Copii & adolescențiCum educam un copil să fie responsabil când financiar îi putem oferi...

Cum educam un copil să fie responsabil când financiar îi putem oferi tot ce își dorește

Cum educam un copil cand ii putem oferi tot ce isi doreste? In primul rand, nu ii oferim chiar tot ce isi doreste – nu il invatam ca este de ajuns sa bata din palme si va avea orice, nu crestem un copil rasfatat! Chiar daca va puteti permite multe, a-i da imediat orice el cere poate avea efecte negative in dezvoltarea sa.

Da, este greu sa ii refuzati ceva micutului – doar este atat de dragalas si scump, incat vi se inmoaie inima! Insa daca se invata sa ceara si sa aiba fara a ridica un deget, nu numai ca poate creste extrem de rasfatat si egoist, insa va fi incapabil sa inteleaga sensul muncii si sa se descurce singur in viitor, fara sa va ceara ajutorul. Va crede ca banii vostri ii asigura o viata comoda fara ca el sa faca ceva…

Cum educam un copil cand ii putem oferi tot ce isi doreste?

Nu! De micut, invatati-l cu sensul cuvantului NU! Aceasta nu inseamna sa ii refuzati aleatoriu orice cere, ci ca, atunci cand observati ca are din ce in ce mai multe pretentii, sa incepeti sa il refuzati. Un moft azi, un moft maine si tot asa… Invatati-l ca nu poate avea chiar orice. Si cand intreaba de ce, ii spuneti ca are altceva (ce jucarie i-ati mai luat recent) si ca nu are nevoie de o alta. Daca tipa, plange si spune ca sunteti rai, nu va inmuiati – el incearca prin agresivitate sa obtina ce vrea. Daca cedati, el a castigat si stie de acum ca e de ajuns sa tipe, sa faca scandal sau sa planga si gata, a reusit! Deci, din cand in cand, spuneti-i si nu – nu va temeti, supararea ii trece.

Valori superioare. Inca de cand este micut, expuneti-l unor valori superioare; spuneti-i ca mai importante decat jucariile sunt prietenii si familia. Faceti-l sa inteleaga sensul acestor valori prin citirea unor povestiri pentru copii cu morale. Apoi, cand este cat de cat marisor, analizati impreuna povestirile: “are dreptate X cand renunta la banii de aur pentru a-si salva catelul?”

Intelect. Daca ii stimulati de mic dezvoltarea intelectuala, sunt mai putine sanse sa devina lenes si comod. Astfel, pentru ca va permiteti, nu ii cumparati jucarii scumpe si amuzante, ci mai degraba cautati jocuri diverse ce stimuleaza imaginatia, perceptia, analiza, gandirea logica.

Grija. Orice copil isi doreste un animalut! Acest moft i-l puteti indeplini – cu o conditie esentiala: sa aiba singur grija de nevoile animalului (pisica, hamster, pestisori – un catel e responsabilitate prea mare pentru un copil mic). Dar inainte, explicati-i clar si serios ca daca nu are grija sa curete, sa hraneasca si sa tina companie animalutului, il veti duce inapoi. Iar atunci cand observati ca nu se tine de promisiune, luati-i pentru o zi – doua animalul si duceti-l altundeva, la o ruda/prieten. Va tipa, va plange, insa va invata o lectie valoroasa. Spuneti-i ca va avea inapoi animalutul doar daca promite sa faca bine treaba si dati-i inca o sansa – asa scapati si de resentimentele sale.

copil rasfatat

A darui. Incercati sa il invatati cat de frumos si bine este sa daruiesti, sa ii faci si pe altii fericiti, nu numai sa te gandesti la tine. Este greu pentru copii sa inteleaga bucuria de a darui – le sta mintea doar la a primi, insa daca aveti rabdare, poate va simti intr-un final sensul. Cum faceti: atunci cand cere insistent o noua jucarie, promiteti-i ca i-o daruiti, doar  daca face o selectie din vechile jucarii si daruieste doua-trei din ele. Vedeti ce jucarii alege – sa nu fie chiar cele mai vechi; explicati-i ca va face fericiti copii care nu au nici o jucarie. Eventual, chiar mergeti la o casa de copii cu el – pentru a vedea ce norocos este in comparatie cu altii si pentru a vedea ce fericiti sunt micutii cand le daruieste ceva. Va invata spiritul caritatii si al sufletului bun!

Valoarea banilor. Cum educam un copil cand ii putem oferi tot ce isi doreste? Il invatam cat de greu se castiga banii. Problema principala, este, mai mult ca sigur, intrebarea “de ce”! Cand ii spuneti ca nu poate avea ceva, va intreaba: “de ce, avem bani”! Asa ca incercati sa ii explicati cat de mult munciti voi ca parinti pentru acesti bani. Spuneti-i pe intelesul sau tot ceea ce faceti si spuneti-i ca acesti bani sunt bine de tinut pentru viitor, nu cheltuiti pentru lucruri inutile. Cand spune ca ceea ce isi doreste nu e inutil, ci “are mare nevoie” de el, dati-i un exemplu recent de ceva ce si-a dorit si pe care apoi l-a ignorat dupa cateva zile.

Responsabilitate si munca. Pentru a invata atat valoarea muncii, cat si responsabilitatea, invatati-l inca de pe la sase ani, sa “plateasca” pentru ceea ce isi doreste! Vrea o jucarie? Foarte bine, insa spuneti-i ca la fel cum voi munciti, va trebui si el sa munceasca pentru a o avea! Dati-i, astfel, unele sarcini (nu prea dificile) in casa. Va invata ca nu este de ajuns sa ceri si sa ai. Pastrati sistemul si cand creste, cand este adolescent.

Modestie. Cum educam copilul cand ii putem oferi tot ce isi doreste – il invatam sa fie modest. Este bine sa ii aratati copilului apreciere si laude, insa nu exagerat! Nu il faceti sa creada ca este cel mai tare si destept si mai ales nu il faceti sa creada ca este mai bun pentru ca are mai multi bani. Cand vedeti ca rade de un copil care nu are vreo jucarie sau are haine urate, purtati o discutie cu el in care spuneti-i cat de putin conteaza aceste aspecte in comparatie cu bunatatea si desteptaciunea.

Oferiti-i exemplul vostru: nu va laudati pentru succesele voastre niciodata in fata sa si nu va purtati superior cu altii. Spuneti-i cat de norocosi sunteti ca aveti atatea si cat de norocos este si el. Urmariti-l cand se joaca cu alti copii si vedeti daca se poarta cumva superior – daca da, faceti-l sa inteleaga ca nu este deloc mai bun decat altii din cauza casei, jucariilor si banilor. Daca vrea sa fie mai bun, spuneti-i ca asta o poate dovedi doar fiind bun la suflet si destept! Esentialul este ca ce vede el la voi, ca parinti, va imita in relatiile lui cu alti copii, deci dati-i mereu un exemplu pozitiv.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.