Lanseta este ustensila cea mai importanta, de care un pescar nu se poate lipsi niciodata. In cadrul acestui articol va vom oferi cateva idei in legatura cu cele mai potrivite lansete pentru pescuitul crapului.
Dimensiunea lansetelor pentru crap
In general, cele mai potrivite lansete pentru pescuitul crapului sunt cele cu o lungime intre 3,60 metri si 3,90 metri. Multi dintre pescari folosesc modele alcatuite din doua si din trei tronsoane, iar o parte dintre acestia favorizeaza lansetele telescopice.
De obicei, atunci cand se alege o lanseta de 3,60 metri pentru crap, mufarea acesteia este pe cui Spigot si are la dispozitie un numar de sapte inele. In ceea ce priveste puterea, aceasta nu depaseste trei lbs (livre). Lansetele mai mari, de 3,90 metri, pot avea o putere intre doua si patru lbs. O livra este echivalentul a 0,450 grame.
Se spune ca, pentru aruncarile la distanta mare, sunt mai potrivite lansetele de 3,90 metri, insa acest lucru nu este general valabil.
Materiale de constructie
De regula, lansetele (si nu doar cele pentru pescuitul crapului) sunt facute din grafit. In unele situatii, blank-urile au in alcatuirea lor fibre de kevlar, sau o combinatie intre acestea si carbonul.
Inelele lansetelor pentru crap
In functie de marimea lansetelor, exista cateva modele de inele care se pot utiliza.
Daca folosim o lanseta de 3,60 de metri, atunci mulineta va trebui sa aiba un diametru in jur de cinci-sase centimetri, iar inelul de plecare nu poate avea sub 30 de milimetri in diametru, deci va fi de marimea 30. Astfel, firul va putea fi desfasurat asa cum trebuie, lucru ce este sinonim cu lansarile lungi, realizate cu usurinta si fara prea mult efort.
Daca veti folosi un inel de plecare mai mic, firul nu va putea fi desfasurat asa cum trebuie, iar ceramica sa nu va putea face fata la lansari.
De obicei, sunt recomandate sapte inele in cazul utilizarii lansetelor de 3,60 de metri pentru crap. Inelul de varf nu este bine sa fie mai mic de zece milimetri, intrucat, in caz contrar, vor aparea probleme in ceea ce priveste franarea.
Pentru pescuitul de distanta, cei mai multi pescari utilizeaza inelele mai largi, insa aceasta regula nu este general valabila.
Este bine sa optati intre un inel mai usor, care are o ceramica mai fina, si un inel sigur (secure), cu ceramica ce influenteaza montura mecanica, nelasand firul sa se frece de ea.
Trebuie sa tineti minte ca aceste categorii de inele sunt foarte utile, insa merg cel mai bine doar cu blank-urile solide. Daca le folositi cu alte categorii de blank-uri, atunci riscati sa schimbati actiunea lansetei, care este ultimul lucru pe care vi-l doriti.
In functie de greutatea lor, distingem intre inelele grele si cele mai usoare.
Inelele grele sunt groase in ceramica. Ele prezinta dezavantajul ca vor consuma fara rost din putere, deoarece trag de blank, spre deosebire de cele usoare, cu ceramica fina, care permit utilizarea intregii puterii a acestuia.
Alunecarea este o alta caracteristica a inelelor. Cu cat coeficientul de frecare va fi mai scazut, cu atat vom avea lansari mai lungi, iar firul va rezista mai mult. Coeficientul de frecare se reduce in functie de gradul de slefuire al inelului si de suprfata de contact a firului pe inel.
In cazul inelelor patrate, suprafata de contact este ceva mai mare. Pentru pescuitul crapului, se recomanda inelele care au la ceramica o forma de semicerc. Acestea se mai numesc inele rotunde.
In ceea ce priveste gradul de slefuire al inelelor, acesta se poate vedea cu usurinta. Cele mai potrivite inele sunt acelea realizate din carbura de siliciu, intrucat ele sunt compacte, netede si au un coeficient de frecare scazut.
