Timp liberXifo - peștele de acvariu recomandat acvariștilor începători

Xifo – peștele de acvariu recomandat acvariștilor începători

Xifo sau Xiphophorus Helleri sunt originari din America de Sud si Centrala. Va recomandam aceasta specie de pesti daca sunteti acvaristi incepatori pentru ca nu sunt pretentiosi, se inmultesc usor si se inteleg bine cu majoritatea speciilor de pesti de acvariu.

Xifo apartin familiei Poeciliidae, ordinul Cyprinodontiforme. Din aceasta familie mai fac parte si alti pesti foarte intalniti in acvariile incepatorilor printre care mentionam Guppy, Molly si Platy. Dimensiunile lor difera in functie de marimea acvariului, pentru a se dezvolta la dimensiunile normale adica intre 8 – 17 cm un Xifo sau Xiphophorus Helleri are nevoie de 5 litri de apa. Asadar in cazul in care aveti 5 Xifo trebuie sa achizitionati un acvariu de 25 de litri pentru a avea pestii dezvoltati la dimensiunea maxima. Culorile difera insa cea mai intalnita specie de Xifo sau Xiphophorus Helleri este de culoare rosie, cu diverse variatii la nivelul cozii care poate fi de cel mai adesea neagra.

Femelele sunt foarte usor de diferentiat de masculi, in primul rand pentru ca dimensiunilor lor sunt considerabil mai mari si in al doilea rand pentru ca masculii prezinta alungirea inotatoarei dorsale, formand un fel de spada. S-au observat insa femele de Xifo sau Xiphophorus Helleri care din cauza lipsei de populatie masculina se vor transforma in masculi, prezentand chiar inotatoarea sub forma de spada, insa de cele mai multe ori ele nu pot procrea.

Se recomanda sa aveti un mascul Xifo la 6 femele, pentru ca acestia sunt foarte dornici de imperechere si in cazul in care numarul lor este mai mare decat cel recomandat vor agresa femelele, alergandu-le prin tot acvariu. Acestea nu vor putea sa se odihneasca , vor fi stresate, obosite si de cele mai multe ori se vor imbolnavi. Puteti observa starea de graviditate foarte usor, pentru ca femelele isi vor mari portiunea abdominala considerabil, mai ales cand se apropie momentul de a da nastere puilor, fenomen ce se intampla la 6 saptamani de la fecundare.

Temperatura recomandata pentru Xifo sau Xiphophorus Helleri are o variatie extrem de mare, intre 18 si 28 de grade Celsius. Insa o temperatura ideala este in jurul valorii de 26 de grade. Puteti mentine aceasta temperatura in acvariu cu ajutorul unui incalzitor cu termostat ce va regla temperatura apei fara interventia dumneavoastra. De asemenea, un temometru este extrem de util pentru a observa daca incalzitorul dumneavoastra isi face treaba. Plasati termometrul in centrul acvariului pentru un mai bun control al temperaturii. Un termometru amplasat pe peretele acvariului nu va indica cu acuratete temperatura apei.

Xifo

Xifo sau Xiphophorus Helleri se hranesc cel mai adesea cu hrana uscata ce o puteti achizitiona de la magazinele de specialitate.

Inmultirea la Xifo sau Xiphophorus Helleri este extrem de usoara, ea nu necesita in nici un fel interventia dumneavoastra decat in momentul in care femela este pe cale de a da nastere puilor sai. Ca majoritatea pestilor de acvariu femela isi va manca propriii pui de indata ce ii naste. In cazul in care nu doriti sa pastrati intreaga populatie de pui si aveti un acvariu foarte bine populat cu plante naturale, puteti lasa femela libera in acvariu, pentru ca puii isi vor gasi refugiul in plantele la care nu au acces adultii si se vor hrani o perioada suficienta de timp atat cu resturile de mancare ce cad pe frunzele plantelor, cat si cu microorganismele ce se dezvolta aici.

Femela Xifo sau Xiphophorus Helleri naste zeci de pui si pentru a-i pastra in totalitate va trebui sa o mutati pe aceasta intr-un acvariu mai micut special pregatit dinainte dotat cu fatatoare. Fatatoarea este un dispozitiv special conceput pentru inmultirea pestilor ovovivivpari (pesti ai caror pui se dezvolta in interiorul femelei, nu in icre). Aceasta se poate monta cu usurinta, sprijinita de marginile acvariului si consta intr-un bazinet prevazut cu un orificiu in partea inferioara prin care vor cadea puii de indata ce sunt nascuti. Atunci cand se nasc puii sunt sferoizi si sunt mai grei decat apa, asa ca vor cadea prin orificiul de care am vorbit anterior la fundul acvariului.

Odata ajunsi pe fund isi vor recapata forma normala si ii puteti vedea cu ochiul liber avand dimensiuni de maxim 7 mm, asemanandu-se foarte mult cu mormolocii de broasca, cu corpul translucid si un cap mult mai mare decat restul organismului prevazut cu ochi extrem de mari. Dupa ce a dat nastere puilor (puteti observa aceasta imediat pentru ca abdomenul femelei de Xifo sau Xiphophorus Helleri se va micsora de volum vizibil) femela trebuie scoasa din acvariul cu pui si reintrodusa in acvariul din care a provenit. Hranirea si cresterea puilor ramasi in acvariul folosit pentru nasterea lor ramane in mainile dumneavoastra. Pui de Xifo sau Xiphophorus Helleri sunt la fel de nepretentiosi ca adulti asa ca nu va trebui sa va speriati de aceasta sarcina, ci va trebui sa ii tratati ca pe adulti, maruntind insa mai bine hrana uscata, pentru ca acestia sa o poata apuca.

Va recomandam aceasta specie, pentru ca este extrem de nepretentioasa si cu ajutorul ei veti fi initiati in tainele acvaristicii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.