Pescuitul la caras este foarte raspandit la noi in tara, acest peste fiind, dupa crap, cel mai cautat peste.
Carasul se gaseste in mai toate raurile lente din Romania, dar si in balti. Deoarece se reproduce in trei serii, de la jumatatea primaverii pana tarziu la sfarsitul verii, acest peste este unul foare productiv din acest punct de vedere. De remarcat si faptul ca exemplarele mai mari de 15 centimetri sunt femele, deoarece organele genitale ale masculilor se transforma de indata ce intra in cel de-al doilea an de viata.
Nu exista iubitor de pescuit al noi in tara care sa nu fi incercat cel putin o data sa prinda carasi. De aceea, toti stiu ca naditul este unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand se doreste prinderea acestor pesti. Sunt folosite mai multe feluri de nade, dintre care trebuie mentionate taratele graul, painea, mamaliga sau cartofii fierti. Cu toate acestea, multi dintre pescarii cu experienta sunt de parere ca cea mai potrivita nada pentru caras este turta de srot, care se face din floarea soarelui. Aceasta poate fi amestecata cu faina de porumb.
Se pot utiliza momeli fie de natura animala, fie de natura vegetala atunci cand se pescuieste caras. In functie de sezon, acestea difera, astfel ca primavara si vara se poate utiliza miezul de paine, graul, mamaliga sau porumbul, in vreme ce toamna cel mai bine este sa utilizati momeala animala, ca viermii, libelulele sau ramele.
Acest peste, carasul, se poate pescui cu pluta ori cu varga, cu plumbul la fund sau chiar utilizand tehnica de pescuit Sheffield. Daca alegeti sa incercati sa prindeti carasi folosind varga, aveti nevoie de o astfel de ustensila cu lungimi cuprinse intre cinci si sapte metri. De asemenea, vergile trebuie sa fie cat mai usoare cu putinta. Linia principala trebuie sa fie in jur 0,15 milimetri, insa unii prefera ca aceasta sa fie un pic mai fine, chiar daca detaliul nu conteaza foarte mult.
Daca doriti sa prindeti carasi de dimensiuni mai mari, atunci cel mai bine este sa optati pentru utilizarea unor lansete. In aceasta situatie, se recomanda ca acestea sa aiba cel putin 3,20 de metri, insa cele de 3,90-4,20 de metri sunt si mai bune. Mulinetele trebuie sa fie dotate cu frana reglabila, iar firul de pe tambur sa aiba cel putin 0,20 milimetri.
Folosind tehnica de pescuit Sheffield, se utilizeaza o varga in jur de 3,90 de metri (poate fi si mai mare, de pana la 4,50 de metri), cu un fir pe mulineta de maximum 0,18 milimetri. De asemenea, este foarte important ca plumbul sa fie usor.
Carligele cele mai indicate pentru caras sunt cele nr. 10-14, insa, in cazul utilizarii tehnicii Sheffield, se pot folosi si carlige nr. 12-16. Un aspect demn de luat in seama se refera la tija, care trebuie neaparat sa fie mai lunga daca se folosesc rame drept momeala, respectiv mai scurta, daca se foloseste mamaliga.
Desi acest peste se poate pescui si folosindu-se o singura varga ce poate sa aiba doar un carlig, este recomandat sa se utilizeze mai multe vergi, fiecare dintre ele avand doua carlige, pentru a preveni oboseala. De indata ce s-a ales locul de pescuit, se arunca bulgarasii de nada, dupa care se intretine vadul cu maxim doi-trei bulgarasi in fiecare ora. Pescarii incepatori trebuie sa aiba suficient de multa rabdare, intrucat carasii nu musca decat atunci cand pluta se trage la fund, pana in acel moment ei preferand sa se invarta in jurul momelii. De aceea, trebuie vigilenta maxima pentru a putea prinde acesti pesti.
Pescuitul de caras la copca este foarte interesant si necesita echipamente putin diferite fata de cele uzuale in cazul acestui peste. In primul rand, aveti nevoie de o varga ceva mai scurta, de maximum doi metri. Firul trebuie sa fie subtire, in jur de 0,10 milimetri. De asemenea, pluta trebuie sa fie scurta si foarte usoara. Carligele indicate pentru acest tip de pescuit sunt cele confectionate din sarma subtire, iar momelile necesare sunt larvele de libelule sau viermii ori ramele.
De indata ce aveti la dispozitie ustensilele, puteti incerca acest tip de pescuit. Pentru inceput, trebuie sa faceti cateva copci, la o distanta de cel putin un metru una fata de cealalta. Dupa aceea, trebuie sa aruncati in fiecare copca cate un bulgare de nada, dupa care introduceti unditele. Este nevoie sa miscati usor de montura, odata la cateva minute, utilizand elasticitatea vergii. Daca ati respectat toti acesti pasi, cu siguranta ca veti putea prinde carasi de dimensiuni mici (maxim 400 de grame), care sunt foarte simplu de capturat la copca. Mai mult decat atat, aveti sanse serioase de a prinde si bibani.
Pentru a fi cat mai siguri cu putinta ca veti avea parte de o experienta cat mai agreabila, ferita de orice fel de incidente, trebuie sa va asigurati ca gheata unde pescuiti are cel putin 10 centimetri si este transparenta. Mai mult decat atat, aceasta trebuie sa fie formata prin inghetarea apei.
lati-va dupa astia si o sa aveti numai succese la Sheffild,in special!
Nu poti sa zici si numai si in special. Ori numai, ori in special.