Cum se face mufarea pentru lansetele de crap?
Distingem intre doua feluri de mufare pentru lansetele de crap. Este vorba despre mufarea directa, caz in care varful lansetei se va mufa in mod direct si mufarea pe cui Spigot.
In primul caz, exista riscul stricarii actiunii lansetei, intrucat mufarea are loc chiar pe conicitatea cotorului, fortandu-se astfel diametrul varfului si obtinandu-se un anumit grad de rigiditatea in acea sectiune.
Mufarea pe cui Spigot se face fara prea multe riscuri. Cuiul se introduce prin cotorul care uneste segmentele cu acelasi diametru si au deci o actiune continua. Cuiul Spigot este facut din carbon si are in interior o spuma carbonica.
Care sunt mandrinele ideale pentru crap?
Mandrinele se numara printre componentele de baza ale lansetelor pentru pescuitul crapului. Ele trebuie sa dea dovada de un nivel de soliditate foarte mare si sa fie capabile sa stapaneasca mulineta.
Cu toatea astea, acestea trebuie sa fie si destul de subtirire pentru a va asigura o priza comfortabila. Mandrinele se folosesc atat la lansari, cat si la driluri, iar cu cat ele sunt mai grele, cu atat va va fi mai dificil sa aruncati. Nu in ultimul rand, trebuie sa tineti cont si de lungimea lor, dar sa si verificati daca au o deschidere suficienta pentru a gazdui talpile mulinetelor mai mari.
Actiunea lansetelor pentru crap
Dupa cum stim cu totii, actiunea unei lansete se refera la modul in care aceasta ustensila functioneaza. Cu alte cuvinte, ne referim la pozitia de pe lanseta atunci cand aceasta incepe sa se indoaie, in timpul aruncarii sau al drill-ului. Astfel, intalnim trei mari clase de actiune pentru lansetele de crap: cea cu actiune lenta, in care lanseta lucreaza pe ultimele doua treimi, cea medie, in care lucreaza pe treimea din mijloc si cea rapida, in care lucreaza pe cea din urma treime.
In ceea ce priveste actiunea lansetelor pentru crap, aceasta trebuie aleasa in functie de personalitatea fiecarui pescar in parte. Astfel, toate marile tipuri de actiuni pentru lanseta (lenta, medie si rapida) se pot folosi.
Lansetele cu o actiune lenta au avantajul de a face ca lanseta sa amortizeze cum trebuie socurile drill-ului. Mai mult decat atat, este o adevarata placere sa pescuiti cu ele. Cu toate acestea, nu este foarte bine sa le utilizati pentru aruncarile la distanta, pentru ca au porniri mai greoaie si nu sunt foarte precise. Intepatura lor este si lenta, chiar intarziata.
Lansetele cu o actiune medie au cam aceleasi puncte forte cu cele cu actiune lenta, dar au si mai multa forta, ajungand chiar la unele distante inaccesibile in cazul primului tip.
In cele din urma, lansetele rapide sunt ideale pentru pescuitul crapului la distanta. Aruncarile vor fi foarte precise, vor avea rapiditate si vor fi extrem de energice. Inteparea va fi de asemenea fulgeratoare, insa va supuneti riscului de a rupe buza pestelui, ori de a rupe linia daca folositi acest tip.
Cat costa o lanseta pentru crap?
In functie de calitatea ei, o lanseta pentru crap poate ajunge si chair depasi 800-900 de RON. In cazul in care aveti multi bani de cheltuit, lansetele specializate va pot duce chiar si pana la 2.000-2.500 de RON.
Care sunt lansetele de crap pentru incepatori?
Pescarii incepatori ar fi bine sa se orienteze spre o lanseta cu actiune medie si cu o putere in jur de trei lb, intrucat se pare ca daca aleg astea se vor simti cel mai confortabil.
Pescarii mai experimentati vor alege, fara doar si poate, lansetele ceva mai grele si cu o actiune rapida.