Jocurile de carti se numara printre cele mai apreciate activitati recreationale pe care persoanele de toate varstele le practica atunci cand se intalnesc cu prietenii, cand merg la iarba verde sau pur si simplu cand se plictisesc si doresc sa isi petreaca timpul liber intr-un mod interesant. Pe de alta parte, in prezent, urmand vechile traditii dupa cum veti putea observa si in randurile care urmeaza, jocurile de carti fac parte si din cultura cazinourilor, fiind considerate veritabile jocuri de noroc.
Carti de joc si jocuri de carti
Istoria cartilor de joc este una foarte interesanta si controversata si nu urmeaza deloc aceeasi liniaritate care caracterizeaza istoria altor arte sau activitati recreationale. Istoria cartilor de joc si a jocurilor de carti dateaza inca din cele mai vechi timpuri si se considera ca aceste obiecte au luat nastere in China in jurul secolului al IX-lea. In acea perioada, cartile de joc erau asemanatoare pieselor de domino insa cu timpul acestea au evoluat, iar semnificatia lor a variat de la o cultura la alta.
Prin intermediul Imperiului Islamic, cartile de joc si automat si jocurile de carti au fost introduse si pe teritoriul european. Modelele reprezentative pentru cartile de joc specifice Europei au evoluat de la simboluri ale sabiilor, la imagini regale, pentru ca in unele culturii, cum ar fi cea spaniola, cartile de joc sa fie direct influentate de arta si folclorul specific acestei tari.
Pe de alta parte, Franta a inspirat o simbolistica mult mai simplista in ceea ce priveste desenele care se regasesc pe cartile de joc, cartile de joc moderne avandu-si originile in cartile realizate de catre francezi. Treptat, aceste carti au inceput sa fie folosite si de catre americani, in jurul anului 1800, americanii fiind cei care au introdus Jokerul.
De-a lungul timpului, cartile de joc au evoluat astfel incat, in prezent, exista mai multe tipuri de carti de joc care pot fi utilizate in diverse situatii. Pentru anumite culturii, cartile de joc au avut de-a lungul anilor diferite semnificatii, fie religioase, fie magice sau astrologice, pentru ca in prezent cartile de joc sa reprezinte o adevarata arta, avand in vedere ca sunt folosite in diferite domenii unele dintre acestea avand chiar si un caracter educativ.
Inca din cele mai vechi timpuri, jocurile de carti au avut semnificatii care mai de care mai diferite, iar regulile referitoare la aceste jocuri care si in prezent sunt foarte populare au evoluat. Daca la inceput jocurile de carti erau populare doar in randul persoanelor foarte instarite, incepand cu secolul al XIV-lea, jocurile de carti au devenit cele mai populare jocuri de societate, fiind accesibile tuturor, indiferent de clasa sociala.
In secolul al XIV-lea, jocurile de carti erau considerate adevarate jocuri de noroc, si tocmai din acest motiv autoritatile incercau sa reduca treptat popularitatea jocurilor in cadrul carora miza era destul de mare. Biserica a avut un rol foarte important in interzicerea jocurilor de noroc printre care se numara si jocurile de carti.
Tipuri de jocuri de carti
De-a lungul timpului, oamenii au fost inventivi atunci cand a venit vorba der crearea de noi reguli care sa dea nastere unor jocuri de carti care mai de care mai interesante, imbinand intr-un mod cat se poate de creativ strategia cu norocul. Asadar, jocurile de carti pot fi impartite in mai multe categorii si anume:
• jocuri de carti de tipul trick-taking (bridge, whist, etc.)
• jocuri de carti de tipul matching
• jocuri de carti in care scopul principal este acela de a acumula toate cartile (razboi)
• jocuri de carti de tip solitaire, jucate in general de catre un singur jucator care trebuie sa aranjeze cartile intr-o ordine stabilita
• jocuri de carti in care jucatorii fac schimb de carti intre ei
• jocuri de noroc, practicate in special in cazinouri (blackjack).
Acestea se numara printre cele mai populare jocuri de carti, insa lista poate continua, daca doriti sa va petreceti timpul intr-un mod creativ si cat se poate de distractiv.