Orice persoana care are un caine ca animal de companie poate avea surpriza nedorita ca la un moment dat acesta sa-si pierda vederea dintr-un motiv sau altul. In momentul cand se intampla acest lucru, omul isi duce cainele la medicul veterinar si afirma ca patrupedul si-a pierdut vederea pe neasteptate. Multi dintre noi ne intrebam insa cum e posibil ca sa nu ne dam seama cand un caine incepe sa-si piarda vederea si de asemenea cum sa ingrijim un caine orb pentru care nu exista remediu de a-si recapata vederea.
Vin general pierderea vederii la caini se produce in mod lent datorita unor boli de ochi si astfel animalele invata incet sa se miste prin casa, prin curtea din jurul ei sau alte locuri pe unde este scos la plimbare. Exista si cazuri cand pierderea vederii are loc brusc datorita unor accidente si evenimente traumatice. Principalele cauze care duc la orbire in cazul cainilor sunt bolile. Dintre aceste boli de ochi cele mai grave sunt: atrofia retiniana progresiva, cataracta, retinopatia, glaucomul si altele.
Atrofia retiniana progresiva este o boala a retinei care afecteaza celulele vizuale si care se agraveaza destul de repede, in functie si de rasa cainelui, iar in cele din urma duce la orbire. Glaucomul este cea mai grava boala a ochilor care consta in marirea presiunii intraoculare si reducerea capacitatii de functionare a celulelor de la nivelul retinei. Aceasta boala este foarte dureroasa pentru caine, ea trebuie depistata la timp si tratata in mod corect, uneori si prin interventie chirurgicala daca este cazul.
Orice caine care are vederea slaba sau este chiar orb poate duce totusi o viata normala. Daca el si-a pierdut simtul olfactiv isi va dezvolta mirosul si auzul si astfel va reusi sa reactioneze mai bine la stimulii esterni. Va sta mereu in apropierea stapanului pentru a fi mangaiat, va latra cand va auzi anumite zgomote, sau daca va simti ca este cineva strain in apropierea lui va fi destul de alarmat.
Pentru a-l ajuta, membrii familiei trebuie sa-i lase lucrurile lui in acelasi loc in care era obisnuit, pentru ca patrupedul sa le gasesca intotdeauna. Atat vasul pentru apa, cel pentru mancare cat si ladita cu nisip nu trebuie schimbate de la locul lor. De asemenea mobilierul casei – scaunele, canapelele, mesele si alte lucruri nu trebuie mutate pentru ca altfel cainele s-ar putea impiedica de ele si lovi de mai multe ori.
Cand este scos la plimbare cainele trebuie sa poarte lesa sau daca este lasat liber trebuie intotdeauna supravegheat. De cele mai multe ori cainele va sta langa stapan dar se poate intampla si sa se sperie de ceva, sa alerge si sa se piarda.
Cainele care are doar vederea foarte slaba datorita unei anumite boli de ochi trebuie dus in mod regulat la medicul veterinar pentru a se verifica starea lui de sanatate, daca a raspuns la tratament (in cazul cand a fost deja prescrisa o medicamentatie la boala sa).
Un lucru foarte important este ca familia sa fie constienta de starea animalului de companie si sa evite zgomotele, strigatele si alte actiuni care l-ar putea speria si uneori l-ar face sa devina agresiv. Cainele trebuie sa invete sa se descurce singur, nu trebuie ridicat si dus la locul unde este mancarea si nici provocat sa se joace astfel incat sa fie derutat si zapacit, trebuie sa i se vorbeasca bland, sa fie incurajat si mangaiat, tratat intotdeauna cu afectiune.
Uneori e bine ca anumite colturi dure din casa sa fie capitonate astfel incat cainele sa nu se loveasca foarte tare, iar pe podea sa se foloseasca diferite covorase texturate diferit, astfel incat el sa recunoasca in care parte a casei se afla. De asemenea pe podea nu trebuie lasate diferite lucruri la intamplare – pantofi, jucarii, genti, sau alte obiecte – care ar putea deveni adevarate obstacole pentru cainele orb.
Cand doarme nu trebuie deranjat brusc, pentru ca ar putea reactiona agresiv. Alte animale de companie din casa (caini sau pisici) trebuie sa poarte eventual mici clopotei pentru ca sa-l atentioneze cand se afla in apropierea sa, iar persoanele straine care intra in casa trebuie intai sa-l lase sa le miroase mana inainte de a-l mangaia, pentru a se obisnui cu prezenta lor.
In multe cazuri un caine orb se simte foarte bine in prezenta altui caine care vede, de aceea trebuie avut in vedere si acest aspect, de a adopta un alt caine de aceeasi talie si acelasi temperament.
Aceste cateva sugestii sunt pentru ca fiecare dintre noi sa-si ajute animalul de companie in cazul in care acesta isi pierde vederea, astfel el va deveni mai familiar cu mediul in care traieste si mai relaxat. Multi medici veterinari ne dau sfaturi ce sa facem in aceste cazuri si de asemenea ei considera ca pierderea vederii la animalele de companie nu este atat de devastatoare ca la om, deoarece ele se adapteaza mai usor la noul mod de trai si in timp calitatea vietii lor devine satisfacatoare.