Timp liberTricotatul ca și pasiune, un hobby care poate aduce multe beneficii

Tricotatul ca și pasiune, un hobby care poate aduce multe beneficii

Tricotatul, desi pare o activitate invechita potrivita mai degraba bunicutelor, nu este nici pe departe asa. Tricotatul poate fi considerat un hobby foarte relaxant si nu in ultimul rand util, potrivit persoanelor de toate varstele. Chiar daca tricotatul pare o ideletnicire veche, aceasta pasiune a fost redescoperita si fructificata in adevaratul sens al cuvantului.

Ce reprezinta tricotatul si cum a luat nastere?

Dupa cum bine stiti, tricotatul reprezinta imbinarea mai multor fire folosind instrumentele numite andrele si urmand diferite tehnici in asa fel incat firele impletite sa formeze un obiect vestimentar sau orice alt obiect decorativ sau pentru interior. Daca in trecut obiectele vestimentare erau facute de catre mana omului pentru ca mai tarziu acestea sa fie inlocuite de produsele realizate in masa, iata ca obiectele handmade au revenit in forta, iar tricotajul, fiind o indeletncire desavarsita, a inceput sa fie din nou apreciat. Puloverele tricotate, fularele, manusile, obiectele de decor sau alte accesorii au inceput sa fie din nou la moda, fiind apreciate de catre persoanele de toate varstele.

Tricotatul isi are originile in vremurile stravechi, mai precis in Egiptul antic, dovada stand sosetele tricotate in diferite culori; bucatile de materiale tricotate descoperite de-a lungul timpului i-au convins pe cercetatori ca tehnica tricotatului a fost invatata inca din cele mai vechi timpuri. Se presupune ca sosetele au fost primele obiecte tricotate si nu este de mirare ca popularitatea sosetelor “de lana” este atat de crescuta chiar si in prezent.

Istoricii sunt de parere ca arta tricotatului s-a raspandit din Orientul Mijlociu in intreaga lume, devenind o indeletnicire foarte apreciata. Se presupune ca primele obiecte tricotate de pe teritoriul european au fost realizate de catre mesterii musulmani angajati de catre familiile de nobili din Spania. Numeroase vesminte tricotate care dateaza din secolul al XIII-lea au fost descoperite de-a lungul timpului.

Din moment ce tehnicile de tricotat s-au raspandit in lumea intreaga, fiecare cultura a dezvoltat noi metode de tricotat si tocmai din acest motiv se poate afirma ca orice obiect tricotat este foarte important din punct de vedere cultural. De exemplu, tricotatul a reprezentat o activitate foarte des intalnita in Scotia secolelor XVII-XVIII, perioada in care toti membrii familiei erau preocupati de tricotarea diferitelor obiecte vestimentare precum si a unor obiecte de decor. In aceasta perioada au fost elaborate numeroase tehnici de tricotat.

In antichitate si chiar si in vremurile mai recente, tricotatul era considerat o indeletnicire specifica barbatilor, tricotajele devenind un important element cultural dar si economic. Tricotatul a luat nastere din nevoia de protejare a corpului de factorii externi, mai pe scurt din nevoia oamenilor de a se imbraca. Multi considera ca istoria tricotatului reprezinta un adevarat mister gazduit de numeroase muzee din jurul intregii lumi.

Chiar daca revolutia industriala si inventarea masinii de tricotat au usurat intr-o mare masura munca mesterilor, tricotajul cu andrelele a ramas o activitate placuta apreciata in special de catre doamnele si domnisoarele care isi petreceau timpul confectionand diverse obiecte vestimentare pentru persoanele dragi. Tricotatul, alaturi de crosetat, a devenit asadar o activitate pe care oricine o putea practica in timpul liber.

Obiectele vestimentare tricotate au avut o mare insemnatate in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial deoarece acestea erau special concepute pentru soldati. Dupa razboi, tricotatul a cunoscut o adevarata inflorire, modelele fiind din ce in ce mai intersante iar culorile hainelor din ce in ce mai vii. Fetele au inceput sa invete sa tricoteze in scoli considerandu-se ca aceasta activitate este cu adevarat folositoare si nu rerpezinta doar un hobby.

