Timp liberTehnici și sfaturi pentru creare de cuțite, un hobby tot mai răspândit

Tehnici și sfaturi pentru creare de cuțite, un hobby tot mai răspândit

Knife making reprezinta un hobby foarte interesant, insa este apreciat in cele mai multe dintre cazuri de catre persoanele de sex masculin. Knife making, pe langa faptul ca este un hobby atat de interesant, este si o arta in adevaratul sens al cuvantului. Pentru construirea acestor unelte deosebite a caror istorie este atat de interesanta, pasionatii de knife making trebuie sa respecte anumite reguli si tehnici. De aceea, in randurile care urmeaza, va vom prezenta cateva dintre cele mai cunoscute tehnici pentru crearea cutite.

Knife making nu este deloc o activitate usor de realizat. Din contra. Pentru crearea cutitelor este necesara foarte multa indemanare, iar siguranta joaca un rol foarte important, deoarece cutitele, dupa cum bine stiti, pot fi deosebit de periculoase.

Istoria cutitelor, dupa cum puteti citi si in articolul special dedicat accestui hobby atat de interesant (https://familist.ro/knife-making), este foarte captivanta, avand in vedere ca aceste unelete, cutitele sunt considerate a fi cele mai vechi unelte din istoria omenirii. Oamenii au inceput sa confectioneze cutite inca din cele mai vechi timpuri, acestea fiind realizate din piatra, pentru a-si usura anumite treburi gospodaresti, pentru a vana si pescui si pentru a se apara. De-a lungul timpului, societatile au evoluat, iar simbolistica acestor unelte a inceput sa difere de la o cultura la alta.

In prezent, cutitele sunt folosite cel mai des in bucatarie, ele evoluand si fiind destinate diferitelor tipuri de alimente, constructia lor fiind influentata de acestea. Pe de alta parte, cutitele inca mai sunt folosite si de catre vanatori mai mult ca un simbol al acestei activitati, dar exista si colectionari de cutite care sunt pasionati de frumusetea si simbolistica acestora.

Tehnici pentru crearea cutitelor

Dupa cum am mentionat si in randurile de inceput ale acestui articol, crearea cutitelor se supune anumitor reguli si tehnici pe care orice pasionat trebuie sa le aplice in functie de modelele alese. Insa, pe langa aceste tehnici, knife making este si o arta, iar creativitatea si imaginatia artistului creator sunt elementele cheie.

Tehnici și sfaturi pentru creare de cuțite

Tehnicile pentru crearea cutitelor sunt diferite in functie de modelele alese, unele modele fiind simple, iar altele fiind foarte complexe. Materialul din care cutitele urmeaza a fi confectionate reprezinta unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza alegerea tehnicilor pentru crearea cutitelor.

Principalele etape pe care oricare pasionat de knife making trebuie sa le realizeze sunt urmatoarele: forjarea lamei, matritarea – care consta in alegerea formei dorite. In timpul forjarii, materialul ales este supus unei temperaturi ridicate pentru a deveni maleabil. Dupa aceea, cu ajutorul unui ciocan, lama este intinsa la grosimea de prelucrare dorita.

Se raceste intr-un lichid ce nu permite materialului sa devina casant pentru a putea fi prelucrata mecanic in forma dorita. In acest fel, lama se matriteaza la forma dorita, se prelucreaza fetele lamei pana se ajunge la unghiul de taiere. Se caleste la o temperatura mai mica decat cea necesara forjarii dupa care se introduce intr-un lichid special. Dupa acest proces, se da forma finala a modelului de lama dorita, se lustruieste, se ascute si se monteaza manerul.

Aceasta este una dintre cele mai simple metode folosite pentru crearea cutitelor.
Alte tehnici pentru crearea cutitelor sunt asemanate cu cele folosite pentru confectionarea bijuteriilor, acestea fiind mult mai complexe.

Daca forjarea si matritarea reprezinta tehnicile traditionale pentru crearea cutitelor, debavurarea reprezinta o tehnica mai complexa si mai greu de realizat. Daca in cazul forjarii metalul este incalzit si turnat in matrita pentru ca lama sa ia forma initiala, debavurarea presupune ca pasionatul de knife making sa taie lama in forma dorita din metalul aflat in stare solida. Pentru acest proces este nevoie de foarte multa forta si, bineinteles, un ferastrau foarte puternic. Aceasta tehnica mai poarta numele de “macinare” deoarece metalul este de-a dreptul macinat pana cand lama ajunge la forma dorita.

Indiferent de tehnica aleasa, un aspect foarte important pe care oricare pasionat de knife making trebuie sa il aiba in considerare este siguranta. Alegerea echipamentului necesar si a celui de protectie sunt pasii cei mai importanti.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.