Probabil foarte multi dintre dumneavoastra stiu deja ce reprezinta machetele. Machetele sunt acele reprezentari la scara mult mai mica a unui obiect; obiectul respectiv poate fi real sau urmeaza sa fie construit, aceste tipuri de machete fiind aplicate in special in domeniul arhitecturii si al constructiilor. Pe langa utilitatea machetelor din aceste domenii, realizarea machetelor sau modelismul reprezinta un hobby indragit de foarte multe persoane din intreaga lume.
Realizarea machetelor in scop profesional, cum ar fi in domeniul arhitecturii, reprezinta un pas foarte important deoarece, avand in vedere ca machetele realizate in acest scop sunt realizate urmand planul locuintei sau al unui complex, cel care urmeaza sa isi construiasca o casa poate observa, ce e drept la o scara mult mai mica, felul in care locuinta respectiva va arata, astfel incat pot fi aduse modificari in constructia finala.
Pe de alta parte, modelismul este un hobby foarte interesant, educativ si apreciat de persoane de toate varstele. Modelismul cuprinde mai multe ramuri printre care se numara automdelismul, rachetomodelismul, navomodelismul si aeromodelismul. Pe langa faptul ca machetele pot fi realizate de catre pasionati, ele pot fi achzitionate direct, in cele mai multe dintre cazuri machetele sunt motorizate.
Asadar, dupa cum am spus si anterior, machetele reprezinta copii fidele ale unui plan sau ale unui obiect original, insa, inainte de a incepe asamblarea elementelor componente necesare pentru realizarea unui obiect in miniatura este necesara stabilirea scarii. Este foarte important ca oricare pasionat de realizarea machetelor sa stabileasca inca de la inceput scara la care se va lucra, lucru deloc simplu. Scara la care va fi realizata macheta se va alege in functie de tipul machetei, domeniul in care va fi utilizata, cui ii este adresata (celor mici sau adultilor), mobilitate, termenul in care macheta respectiva trebuie sa fie realizata, material disponibil, dar si bugetul.
Realizarea machetelor, fie ca este vorba de case, cladiri impresionante sau automobile si avioane, nu este un lucru simplu si necesita foarte multa atentie si pricepere. De cele mai multe ori, scara pe care arhitectii o folosesc pentru realizarea machetelor nu este cu mult mai mare fata de cei care privesc realizarea machetelor ca pe un hobby. Alegerea materialelor potrivite este, de asemenea, un pas foarte important. Materialele vor fi alese in functie de machetele care urmeaza a fi realizate, deoarece materialele folosite sunt diferite in functie obiectele alese. De exemplu, pentru navomodelism se poate alege fara probleme lemnul, insa in cazul automodelismului plasticul este materialul cel mai des intalnit.
Realizarea machetelor reprezinta un hobby cu foarte multe avantaje pentru cei care il practica. Este un hobby educativ, interesant, care necesita foarte multa atentie, rabdare si indemanare. Mai mult decat atat, este un hobby care dezvolta imaginatia si spiritul creativ.
De cele mai multe ori, pasiunea pentru modelism naste din preferintele unor persoane pentru anumite modele de avioane, trenuri, nave, masini sau, in cazul inginerilor si arhitectilor, din dorinta de a pune in aplicare regulile pe care le invata in cadrul cursurilor, realizarea machetelor fiind cel mai practic exercitiu. Machetele pe care le realizati pot fi colectionate, pot fi vandute pentru a fi colectionate si pot fi expuse in cadrul unor concursuri organizate pe aceasta tema.
Asadar, nu este de mirare ca modelismul reprezinta unul dintre cele mai populare hobby-uri, avand in vedere ca realizarea machetelor este o activitate atat de antrenanta, interesanta si creativa.