Se spune ca dragostea este oarba dar totodata se spune si ca o dragoste sanatoasa vine si cu multe sacrificii intr-o relatie. In ziua de azi nu mai poti avea nimic fara sacrificii, fara a renunta la ceva ce-ti place, fara a lupta drastic si mai ales fara a a oferi fara sa ceri nimic in schimb. La urma urmei ce mai inseamna dragostea daca trebuie sa te pretezi la sacrificii? Dar in momentul in care le faci, nici nu le mai simti, datorita faptului ca le faci cu toata inima si cu toata fiinta ta, actiunea acestora fiind determinata de o nevoie de a satisface placerea celui de langa tine.
Ce sacrificii facem intr-o relatie si cand
In momentul in care aveti deja o relatie serioasa si intervin anumite obligatii, trebuie sa faceti sacrificii pentru o buna functionare a cuplului, iar acolo intervin si schimbarile. Fie ca voi femeile renuntati la un parfum pe care-l adorati pentru ca iubitului nu-i este pe plac, fie ca barbatii nu mai ies in fiecare seara la fotbal cu prietenii, toate sunt considerate sacrificii mai mici sau mai mari.
Echilibrul dintre ceea ce primesti si ceea ce dai conteaza foarte mult intr-o relatie, daca nu, risti sa te afli intr-o situatie in care sacrifiiul devine daunator pentru unul dintre parteneri. Si ce te faci cand ajungi in pragul unor sacrificii nesanatoase atat pentru tine cat si pentru relatie? Pasii facuti pana acolo sunt ireversibili iar viitorul este previzibil.
Intre bine si rau, sacrificii supreme
Atunci cand intr-o relatie sunt necesare sacrificii, trebuie ai o perspectiva ampla si clara asupra a ceea ce urmeaza sa pierzi sau sa castigi. Specialistii au identificat doua feluri de sacrificii, acestea avand fiecare influente negative sau pozitive asupra individualitatii fiecarei parti, in functie de efortul psihic presupus. Astfel avem sacrificiul bun, cu efecte benefice care aduce roade, si sacrificiul negativ, rau, nesanatos care dauneaza atat noua cat si celor din jur. Sacrificiul rau este cel ce vine in obtinerea unor beneficii in scop personal, care obliga persoana fata de care se face, sa dea ce se cere, indiferent de propria vointa.
Acest sacrificiu implica realizari, intr-o relatie sau chiar in cariera, dar pe termen lung nu duce decat la distrugere, nefericire si o limitarea ego-ului, a respectului fata de propria persoana, deoarece daca nu suntem apreciati suficient in urma unui sacrificiu enorm care implica calcarea individualitatii noastre in picioare, riscam sa ajungem in pragul unei depresii cauzata de o parere negativa asupra noastra.
Sacrificiul bun este, puntea de legatura, puternica si strans legata cu sforile a relatiilor intre sexe opuse sau de acelasi gen, in relatiie cu semenii cat si cu persoana iubita. Orice intercatiune la nivel uman presupune compromisuri dar asta inseamna ca atunci cand se accepta parerile de ambele arti si se incearca realizarea unui punct comun, fericirea nu va intarzia sa apara. Si la locul de munca sacrificiul ajura enorm. In momentul in care cedezi in limita posibilitatilor la controlul absurd asupra activitatilor celor din jur sau ale tale si a lucrurilor cu care interactionezi zilnic poate duce la inovare si chiar la o promovare sau in orice caz la multumirea sinelui.
Sacrificiile dintr-o relatie trebuie facute astfel incat sa te multumeasca si pe tine ca si rezultat si mai mult decat atat sa nu-ti risipeasca total energia pusa in acest joc al dragostei. Daca renunti ca si femeie la cateva haine extravagante care nu-i sunt pe plac iubitului tau, desi te-a cunoscut poate purtandu-le, nu trebuie sa te gandesti ca astfel ti-ai schimbat modul de viata pentru el si sacrificiul facut este unul de proportii.
Trebuie sa te gandesti ca este un compromis care va imbunatateste comunicarea, deoarece unui barbat nu-i place ca iubita lui sa fie in atentia tuturor barbatilor, din cauza stilului vestimentar adoptat. Ce-i al lui, e doar al lui si nimeni nu are voie sa atinga nici macar cu privirea. Astfel de sacrificii intr-o relatie nu ajuta decat la inradacinarea legaturii dintre cei doi, creand astfel o conexiune mai puternica.
Este in joc pur si simplu orgoliul fiecaruia. Astfel, atunci cand ii arati ca-ti pasa de el sau ea printr-o mica schimbare comportamentala sau renuntare la cateva detalii ce se rezuma la aspectul tau fizic, nu poti sa faci nimic mai bun decat sa-i gadili orgoliul. Cercetatorii au stabilit ca de regula femeile sunt cele care cer sacrificii intr-o relatie din partea barbatilor, ele fiind mai posesive, dorind mai mult sa li se satisfaca poftele, aceste reactii fiind absolut normale tinand seama de nevoia femeii de a fi in centrul atentiei si de a se simti iubita cu demonstratii.
Oamenii sunt invatati inca din copilarie sa faca sacrificii. Societatea ne forteaza in asa stil incat nu mai putem exista fara acceptul in sanul ei chiar daca acesta implica schimbari radicale in felul nostru de a fi. De regula aceste sacrificii sunt negative si ne afecteaza in timp destul de drastic daca rezultatele nu sunt cele pe care le-am fi asteptat.
Ca si intr-o relatie cu partenerul de viata, si in relatiile cu comunitatea in care traim si oamenii cu care interactionam zilnic trebuie sa facem sacrificii dar echilibrul trebuie sa fie unul armonios, pentru a nu ne dauna psihic altfel riscam sa ne cauzam singuri frustrari ceea ce poate dauna realizarilor de pe viitor.