Rafting-ul reprezinta una dintre cele mai distractive si relaxante activitati recreationale care pot fi practicate in aer liber. Cuvantul “raft” in traducere inseamna “pluta” iar rafting este o activitate acvatica practicata cu ajutorul unei plute gonflabile lansate pe rauri foarte rapide, avand in vedere ca in limba engleza raftingul mai poarta si denumirea de “whitewater rafting” deoarece in zona unde raul este foarte involburat culoarea apei devine alba.
Raftingul este o pasiune inedita si in acelasi timp un sport cu foarte multe beneficii. Desi pare o activitatea relativ recenta, raftingul are o istorie destul de indelungata.
Scurta istorie a raftingului
Inca din vremurile stravechi, transportul pe apa a fost considerat unul dintre cele mai simple, atat din punctul de vedere al transportarii oamenilor, cat si al diferitelor bunuri. Chiar daca raftingul este practicat de mii de ani, a devenit un hobby in adevaratul sens al cuvantului abia in jurul anului 1980. In anul 1811 a fost inregistrata prima incercare de navigare pe zonele involburate ale raului Snake, insa s-a constatat ca o portiune a raului era atat de involburata incat raul a fost denumit “Mad River”.
Daca in acea perioada plutele erau confectionate din lemn, pluta gonflabila a fost inventata in jurul anului 1840 de catre Locotenentul John Fremont, o figura importanta a armatei Statelor Unite, si de catre Horace H. Day. Acestia au conceput pluta gonflabila dorind sa exploreze cu o mai mare usurinta raurile involburate care reprezentau o adevarata capcana si puteau pune viata celor care se aventurau fara echipament in pericol.
Abia la sfarsitul secolului al XIX au inceput sa fie comercializate plutele gonflabile si abia in jurul anului 1970 rafting-ul a inceput sa fie practicat ca o activitate de agrement si nu pentru transport sau in domeniul militar. In anul 1972 raftingul a fost introdus in cadrul Jocurilor Olimpice de la Munich.
Treptat, de la stadiul de sport, raftingul a inceput sa fie practicat de catre aventurierii care au cautat cele mai palpitante senzatii. In prezent, raftingul reprezinta o activitate excelenta de petrecere a timpului liber, o activitate distractiva si in acelasi timp plina de adrenalina.
Rafting – distractie printre valuri
Dupa cum am spus si anterior, rafting-ul este practicat in zonele cele mai involburate ale raului si persoanele care considera ca o simpla excursie la munte este mult prea plictisitoare, isi pot condimenta calatoria practicand aceasta activitate desoebita.
Turele de rafting reprezinta o adevarata provocare si nu este de mirare ca aceasta activitate a devenit pasiunea de vara a multor persoane care sunt avide dupa aventura. Orice tura de rafting este unica, iar tara noastra nu este deloc saraca atunci cand vine vorba despre rauri pe care se poate practica aceasta activitate. Insa, inainte de a va prezenta caracteristicile practicarii acestui sport pe teritoriul romanesc, este necesar sa mentionam beneficiile acestui hobby.
Ei bine, fiecare hobby are menirea de a-l multumi si relaxa pe cel care practica o anumita acitivitate recreationala, fie ca vorbim despre activitatile din interior sau cele practicate in mijlocul naturii. Inainte de toate, rafting-ul este un sport iar practicarea sa, chiar ocazionala, va poate face sa va mentineti in forma, avand in vedere ca pentru a va mentine echilibrul toti muschii trebuie sa lucreze.
Mai mult decat atat, rafting-ul este o activitate care se poate practica in grup, de aceea ar fi o idee minunata sa incercati acest sport extrem alaturi de prietenii dragi. Aventura si distractia vor fi in toi, iar avantajul suprem este ca acest sport dezvolta spiritul de echipa si comunicarea intre cei aflati in barca gonflabila, deoarece toti cei care se afla in barca trebuie sa participe activ pentru a face fata apelor involburate. De cele mai multe ori, rafting-ul este practicat cu plute de 4-12 persoane.
Practicarea rafting-ului va ofera posibilitatea de a vedea locuri si peisaje inedite, mai ales daca alegeti sa calatoriti si in alte tari si alegeti sa practicati rafting-ul intr-o regiune noua. Rafting-ul este o activitate care poate fi practicata si in cuplu, asa ca daca va gandititi sa va condimentati relatia la capitolul hobby-uri, alegerea rafting-ului ar fi cea mai buna solutie. Echipamentul de rafting este obligatoriu!
Chiar daca avantajele rafting-ului sunt numeroase, pot exista si riscuri avand in vedere ca aceasta activitate intra in categoria sporturilor extreme. Echipamentul pentru rafting este mai mult decat necesar si va va feri atat de temperaturile scazute cat si de lovituri sau alte leziuni. Echipamentul de rafting este alcatuit din vesta, casca de protectie, haine de neopren si padela, folosita in cazul in care o persoana cade in apa si trebuie sa se indeparteze de stancile care pot deveni un adevarat pericol. Desi vesta are o forta mare de flotabilitate, este de preferat ca persoanele care practica rafitngul sa stie sa inoate.
Raurile pe care se practica acest hobby atat de plin de adrenalina sunt clasificate in functie de gradul de dificultate.
Nivelul 1 caracterizeaza raurile in care zonele involburate sunt foarte putine.
Nivelul 2 este caracteristic pentru zonele in care apa este putin involburata iar pietrele se pot zari. Este necesar ca cei care practica rafting in aceste zone sa detina abilitati de vaslire minime.
Nivelul 3 este caracteristic pentru ceea ce numeam anterior “apa alba”; caracterizeza zonele cu valuri mici insa este mai greu de vaslit in aceste portiuni.
Nivelul 4 caracterizeaza zonele in care apa este foarte involburata, de cele mai multe ori in dreptul cascadelor.
Nivelul 5 este caracterizat prin prezenta stancilor, a pietrelor mari, valurile sunt de marime medie iar cei care se incumeta sa practice acest sport in aceste zone trebuie sa detina abilitati avansate de vaslire. Pot aparea accidente.
Nivelul 6 este cel mai periculos; valurile sunt foarte mari iar stancile periculoase. Zonele de nivel 6 sunt caracterizate prin diferente mari de nivel intre praguri sau cascade, iar echipamentul folosit nu poate face fata.
Practicarea rafting-ului in Romania
Daca inca nu v-ati decis cum sa va condimentati vacanta de vara, incercarea unei ture de rafting ar fi o idee excelenta, mai ales ca tara noastra dispune de numeroase rauri de munte pe care se poate practica acest sport deosebit, sub atenta indrumare a specialistilor. Printre cele mai potrivite sunt Buzau, Jiu, Cerna, Nera, Bistrita si Cris.
Pentru cei care nu au mai incercat niciodata rafting-ul se recomanda alegerea traseului Bistrita. Este un traseu de-a dreptul fascinant si chiar usor, potrivit pentru cei incepatori.
Indiferent de locul pe care il alegeti, cluburile de sporturi extreme sunt cele care se ocupa de tot pentru ca practicarea unui asemena sport sa se realizeze in maxima siguranta.