copil si are si timpul necesar acestei activitati.
S-a mentionat de necesitatea unor cunostinte despre educatia copiilor: este de preferat ca bona pentru bebe sa detina acest fel de cunostinte pentru a te asigura ca timpul petrecut cu copilul tau va fi productiv, ca se va descurca in a-i stimula mintea si a-i exploata energia prin jocuri variate si potrivite varstei. Nu este vorba de necesitatea detinerii unor cunostinte aprofundate, dar un curs la activ despre educatie sau psihologia copilului este un bonus valoros.
Cand va alegeti bona pentru bebe, in cadrul interviului este extrem de important sa faceti si un mic test: in functie de varsta bebelusului sau a copilului, vedeti ce jocuri stie sa joace si ce jocuri este dispusa sa invete, caci este foarte important pentru copil sa nu isi petreaca tot timpul in care sta cu bona in fata televizorului.
La fel, asigurati-va ca stie sa vorbeasca clar si limpede limba straina pe care vreti sa o invete copilul, pentru a-i citi acestuia unele povestioare in acea limba: s-a dovedit ca daca i se citeste de la varste mici, in viitor ii va fi extrem de simplu sa invete limba respectiva. O bona nu trebuie sa se limiteze la a sta cu copilul, la a-l pazi, a-l hrani si a-l trimite la culcare: sunt necesare diverse activitati educative, dar si distractive, jocuri potrivite varstei, ajutor la teme la copiii mai marisori. Si mai ales, este important ca bona sa fie prin sine un exemplu demn de urmat pentru cel mic!
O alta calitate necesara bonei pentru bebe – cea principala – este sa iubeasca copiii: in timpul interviului, lasati-o singura o perioada cu copilul si urmariti pe ascuns ce fel de legatura se formeaza intre ei, cum i se adreseaza copilului, ce face cu el si cum reactioneaza acesta la apropierea acestei straine. Dupa plecarea viitoarei bone, daca copilul este maricel, consultati-va si cu acesta – este important ca si el sa fie de acord cu alegerea bonei cu care va sta poate zilnic! Daca este insa vorba de un bebe mic, urmariti pur si simplu reactiile lui nonverbale si comportamentale la apropierea bonei.
Asadar, printre calitatile unei bone pentru bebe sau pentru copii marisori, dragostea pentru copii este esentiala. O bona buna si iubita de catre cei mici are o vocatie interioara pentru comunicarea cu copiii, poate sa ii inteleaga si sa vorbeasca cu ei pe intelesul lor. Atitudinea bonei fata de copii in general si fata de micutul tau in special pune amprenta asupra felului cum va invata el sa comunice.
In final, o bona buna trebuie sa aiba si competente sociale, sa fie sociabila, dezinvolta, deschisa, sa aiba abilitati de relationare dezvoltate. O bona introvertita si inchisa in sine nu va avea vreun rezultat si nu va impresiona prin nimic copilul. Este important sa poti stabili o relatie adevarata, bazata pe comunicare deschisa si chiar atasament cu copilul pentru ca acesta sa se simta in largul sau in jurul tau.
Empatia este si ea foarte importanta pentru o bona buna pentru bebe: aceasta trebuie sa cunoasca putin psihologia copiilor, sa stie cum functioneaza mintea lor si in primul rand sa poata sa ii inteleaga pe copii. Empatia inseamna intuitie, intelegere, a putea sa patrunzi in lumea interioara a copilului mic si a putea sa privesti lucrurile (si) din perspectiva sa.
Asadar, mare atentie in alegerea bonei, chiar daca bebelusul este inca foarte mic: este de preferat ca bona sa nu fie prea des schimbata, pentru a nu provoca confuzie copilului si pentru a-i permite sa se ataseze de ea fara sa sufere, de aceea ea trebuie sa fie o persoana de incredere, responsabila, deschisa si iubitoare.