Despre bebe…
In saptamana 32 de sarcina, bebe are in jur de 43 de centimetri si cantareste aproape 2 kilograme – cam 1, 8 kilograme. Desi are stomacul si intreg sistemul digestiv format, are nevoie de cordonul ombilical pentru hrana. Creierul inca este in dezvoltare si bebe are nevoie de nutrienti din plin. Se pare ca acum i se dezvolta si sensibilitatea la temperaturi, micutul protestand unei temperaturi prea joase sau prea inalte – ai grija sa nu te expui conditiilor meteorologice nefavorabile.
Incepe sa se simta destul de inghesuit in spatiul stramt din uter, deci miscarile i se schimba, nu mai loveste si nu se mai roteste energic. Ar cam trebui sa isi schimbe pozitia, cu capul in jos, pregatit pentru nastere, daca nu a facut-o pana acum.
…si viitoarea mamica:
In saptamana 32 de sarcina, revin sau se intensifica anumite neplaceri ale sarcinii – insa stiind ca se vor termina in curand, infrunta-le curajoasa! Printre cele mai comune sunt: respiratie dificila, sacadata si gafait, oboseala acuta, constipatia si arsurile stomacale (pe langa nelipsitele probleme cu somnul, schimbari de stare si dureri de spate). Varicele, foarte probabil, s-au inmultit, iar picioarele tale sunt brazdate ca o zebra (o mica exagerare!). Atentie la sangerarile gingiilor – daca sunt frecvente, viziteaza-ti dentistul si foloseste pasta speciala de dinti pentru oprirea sangerarii.
Daca bebe deja s-a pozitionat pregatit pentru nastere, vei simti probabil o presiune crescuta in zona inferioara a abdomenului si poti avea episoade de incontinenta urinara (scapi picaturi in special cand razi, stranuti, tusesti). Contractiile Braxton Hicks iti pregatesc uterul pentru adevaratul travaliu.
Este foarte probabil ca, pe langa starile schimbatoare de dispozitie, sa te confrunti din saptamana 32 de sarcina (sau chiar dinainte, caci fiecare sarcina este diferita), cu pierderea frecventa a memoriei de scurta durata, stari de confuzie si o anumita lentoare intelectuala – iti este dificil sa indeplinesti sarcini mentale destul de simple: calcule, jocuri de cuvinte etc. Este discutabil: unele femei insarcinate au astfel de simptome, altele nu – pot fi cauzate de proasta irigare a creierului si privarea de somn.
Contractiile
Citeste despre travaliu si invata sa iti urmaresti calma contractiile Braxton Hicks, pentru a le diferentia de adevaratele contractii ce arata declansarea travaliului. Cand incepi sa ai contractii, vezi cat de regulate sunt si schimba-ti pozitia in care stai, ia o gustare, bea apa si daca nu inceteaza, incearca o baie calduta. Unele contractii Braxton Hicks pot fi puternice, de aceea le poti confunda cu cele reale.
Insa in mod normal, daca faci ceea ce s-a spus (schimbat pozitie, mancat, baie), ele ar trebui sa inceteze. In schimb, daca devin regulate, eventual mai dese si mai intense, la anumite intervale de timp, este bine sa nu intri in panica, dar sa iti suni medicul si sa numeri cu mare atentie intre ce intervale se manifesta si cat de intense devin. Daca nu apar regulat si nu devin dese, nu este nici o problema!
Starile de pierdere a memoriei si slabire a intelectului
Nu te teme, daca ai aceste stari, ele sunt trecatoare – dupa nastere iti recapeti pe deplin atat capacitatea de memorare, cat si capacitatea intelectuala. Nu te necaji pentru ca nu mai esti in stare sa faci un rebus, sa citesti cu atentie un roman greoi sau sa faci calcule! Nu aceasta este preocuparea ta acum! Axeaza-te pe activitati ce iti relaxeaza si nu iti forteaza mintea si odihneste-te, caci nu te ajuta daca te fortezi.
Cat despre memorie, poate fi enervant, caci uiti lucruri care sunt necesare: ce ai facut cu cheile, cu sticla de apa, unde ai pus diferite obiecte… Incearca sa ai o ordine neschimbata a lucrurilor utile din casa si ia obiceiul sa pui mici biletele pe frigider care sa iti aminteasca de ce trebuie sa faci zilnic. Ar fi chiar util un program detaliat scris pe bilet, asa incat sa te uiti, sa faci si sa bifezi! Nu ti-ar veni sa crezi, dar poti chiar uita de o intalnire cu prietena ta, o vizita de la mama ta sau un control la medic!
Esti anxioasa?
Incearca prin orice metode sa te relaxezi: nu uita de exercitii de respiratie, incearca meditatia, respecta cate un pui de somn la pranz, roaga-ti sotul sa te rasfete cu un masaj (sau, daca iti permiti, angajeaza un profesionist, caci masajul te ajuta in multe feluri la relaxare si la lupta contra varicelor si a celulitei). Unele femei insarcinate se folosesc si de aromoterapie, evita, insa, mirosurile prea intense.
Stari de ameteala si lesin
Sangele circula in principal in partea inferioara a corpului si aceasta poate cauza stari de ameteala si chiar lesin. Misca-te incet si calm si ai grija cand iesi din casa sa nu mergi prin locuri izolate niciodata – incearca sa eviti si mijloacele de transport in comun.
Pediatru
Este un moment bun sa alegi un medic pediatru care se va ingriji de sanatatea bebe-ului incepand cu nasterea sa. Vorbeste cu medicii pediatri ai spitalului unde vei da nastere, cauta recomandari si alege un medic bazandu-te atat pe experienta sa profesionala, cat si pe intuitia ta: cat de bine crezi ca te vei intelege cu el, va fi dispus sa iti dea sfaturi telefonice si in afara programului, este intelegator? Medicul pediatru va fi un sprijin indispensabil in primii ani de viata ai copilasului si este esential sa ai o relatie buna cu acesta.