Cu toti ne-am intrebat de foarte multe ori de ce cad pisicile mereu in picioare? Pisica este un animal plin de aptitudini ce nu se intalnesc la niciun alt mamifer si care ii uimesc si pe cei mai avizati cercetatori. Organismul pisicii este dotat cu diferite organe de simt pe care nu le au majoritatea animalelor.
Spre exemplu, cu ajutorul mustatilor o pisica poate determina daca intregul sau corp poate trece cu bine printr-un orificiu. In mod inconstient ea calculeaza intr-un timp relativ scurt toate coordonatele si face in acelasi timp raportul cu dimensiunile sale. Mustatile unei pisici sunt un organ de simt deosebit de important, se stie foarte bine ca o pisica fara mustati (fie i-au fost retezate din pura rautate, fie si le-a pierdut in urma unui accident) este complet dezorientata si are tendinta de a se lovi de tot ce misca.
Totusi de ce cad pisicile mereu in picioare? Raspunsul sta in unicitatea scheletului lor. Pisicile nu au clavicula si acest fapt le permite sa isi poata roti labele din fata mai bine ca oricare animal si fac asta intr-un timp relativ scurt. S-a demonstrat ca pe timpul caderii, felina executa doua miscari de rotatie. Prima miscare consta in rotirea partii anterioare a corpului cu ajutorul labutelor din fata, iar cea de-a doua presupune rotirea membrelor din spate pana ce ajung in acelasi unghi cu cele din fata.
De asemenea, greutatea pisicii este un factor ce o ajuta sa nu aiba un impact deosebit de puternic cu solul. Raspunsul la intrebarea de ce cad pisicile mereu in picioare il gasim si la nivelul labutelor. Acestea din urma au pernute extrem de bine dezvoltate, care se comporta ca o perna de aer la impactul cu solul si ii amortizeaza pisicutei caderea. Bineinteles, exista si nenumarate accidente cand pisicutele au suferit fie traumatisme la nivelul maxilarului, capului, dar si al coloanei.
De ce cad pisicile mereu in picioare atunci cand se arunca de la inaltimi impresionante? Pisicile sunt cataratoare innascute si de cele mai multe ori le gasim pe cea mai inalta piesa de mobilier din casa sau in varful unui copac. Nimic din casa nu trece neobservat unei pisici si cele mai interesante lucruri se gasesc cel mai adesea la inaltime. Daca urmariti o pisica in timpul unei sarituri, veti observa cum mustatile acesteia executa miscari sigure in timp ce pisica se pregateste sa sara. In acele momente ea calculeaza exact punctul unde trebuie sa ajunga si stie cu precizie daca exista riscul de a cadea sau nu.
O pisica ce isi pune in cap sa ajunga intr-un anumit punct o va face negresit, ba mai mult nici macar nu se va rani. Raspunsul la intrebarea de ce cad pisicile mereu in picioare atunci cand cad de la inaltimi impresionante este simplu si este posibil tot datorita unicitatii scheletului acesteia. Pentru ca pisica reuseste in timp relativ scurt sa isi intoarca corpul in pozitia pe care o prefera si anume cu picioarele in jos, ea se transforma intr-o mica parasuta. Si reuseste asta nu numai prin rasucirea membrelor, ci mai ales prin arcuirea corpului deosebit de elastic.
Parasuta ii incetineste in primul rand caderea si in al doilea rand ii amortizeaza impactul. Asadar daca incercam sa ne dam un raspuns la intrebarea de ce cad pisicile mereu in picioare vom observa ca aceste fiinte ce par a fi plapande reusesc sa isi amortizeze caderea prin doua modalitati. Prima modalitate o reprezinta parasuta pe care o imita corpul sau in cadere, iar cea de-a doua modalitate este reprezentata de labutele si mai ales de pernutele acestora ce ii asigura propria perna de aer.
Pisicutele pot intampina probleme la caderea de la distante mici si mai ales daca sunt luate pe nepregatite. Distanta de cadere este la pisicute un factor favorizant. Daca stam sa ne gandim ne putem explica foarte usor acest lucru. Pentru a se roti o pisicuta, are nevoie macar de 1 pana la 3 secunde, orice parasuta pentru a se deschide si a-si dovedi eficienta are nevoie de maxim 5 secunde.
Asadar, in cazul in care a fost luata prin surprindere, pisica reactioneaza instinctiv, intorcandu-se insa cu o usoara intarziere, apoi ii trebuie 3 secunde sa se intoarca si inca cateva secunde pentru ca parasuta sa isi faca efectul. Raspunsul in acest caz este simplu: pentru ca au nevoie de timp pentru a reusi sa treaca prin toate etapele ce le presupune caderea unei pisici. O pisica este intr-un pericol de a se rani mult mai mare, daca ea cade de la inaltimi mici, decat daca va cadea de la inaltimi mari.
Raspunsul la intrebarea de ce cad pisicile mereu in picioare consta in functionalitatea creierului lor, dar si in mobilitatea extraordinara de care dau dovada toate feline, fie ele mai mari sau mai mici, fie ele domestice sau salbatice. Pisica este un animal extrem de misterios ce ascunde sub dragalasenia sa multe mistere, dar si multe abilitati pe care noi nu avem cum sa le intelegem, putem insa sa analizam si sa incercam sa tragem o concluzie cat mai aproape de realitate.