Timp liberTrainspotting, unul dintre cele mai puțin populare hobby-uri

Trainspotting, unul dintre cele mai puțin populare hobby-uri

Trainspotting-ul este considerat unul dintre cele mai putin populare hobby-uri deoarece la o prima vedere aceasta activitate pare una fara sens si foarte plictisitoare. Trainspotting-ul a cunoscut o popularitate aparte in special in Marea Britanie si in Statele Unite, pentru ca in Romania acest hobby este privit cu scepticism si nu este chiar atat de popular.

Ce reprezinta trainspotting-ul?

Trainspotting-ul a luat nastere din pasiunea oamenilor pentru transportul feroviar, pentru trenuri si pentru caile ferate in sine, considerand ca simpla privire a trenurilor poate fi o activitate cu adevarat relxanta si fascinanta. In Marea Britanie, pasionatii de trainspotting mai sunt numiti si “rail fans”, in traducere “pasioanti de cai ferate” sau “fani ai trenurilor”. Acestia nu numai ca sunt fascinati de minunata lume a trenurilor, insa nu ezita si fotografiaze trenurile in miscare, uneori calatorind in tara si in lumea intreaga pentru a realziza acest lucru.

Desi la o prima vedere trainspotting-ul pare un hobby de neinteles pentru foarte multe persoane si poate chiar plictisitor, trainspotting-ul este un hobby cat se poate de complex avand in vedere multitudinea de tipuri de trenuri existente.

Trainspotting-ul nu este deloc un hobby atat de simplu precum pare. Pasiunea pentru trenuri este amplificata prin documentare temeinica iar in cazul in care pasionatii fotografiaza si filmeaza trenurile atunci intervine si pasiunea pantru fotografie care se imbina armonios cu cea pentru trenuri. Eforturile pasionatilor de trainspotiing sunt destul de mari, iar regulile referitoare la fotografierea trenurilor in diferite locatii depind la o regiune la alta si chiar de la o tara la alta.

Cu siguranta cei care nu inteleg pe deplin acest hobby nu se gandesc cum a luat nastere. Ei bine, trainspotting-ul a evoluat concomitent cu cresterea importantei transportului feroviar si se considera ca a fost inventat de catre Ian Allan in anul 1942, un tanar de origine engleza anagajat intr-un departament de PR.

Plictisit de numeroasele scrisori pe care le primea in care locuitorii Londrei il intrebau despre diverse aspecte ale trenurilor londoneze carora trebuia sa le raspunda in acelasi fel repetand de fiecare data raspunsurile, a propus companiei de transport feroviar sa realizeze un pliant prin care sa ii informeze pe locuitorii Londrei cu referire la toate trenurile. Fiindca ideea sa a fost respinsa din start, tanarul Ian Allan a decis ca el insusi trebuie sa faca acest lucru.
Asa a luat nastere trainspotting-ul, devenind foarte rapid un hobby foarte indragit care a fost raspandit in intreaga lume.

Trainspotting-ul – un hobby interesant

Trainspotting

Trasinspotting-ul este o activitate foarte interesanta pe care insa nu multe persoane o inteleg. Pasiunea pentru trenuri poate proveni din numeroase surse si de cele mai multe ori pasionatii de trainspotting se axeaza doar pe un anumit tip de trenuri. In randurile anterioare am afirmat ca trainspotting-ul presupune privirea, filmarea si fotografierea trenurilor, insa acest hobby presupune si adunarea a cat mai multe informatii referitoare la trenurile respective, informatii pe care pasionatii nu ezita sa le culeaga.

Datele referitoare la caile ferate, la felul in care acestea au fost construite sunt si ele importante. Mai mult decat atat, pasionatii de trainspotting nu ezita sa colectioneze tot ce are legatura cu trenurile, de la bilete si programele acestora, pana la parti componente.

Pentru ca domeniul feroviar este unul foarte vast, cei mai mult pasionati se axeaza, dupa cum am spus si anterior, doar asupra anumitor categorii.

Trainspotting-ul si fotografia

Dupa cum am spus si anterior, aceste doua pasiuni se pot imbina foarte armonios iar rezultatul nu poate fi decat unul de exceptie. Insa, pentru a surprinde imagini clare ale trenurilor in miscare, a detaliilor semnificative si ale caracteristicilor acestora, este necesar un aparat de fotografiat performant, iar pasionatii de trainspotting nu ezita in a investi in cele mai bune aparate foto potrivite pasiunilor lor.

Fotografiile sunt realizate de cele mai multe ori din locurile publice (statii), dar exista si situatii in care pasionatii de trainspotting fotografiaza trenurile de pe proprietati private, bineinteles dupa ce au cerut permisiunea. In foarte multe regiuni in care trainspottingul este un hobby foarte popular au loc numeroase expozitii in care fotografii care impartasesc si aceasta pasiune isi pot expune operele de arta.

Si pentru a filma trenurile aflate in miscare este foarte importanta folosirea unei camere video de calitate care sa permita inregistrarea unei imagini clare precum si a unui sunet foarte clar. Mai mult decat atat, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, foarte multi pasionati de trainspotting aleg sa calatoreasca cu scopul de a-si imbogati colectiile cu tematica feroviara, pentru a privi/fotografia/filma un anumit tren sau pentru a vizita garnituri de tren parasite.

Chiar daca pe teritoriul romanesc trainspotting-ul nu este un hobby consacrat, treptat el incepe sa prinda contur, iar cei care il practica, desi putini la numar, sunt de parere ca unul dintre principalele motive pentru care trainspotting-ul nu este popular in Romania este infrastructura foarte slaba; oamenii, in loc sa fie multumiti de calatoriile cu trenul, se plang tot timpul de conditiile slabe precum si de starea foarte proasta a cailor ferate care nu face decat sa ingreuneze mersul trenurilor.

Insa, in tarile unde trainspotting-ul este foarte popular, foarte multi pasionati sunt priviti cu scepticism in special de catre Politia Feroviara care nu ii scapa de sub ochi considerandu-i de foarte multe ori teroristi. Desi trainspotting-ul este o activitate mai putin populara decat alte hobby-uri foarte des intalnite, numarul pasionatilor creste de la un an la altul, aceasta activitate avand numeroase beneficii pentru cei care o practica cum ar fi posibilitatea de a calatori, de a socializa si nu in ultimul rand de a afla lucruri intersante dintr-un domeniu atat de complex.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Un articol foarte bun! In calitate de pasionat feroviar, vreau sa mentionez ca uneori chiar infrastructura rudimentara atrage si naste emotii greu de uitat. Cum ar fi „cantecul liniei” pe o ruta montana, unde rotile si joantele vechi rasuna armonios alcatuind o melodie care face piele de gaina oricarui cunoscator.
    https://youtu.be/psFQrd_VEdo

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.