Daca facem un sondaj de opinie cu 200 de oameni, cu siguranta 198 dintre acestia vor raspunde ca dragostea este cel mai frumos sentiment de pe planeta, cei 2 fiind ori frustrati, ori ipocriti ori nestiutori in ale iubirii. Dar oare de ce ne indragostim? De ce punem suflet intr-o relatie? De ce ne atasam de persoana de langa noi, cu care impartim patul, casa sau farfuria de mancare si nu mai concepem viata fara prezenta sa, iar daca ceva i se intampla simtim ca murim pe dinauntru?
De ce simtim dorul, daca nu o mai vedem pentru cateva zile sau daca trece jumatate din zi si nu ne-a sunat? Ce este de fapt dragostea?! O simpla furnicatura in stomac sau poate fi explicata si la nivel metafizic sau medical sau psihic?! Cert e ca nimic nu e mai frumos decat dragostea pura, care te implineste ca si om, daca iti este impartasita desigur, iar daca nu, n-ai decat sa lupti, sa iei ce-i al tau si daca nu castigi, mergi mai departe.
De ce ne indragostim de oamenii apropiati?
Dragostea ne aduce cu siguranta sanatate in suflet, trup si minte fiind si mai frumos sentiment pe care il poate avea o persoana in toata existenta sa, fara acest sentiment nu am mai vedea culorile si nu s-ar mai fi nascut atatea poezii, nu s-ar mai fi jucat atatea piese de teatru si nu ar mai fi avut loc atatea drame, fara dragoste nu s-ar mai fi cantat atatea cantece armonioase si nu ar mai fi existat atatea crime pasionale. Totusi de ce ne indragostim? Ce ne determina sa recurgem la aceasta metoda de apropiere fata de semenii nostri?
Iubirea tinde sa fie o experienta pe care doi oameni o impartasesc, iar metamorfoza acesteia difera in functie de caractere, de cupluri, de perceptii si circumstante. Multi cercetatori au intrat pe taramul interzis al dragostei dorind sa faca descoperiri din punct de vedere psihologi, descoperiri care ar fi catalogat si sentimentele si le-ar fi dat o oarecare definite.
Toate insa se rezuma la aceleasi concluzii: ne indragostim de persoane care ne atrag intai la nivel fizic, care apoi ne satisfac la nivel intelectual si sunt compatibili cu noi pe diverse planuri si mai mult decat atat, un om fara sentimente nu poate exista, dar un om fara sentimente frumoase cu siguranta da.
Dragostea poate fi cateodata chiar si un sentiment urat, nu este doar un sentiment imbracat in armonie, curcubee, plin de flori colorate si vrabiute zburand in aer. Cum devine un sentiment urat? Pur si simplu cand ne provoaca durere, din cauza faptului ca nu este impartasita.
Se spune ca fiecare om are jumatatea sa pe pamant, teorie din care porneste si mitul lui Yin si-al lui Yang, cele doua jumatati ce dau armonie universului si creeaza un tot unitar fara de care practic pamantul nu ar mai fi rotund sau ploaia nu ar mai cadea din cer. Asta inseamna mai exact ca totul ar fi pe dos si nu ar mai exsita sens tocmai din cauza faptului ca ceea ce ofera stabilitate mediului inconjurator au la baza sentimentele: urate si frumoase.
De cine ne indragostim?
Cu siguranta toata lumea este constienta ca nu ne putem indragosti de cine vrem, nu noi alegem ci inima sau…hormonii, exact cum nu putem alege in ce familie sa ne nastem; ce putem alege in viata sunt doar prietenii, obiceiurile pe care sa le deprindem, jobul, scoala si multe alte lucruri ce tin de decizii gandite si rumegate mult anterior.
Iubim oamenii care ne atrag din punct de vedere fizic in prima faza, iar in momentul in care acestea ne stimuleaza si intelectual, dragostea devine mai acuta, mai indispensabila si mult mai necesara. Omul are nevoie de sentimente pentru a putea exista. Oamenii se indragostesc de persoane pe care le considera cat de cat apropiate ca si gusturi, care s-ar plia perfect la stil de viata cu ei si care ofera la randul lor acelasi sentimente.
Organismul nostru raspunde fara stirea noastra la acesti stimuli si usurel dam curs unor sentimente ce cu greu mai pot fi revocate. In momentul in care simtim ca si persoana aleasa de inima noastra poate raspunde intr-un fel sau altul sentimentelor noastre, atunci suntem predispusi unei pareri bune despre noi, dat fiind faptul ca putem atrage o alta persoana iar cand acel altcineva ne respinge, tindem sa ne cream o parere proasta despre noi, ca urmare a faptului ca nu am fost placuti, ceea ce ne face sa ne injosim.
Desi multi au incercat sa raspunda la aceasta intrebare „de ce ne indragostim” si mai multi sunt de parere ca este in zadar sa cautam un raspuns. Mult mai indicat ar fi sa traim sensul intrebarii si nu sa incercam sa-l despicam in patru fire. Cateodata unele intrebari chiar nu au raspuns…