Timp liberTotul despre mulinete, află caracteristicile acestora

Totul despre mulinete, află caracteristicile acestora

In acest articol va vom prezenta cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stiti despre mulinetele de pescuit. Intotdeauna alegerea unei astfel de ustensile este destul de dificil de luat, asta deoarece pretul unei mulinete nu este foarte accesibil si, mai mult decat atat, investitia dumneavoastra ar trebui sa fie una pe termen mediu si lung. Nu oricine isi permite sa arunce cu banii, asa ca aveti nevoie de foarte mare atentie atunci cand decideti sa va cumparati o mulineta.

Mulinetele se pot clasifica in functie de principiul lor de functionare si de stilul de pescuit pe care-l adoptati. Prin urmare, putem vorbi despre mulinete cu tambur fix, dintre care se remarca cele long cast, cele pentru pescuitul la crap, pentru Spinning si pentru pescuitul Match. Mulinetele cu tambur rotativ se impart in trei mari categorii: cele Baitcast, cele pentru pescuitul marin si cele Flyfishing.

Principalele caracteristici ale acestor ustensile de pescuit la care facem referire sunt sistemul de franare, numarul rulmentilor, antireturul, raportul de recuperare, marimea, felul tamburului si materialele utilizate la realizarea mulinetelor.

In ceea ce priveste sistemul de franare, acesta are un rol foarte important in angrenajul unei mulinete. Exista doua locuri in care elementele de comanda se pot situa pe o mulineta: fie in fata, adica pe tambur, fie in spate. Depinzand de tipul de pescuit pe care-l alegem, eliberarea firului se va efectua mai usor sau si mai rapid sau mai greoi si mai lent. Ca si un exemplu, pentru pescuitul crapului este nevoie de un sistem de franare micrometric, cu frana aflata pe tambur. Pentru a usura acest proces se poate utiliza frana din spate, insa pescarii stiu ca puterea ei este ceva mai scazuta.

mulinete

Numarul rulmentilor unei mulinete reprezinta unul dintre factorii de baza care stau la baza pretului unei astfel de ustensile. Un lucru este sigur: o mulineta este mai performanta si implicit functioneaza mult mai bine cu rulmenti decat cu lagare. Nu in ultimul rand si materialul din care acestia sunt facuti are un rol foarte mare la calitatea acesteia. Marimea mulinetei se calculeaza in multipli de 100 sau de 1000. Se stie faptul ca mulinetele cu marimi mai mari sunt ideale pentru pescuitul mai greu. In cazul spinning-ului se recomanda o marime de 1000 sau 1500. In ceea ce priveste pescuitul crapului, cele mai mici marimi nu trebuie sa fie mai mici de 4000.

Tamburul unei mulinete este, daca nu cea mai importanta componenta, atunci printre componentele de baza ale acestei ustensile. Cu cat adancimea tamburului este mai mare, cu atat veti putea adauga o cantitate mai mare de fir, lucru foarte indicat pentru pescuitul crapului. Pentru lansarile long-cast (la distanta) va trebuie tambururi mai alungite. In prezent, tambururile din grafit, fiind mai usoare decat celelalte din materiale mai grele, sunt la mare cautare.

Raportul de recuperare a unei mulinete se calculeaza in functie de numarul de rotatii pe care tamburul le realizeaza, obtinute insa prin rotirea la 180 de grade a manivelei. In cazul in care va orientati catre o viteza sporita, atunci un raport de recuperare mai mare este recomandat. Pentru multiplicarea fortei la recuperare, mulinetele cu un raport mai scazut sunt mai indicate. Ca si un exemplu, raportul de recuperare 4:1 se refera la faptul ca tamburul va efectua patru rotatii pline atunci cand se realizeaza o rotire completa a manivelei.

In ultima vreme, materialele utilizate la confectionarea mulinetelor au inceput sa fie din ce in ce mai diverse, variind de la carbon, plastic, grafit, aluminiu s.a.m.d. Mulinetele facute din materiale mai usoare nu sunt la fel de rezistente ca cele din materiale mai grele, insa, cu toate acestea, pretul lor este mai mare. In functie de dorintele fiecaruia si de preferinte, oferta de pe piata este suficient de variata pentru a multumi pe toata lumea.

Rola de ghidare (mai este cunoscuta si drept galet) are functia de a directiona desfasurarea firului de pe tambur. Cele mai recente modele de mulinete au incorporat un rulment propriu la galet. Nu in ultimul rand, folosind manivela antiretur se va bloca rotirea in sens invers sensului de recuperare a mulinetei. Anularea functiilor de franare se realizeaza de catre antiretururile deblocate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.