Pescuitul la rubeziana necesita din partea celor care-l practica o precizie foarte mare, coroborata cu o finete pe masura. Acest tip de pescuit stationar a fost inventat de catre francezi.
In esenta, rubeziana nu este altceva decat o varga mare, de obicei cu dimensiuni intre treisprezece si saisprezece metri. Materialul din care este construita este carbonul. Capetele acesteia sunt foarte lungi, uneori ajungand chiar si pana la doi metri. Ele mai poarta denumirea de kituri. La randul lor, kiturile sunt alcatuite din tronsoane, care au in interior un elastic ale carui dimensiuni sunt mici, de pana la trei milimetri (cele mai mari elastice sunt recomandate pentru pescuitul mrenelor sau al crapilor). Pentru pestii mici se utilizeaza elasticul de pana-n un milimetru.
In cele mai multe cazuri, odata cu rubeziana veti primi cateva kituri. Elasticul folosit la acest tip de pescuit are un avantaj foarte mare, in sensul ca preia toata sarcina atunci cand are loc inteparea unui peste. In acest mod, el poate fi adus mai usor spre minciog, doar mufand sau demufand rubeziana, nu inainte de a se lua in calcul marimea pestelui. Din acest motiv, multi pescari utilizeaza la vergile lor mari (de pana la opt metri) un elastic specific rubezienei, care da rezultate excelente, cu precadere la pescuitul crapului si a altor specii de pesti mari.
Exista cateva tipuri de elastice folosite pentru rubeziene. Unul dintre acestea este elasticul dublu, care poate fi gasit in doua versiuni: cea de 1,2 si cea de 1,4. El este unul dintre cele mai rezistente elastice si da rezultate foarte bune atunci cand se prind pesti de talie medie.
Elasticul de latex este si el foarte rezistent si durabil. El are o culoare galbena si, dupa cum insusi numele o sugereaza, este realizat din latex. Elasticul holo se caracterizeaza prin faptul ca este gol in mijloc, neavand niciun fel de lichid. Acesta este cel mai indicat pentru prinderea pestilor foarte mari.
In cele din urma, elasticul hydro este un foarte bun amortizor, avand rolul de a obosi pestii foarte repede. El poate fi gasit in mai multe culori, de la verde si albastru pana la alb, negru sau gri. De regula, este recomandat sa se foloseasca tot la pestii de dimensiuni mari, pe apele curgatoare.
In ceea ce priveste greutatea optima a unei rubeziene, se spune ca aceasta nu ar trebui sa depaseasca un kilogram. Pretul unei astfel de vergi este insa unul destul de ridicat, lucru ce face ca ea sa nu fie accesibila tuturor, mai ales ca este nevoie si de cumpararea unei lade modulare, utilizate pentru prinderea, dar si pentru sustinere vergii.
Tehnica nadirii in cazul pescuitului la rubeziana nu este deloc una simpla. Cu toate acestea, nadirea este extrem de precisa, daca este realizata asa cum trebuie. Rubeziana vine cu un kit de nadire la care se va atasa o cupa, ce are rolul de a creste nivelul de silentiozitate si de precizie a nadirii.
La pescuitul cu rubeziana se foloseste si o sonda ce se atasaza de carlig. Ea este utilizata pentru stabilirea adancimii ideale pentru pescuit si pentru stabilirea substratului. Imediat dupa sondare, pescarii vor sti care sunt cele mai bune locuri pentru a incepe partida.
In general, liniile utilizate pentru pescuitul cu rubeziana sunt asemanatoare celor folosite in cazul pescuitului cu varga. De regula, pentru pestii mici se prefera linii de 0,10. Plutele recomandate sunt cele mai mici de un gram. Pentru crapi, se recomanda linii mai mari, de 0,12 sau chiar de 0,14.
Carligele recomandate pentru pescuitul la rubeziana sunt cele de 16 si 18, daca se doreste sa se prinda pesti mai mici, respectiv 8 si 10, pentru cei mai mari, precum crapul. Cu toate ca poate parea ca liniile utilizate sunt foarte reduse, elasticul cu care sunt dotate rubezienele are un rol urias in atenuarea socurilor.
Pescuitul la rubeziana da rezultate foarte bune chiar si atunci cand este practicat pe rauri, unde, dupa cum se stie, curentii sunt extrem de puternici. De aceea, aceasta tehnica este una foarte eficienta si a inceput sa fie utilizata de foarte multi pescari. Motivul pentru care rubeziana este recomandata si pe rauri se datoreaza plutelor folosite in acest caz si anume plutele Cralusso. Greutatea acestora este una impresionanta, ele ajungand chiar si pana la zece grame, in comparatie cu plutele folosite pentru pescuitul pe ape statatoare, care nu depasesc un gram.
Exista doua mari tipuri de plute Cralusso: cele Torpedo si cele Shark. Primele sunt indicate pentru pescuitul la retinut in curent, iar celelalte se utilizeaza pentru pescuitul la curs in curent.
Nu in ultimul rand, trebuie sa spunem faptul ca pentru pescuitul la rubeziana aveti nevoie de o cantitate foarte mare de nada. Pestii trebuie sa fie atrasi, dar si mentinuti in locurile unde s-au efectuat primele nadiri