In ultimul timp insa, tricotatul manual a cunoscut diferite perioade, atat de glorie, cat si de declin, pentru ca in prezent tricotatul manual sa fie din ce in mai apreciat. Din ce in ce mai multe doamne si domnisoare imbratiseaza aceasta pasiune atat de relaxanta, utila si chiar profitabila. Cele mai multe dintre persoanele pasionate de tricotat nu ezita sa impartaseasca lumii intregi tehnicile folosite precum si realizarile lor prin intermediul blogurilor personale.

Mai mult decat atat, tricotatul manual a devenit o adevarata afacere, deoarece accesoriile handmade tricotate sunt la mare cautare. Comunitatea online a pasionatilor de tricotat este in continua crestere si daca pana in momentul de fata nu v-ati descoperit un hobby pe care sa il practicati oricand si oriunde, tricotatul poate fi alegerea potrivita.

tricotat

Tricotatul – o pasiune utila

Pe langa faptul ca tricotatul este o activitate simpla si relaxanta, pe care o puteti desfasura in intimitatea caminului dumneavoastra, in gradina savurand o ceasca cu ceai sau atunci cand mergeti in calatorii si inainte sa adormiti doriti sa scapati de tensiunea acumulata insa nu prin a citi ci printr-o activitate mai usoara, tricotatul va poate aduce si numeroase beneficii materiale avand in vedere popularitatea obiectelor vestimentare si a accesoriilor tricotate.

Tricotatul este un hobby destinat in special femeilor, indiferent de varsta, deoarece conceptia conform careia doar bunicutele tricoteaza haine si ciorapei pentru nepoti ar trebui exclusa.

Daca nu stiti sa tricotati sau daca nu cunoasteti decat o singura tehnica, nu este niciun fel de problema. Tricotatul reprezinta o indeletnicire care se invata foarte usor, nu trebuie decat sa cereti ajutorul persoanelor mai experimentate sau pur si simplu sa urmariti tutorialele de pe Internet care va explica toti pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a impleti firele in felul dorit. Exista si reviste de specialitate dedicate acestui hobby aparte. Mai mult decat atat, in foarte multe orase se organizeaza cursuri de tricotat in timpul carora pasionatii vor invata tehnci intersante si vor avea ocazia sa isi impartaseasca ideile cu alte persoane care au aceeasi pasiune.

Tricotatul nu este deloc o pasiune costisitoare, iar daca doriti sa transformati pasiunea pentru tricotat intr-o adevarata afacere, profitul va fi cu siguranta mai mare decat investitia. In functie de ceea ce doriti sa tricotati trebuie sa va achizitionati andrele de diferite marimi si fire de culori si texturi diferite.

Tricotatul poate fi considerat o arta in adevaratul sens al cuvantului deoarece creativitatea si imaginatia joaca un rol foarte important. Mai mult decat atat, pasionatele de tricotat pot afla foarte multe taine legate de activitatea pe care o practica prin simplul fapt ca se pot inscrie in grupurile online sau isi pot concepe un blog in asa fel incat vor putea comunica si cu alte persoane care impartasesc aceeasi pasiune, dar in acest fel isi pot promova si produsele.

Dupa cum am spus si anterior, hainele si accesoriile tricotate sunt foarte populare si, mai ales daca sunt realizate manual si cu foarte multa daruinta si pasiune valoarea lor este si mai mare.

Asadar, tricotatul este un hobby prin care puteti imbina utilul cu placutul deoarece, fie ca realizati diferite haine sau accesorii pentru dumneavoastra sau pentru cei dragi, fie ca sunt concepute pentru a fi comercializate, pasiunea pentru tricotat nu dispare niciodata si este foarte benefica deoarece va ajuta sa scapati de stres dupa o zi obositoare de munca, va pune imaginatia la incercare prin simplul fapt ca puteti imbina armonios tehncile si culorile in asa fel incat sa rezulte ceea ce v-ati propus si reprezinta o modalitate inedita de a socializa si de a va face noi prieteni.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.